Skriftlig spørsmål fra Tuva Moflag (A) til helseministeren

Dokument nr. 15:871 (2017-2018)
Innlevert: 06.02.2018
Sendt: 06.02.2018
Besvart: 13.02.2018 av helseminister Bent Høie

Tuva Moflag (A)

Spørsmål

Tuva Moflag (A): Hvorfor behandles ikke studentene likeverdig i Norge når det gjelder å yte psykisk helsetjeneste gjennom studentsamskipnadene i Norge, og hva vil statsråden gjøre for å rette opp dette?

Begrunnelse

Representanten er gjort kjent med et brev fra studentsamskipnadene i helseregion Sør-Øst, hvor det fremkommer at disse ikke mottar støtte til psykisk helsetjeneste for studenter. Øvrige helseregioner yter dette tilbudet til studenter i sin region, og representanten er kjent med at Oslo har en egen avtale med Helse Sør-Øst. Jeg ber derfor helseministeren klargjøre bakgrunnen for denne forskjellsbehandlingen, og samtidig utdype hva statsråden vil gjøre for å rette opp dette.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: For å kunne gi studenter i Norge et likeverdig tilbud om psykiske helsetjenester har departementet gitt de regionale helseforetakene i oppdrag å inngå avtaler mellom studentskipnadene og de regionale helseforetakene dersom studentsamskipnadene ønsker dette. I oppdragsdokumentet for 2009 ga departementet de regionale helseforetakene følgende oppdrag:

"Det er et mål å legge til rette for at studentene sikres et tilbud om psykisk helsetjeneste/psykososiale tjenester og knytte studenthelsetjenesten sterkere til den ordinære helsetjenesten. For å oppnå dette skal det regionale helseforetaket bidra til at det inngås avtaler mellom studentsamskipnadene, lærested, vertskommune og regionale helseforetak om hvordan tilbudet om psykiske helsetjenester for studenter skal innrettes dersom studentsamskipnaden ønsker en slik avtale. I Helse- og omsorgsdepartementets rapport om psykiske helsetjenester for studenter (2008) er det forslag til hvilke elementer en slik avtale bør inneholde. Det forutsettes at avtalene evalueres etter 2 års drift. Etablerte tilskudd til psykiske helsetjenester for studenter skal opprettholdes minimum på dagens nivå.
Dagens trygderefusjoner fra NAV til psykologer og psykiatere ansatt ved studentsamskipnadene overføres fra 2009 til basisbevilgningen til Helse Sør-Øst RHF, Helse Vest RHF og Helse Midt-Norge RHF. Tilskuddet til det psykiske helsetilbudet til studenter blir dermed mer samlet."

De regionale helseforetakene ble i tillegg gitt følgende oppdrag:

- Å bidra til at det inngås avtaler mellom studentsamskipnadene, lærested, berørte kommuner og det regionale helseforetaket om psykiske helsetjenester til studenter dersom studentsamskipnadene ønsker dette.
- Det regionale helseforetaket skal opprettholde tilskuddet til psykiske helseformål for studenter minimum på dagens nivå.

I oppdragsdokumentet for 2015 ble de regionale helseforetakene gitt dette oppdraget:

- I samarbeid med berørte parter gjennomgått avtalene om studenthelsetjenesten slik at studenter får et tilfredsstillende tilbud.

Jeg har forspurt de regionale helseforetakene om status for avtaler med studentsamskipnadene og i hvilken grad det gis tilskudd til studenthelsetjenesten. I tilbakemeldingen fra de regionale helseforetakene går det fram følgende:

Helse Nord RHF har avtaler med studentsamskipnadene om drift av studenthelsetjeneste i regionen. I 2017 bevilget Helse Nord RHF 1 million kroner som tilskudd til ivaretakelse av studenters psykiske helse. I tillegg bevilget Helse Nord RHF 50 000 kroner til oppstart av helsetilbud til studenter i Longyearbyen på Svalbard.
Helse Midt-Norge RHF har avtaler med alle studentsamskipnadene i regionen for støtte til studenthelsetjenesten. Støtten beregnes ut fra antall studenter og justeres årlig med deflator. I 2017 var det totale tilskuddet på 4 367 547 kroner.
Helse Vest RHF har avtale med alle studentsamskipnadene og gir et tilskudd på 4,5 mill. kroner samlet i 2018.
I svaret fra Helse Sør-Øst går det fram følgende:

"Departementet valgte i sin tid å gi et særegent tilskudd til studentsamskipnadene i Oslo, Tromsø og Bergen, finansiert over en egen post på statsbudsjettet. I forkant av at midlene ble overført til de regionale helseforetakene erkjente man at denne støtten i noen grad brøt med de ordinære prinsipper for organisering av spesialisthelsetjeneste og etablerte prioriteringsmekanismer. Dette fordi studenter har rett på spesialisthelsetjenester på lik linje med andre – og kan benytte slike tjenester på lik linje med andre.
Helse Sør-Øst RHF gjorde i 2015 en vurdering om hvorvidt man skulle videreføre, avvikle eller utvide denne støtten til å omfatte alle studentsamskipnadene i Helse Sør-Øst. Man valgte da å videreføre dagens tilskudd til studentsamskipnaden i Oslo og Akershus da denne i større grad enn de øvrige har ansvar for studenter fra hele regionen og landet. Vurderingen var at dette hensynet kunne rettferdiggjøre en fortsatt særegen finansiering. Studenter ved andre studiesteder i Helse Sør-Øst kan benytte seg av spesialisthelsetjenestene innen psykisk helsevern på lik linje med alle andre. Det er årlig forutsatt overført ca. 10 mill. til samskipnaden i Oslo og Akershus, via Oslo universitetssykehus HF. Helse Sør-Øst RHF har ingen avtaler med andre studentsamskipnader."

Ifølge tilbakemeldingen fra Helse Sør-Øst RHF har de pålagt sine helseforetak å inngå slike avtaler. Helse Sør-Øst RHF opplyser at det per i dag ikke foreligger noen status for slike avtaler.
Modellen Helse Sør-Øst RHF har valgt for finansiering av studenthelsetjenesten framstår å være i samsvar med de føringer departementet har gitt i tidligere oppdragsdokument. Jeg forutsetter videre at Helse Sør-Øst RHF sørger for at de studentsamskipnadene som ønsker å inngå avtaler om psykiske helsetjenester til studenter får dette, i tråd med tidligere føringer fra departementet.