Skriftlig spørsmål fra Jenny Klinge (Sp) til justis-, beredskaps- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:879 (2017-2018)
Innlevert: 06.02.2018
Sendt: 07.02.2018
Besvart: 13.02.2018 av justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug

Jenny Klinge (Sp)

Spørsmål

Jenny Klinge (Sp): I Klassekampen 2. februar 2018 ble det hevdet at Oslo-politiet ikke får lov til å anmelde økonomisk kriminalitet som avdekkes på inspeksjoner i et tverretatlig samarbeid mellom politiet, Nav, skatteetaten, tollvesenet og Arbeidstilsynet.
Hva er årsaken til at det ikke kan opprettes straffesaker på økonomisk kriminalitet når det er mulig å gjøre dette i saker på andre felt slik som utlendingsfeltet?

Begrunnelse

Det er opprettet syv A-krimsentre i Norge hvor politiet, Nav, Arbeidstilsynet, skatteetaten og kemneren er samlet under samme tak for å bekjempe arbeidslivskriminalitet. Det hevdes i Klassekampen 2. februar 2018 at det er gitt føringer til politifolkene som arbeider på A-krimsenteret i Oslo om å ikke opprette straffesaker på økonomifeltet ved samordnede kontroller, men at det ikke er begrensninger på andre områder, slik som utlendingsfeltet.
Leder for NTL Arbeidstilsynet som jobber ved a-krimsenteret i Oslo har uttalt at:

«Vi har meldt opp i linjen at vi ikke skjønner hva politiets rolle skal være hvis det blir slike begrensninger i arbeidsmetodikken. Vi stiller oss undrende til at politiet nå faktisk ser mellom fingrene på pågående økonomisk kriminell handling.»

Seksjonsleder for økonomi og etterforskning i Oslo politidistrikt uttalte at politiet ikke bør opprette straffesak det når de deltar på samordnede kontroller, og viser til at politiet i utgangspunktet er avhengige av en ransakingsordre fra påtalemyndigheten for å ha myndighet til å sikre bevis.

Sylvi Listhaug (FrP)

Svar

Sylvi Listhaug: Det er en klar forventning fra regjeringen at det skal arbeides bedre og mer intenst med a-krimsaker enn tidligere. Da spørsmålet omhandler straffesaksbehandlingen og anmeldelsespraksis ved Oslo politidistrikt, er det innhentet opplysninger fra Riksadvokaten og Politidirektoratet (POD). Politidirektoratet opplyser «at innsatsen mot arbeidslivskriminalitet prioriteres høyt av Oslo politidistrikt. Oslo politidistrikt opplyser at det ikke er gitt føringer om unnlatelse av å opprette straffesaker som omhandler økonomisk kriminalitet».
Det er ikke slik at ethvert brudd som avdekkes gjennom a-krimsamarbeidet skal føre til anmeldelse til politiet. Som også Politidirektoratet fremhever, skal oppfølgning av saker som avdekkes av det tverretatlige a-krimsenteret i hovedsak skje i linjene i de enkelte etatene. Den ansvarlige etaten skal ta i bruk de virkemidlene som anses som mest effektiv, men som samtidig også er minst mulig ressurskrevende. Mange typer saker vil kunne avgjøres gjennom en forvaltningsmessig behandling, for eksempel gjennom ileggelse av ulike former for sanksjoner eller pålegg.
Et overordnet mål er at man skal ta i bruk virkemidler som forhindrer kriminalitet i arbeidslivet, og å påvirke useriøse aktører til å etterleve regelverket. I enkelte tilfeller blir det gjennom a-krimsamarbeidet avdekket lovbrudd som er av en slik alvorlighet at saken blir anmeldt til politiet. I dette ligger også styrken i a-krimsamarbeidet.
Politidirektoratet opplyser også at det pågår et arbeid med å utvikle felles arbeidsmetoder for a-krimsentrene. Styringsgruppen for a-krimsamarbeidet har nylig vedtatt et mandat for etterretningsmetodikk. Videre har Nasjonalt tverretatlig analyse og etterretningssenter (NTAES) utarbeidet en oversikt over sanksjonsmuligheter i alle aktuelle etater. Denne oversikten skal danne grunnlaget for et arbeid der Riksadvokaten og Økokrim i samarbeid med de øvrige etatslederne skal avklare grensegangen og potensialet mellom forvaltningssporet og straffesporet.
De tiltakene Politidirektoratet beskriver vil sikre en løpende utvikling av det tverretatlige samarbeidet som er nødvendig for å bekjempe arbeidslivskriminalitet. Dette er jeg tilfreds med.
Jeg er også tilfreds med at Riksadvokaten i anledning spørsmålet opplyser at han har gitt statsadvokatembetene føringer om å rette oppmerksomheten mot arbeidet ved a -krimsentrene i deres underliggende politidistrikt.