Skriftlig spørsmål fra Sigbjørn Gjelsvik (Sp) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:913 (2017-2018)
Innlevert: 09.02.2018
Sendt: 09.02.2018
Besvart: 19.02.2018 av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen

Sigbjørn Gjelsvik (Sp)

Spørsmål

Sigbjørn Gjelsvik (Sp): Vil regjeringen, bl.a. med bakgrunn i de foreløpige undersøkelsene som er gjennomført i grunnen på Kjeller av Forsvarsbygg, ta initiativ til mer omfattende undersøkelser av hele området for å avdekke hva som ligger i grunnen, også fra tiden frem til og med andre verdenskrig, og presentere en vurdering av hvordan dette bør innvirke på den fremtidige bruk av området?

Begrunnelse

I følge Romerikes Blad 8. februar viser foreløpige miljøundersøkelser av grunnen på Kjeller at deler av området inneholder miljøgifter som er kostbart å rydde opp i, noe som kan få konsekvenser for kommunens ønske om storstilt boligutbygging.
Det er særlig ett område som er utsatt for forurensning: En gammel avfallsfylling og tidligere brannøvingsområde. Her er det målt høye såkalte PFAS-konsentrasjoner. PFAS står for polyfluorerte alkylstoffer som kan være skadelig for mennesker og dyr, og ble tidligere brukt i brannskum. I 2005 ble det anslått at en opprydding av fyllingen vil koste 30 millioner kroner. Ifølge Forsvarsbygg er det ikke stipulert hva oppryddingen vil koste i dag.
Til RB sier delprosjektleder på miljø ved Forsvarsbygg, Pål S. Henriksen at det "etter gjennomføring av nye miljøundersøkelser skal en vurdere risiko i forhold til human helse, økosystem og spredning av forurensning. Risikoen vil vurderes ut ifra om bruken av området er som i dag eller om det skal ha mer følsomt arealbruk, som bolig."
Rapporten avdekker at det også er funnet miljøgifter som PFAS i Sogna våtmarksområde. Dette kan blant annet skyldes forurensede masser som ligger langs elva Sogna. I tillegg viser undersøkelser at PFAS lekker ut i Nitelva. Det kan heller ikke utelukkes at det finnes radioaktivitet i Kjeller-grunnen. I følge Henriksen har Forsvarsbygg til hensikt å undersøke det nærmere, uten at dette er spesifisert når og hvordan foreløpig. Det er også stor usikkerhet til hva selve avfallsfyllingen inneholder og hvor stort omfanget av forurenset masse er. I tillegg til husholdningsavfall kan det ha blitt dumpet spesialavfall som løsemidler og maling, men også bygnings- og kjøretøyrester. Fyllingen kan også inneholde eksplosiver, ifølge miljørapporten.
Undertegnede er kjent med at det skal finnes informasjon om langt mer omfattende nedgravninger i grunnen på Kjeller. Mye av dette skal skrive seg fra tiden frem til og med andre verdenskrig. Det er viktig at all informasjon kommer på bordet, blir kartlagt og vurdert, før man tar endelig stilling til framtidig bruk av området.

Frank Bakke-Jensen (H)

Svar

Frank Bakke-Jensen: Jeg viser til brev fra Stortingets president av 9. februar 2018 med spørsmål fra stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik om undersøkelser av grunnen på Forsvarets område på Kjeller flybase.
Forsvarsbygg gjennomførte i 2017 en innledende kildekartlegging av miljøforholdene på Kjeller. Det innebærer å innhente og vurdere eksisterende data, blant annet informasjon fra lokalmiljøet og det flyhistoriske miljøet om nedgravde forekomster. Der det manglet informasjon, ble det foretatt en begrenset prøvetaking. Målet var å avkrefte eller bekrefte om det kunne finnes PFAS-forurensning på området. Som forventet ble det bekreftet funn av PFAS. Denne forurensingen stammer fra brannskum og finnes på flyplasser i Norge der brannskum har vært benyttet ved eksempelvis brannøvelser. Det er også tilfellet på Kjeller.
Forsvarsbygg planlegger omfattende miljøundersøkelser ved Kjeller flybase i 2018 og 2019. Områdene rundt Sogna og avfallsfyllingen på Kjeller prioriteres i 2018. Undersøkelsene inkluderer alle miljøetterlatenskaper, uavhengig av når forurensningen har funnet sted. Utover tradisjonell miljøprøvetakning, vil Forsvarsbygg benytte ulike verktøy for å lokalisere og avgrense avfallsfyllinger, deponi og andre nedgravde forekomster samt eksplosiver. Hensikten er å få en detaljert oversikt over omfanget og konsekvensene av forurensningen på eiendommen, slik at Forsvarsbygg kan planlegge og gjennomføre nødvendig opprydding.
I tråd med avhendingsinstruksen skal avhendingen på Kjeller skje på den måten som gir det beste økonomiske resultatet for staten. Skedsmo kommune, som planmyndighet, er førende for etterbruken av området. Forsvarsbygg har gode rutiner for opprydding i forurenset grunn, og de gjennomfører nødvendige tiltak i tråd med føringer og pålegg fra miljømyndighetene. Oppryddingsarbeidet er basert på en helhetlig og grundig prosess med tilhørende utredninger. Omfanget av tiltakene baseres på planlagt etterbruk, og Forsvarsbygg vil rydde all forurensning som det er nødvendig å sanere.