Skriftlig spørsmål fra Olaug Vervik Bollestad (KrF) til helseministeren

Dokument nr. 15:955 (2017-2018)
Innlevert: 14.02.2018
Sendt: 15.02.2018
Rette vedkommende: Barne- og likestillingsministeren
Besvart: 22.02.2018 av barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Spørsmål

Olaug Vervik Bollestad (KrF): Stortinget har bedt om forslag til tiltak som styrker de grunnleggende rettighetene til mennesker med utviklingshemming. NOU 2016: 17 er levert.
Når får Stortinget sak til behandling med forslag til tiltak for at utviklingshemmede skal få oppfylt sine menneskerettigheter på lik linje med andre?

Begrunnelse

I NOU 2016: 17 På lik linje — Åtte løft for å realisere grunnleggende rettigheter for personer med utviklingshemming, påvises det at personer med utviklingshemming diskrimineres på en rekke samfunnsområder, både gjennom direkte forskjellsbehandling og gjennom manglende tilpasning og tilrettelegging, samt en rekke andre brudd på utviklingshemmedes grunnleggende rettigheter. Utvalget foreslår åtte løft som er nødvendige for at utviklingshemmede skal få oppfylt sine menneskerettigheter på lik linje med andre. Hvert av de åtte løftene inneholder flere anbefalte tiltak som sammen skal bidra til bedring. Utvalgets gjennomgang og forslag viser at det er nødvendig og realistisk å endre situasjonen for personer med utviklingshemming, slik at de kan delta i samfunnet på lik linje med andre.
Bakgrunnen for det offentlige utvalgets arbeid er at Stortinget i forbindelse med behandlingen av stortingsmeldingen «Frihet og likeverd – om mennesker med utviklingshemming» ba regjeringen sette ned et utvalg som skal foreslå tiltak som styrker de grunnleggende rettighetene til mennesker med utviklingshemming.

Linda Hofstad Helleland (H)

Svar

Linda Hofstad Helleland: NOU 2016: 17 På lik linje – åtte løft for å realisere grunnleggende rettigheter for personer med utviklingshemming ble overlevert til Barne- og likestillingsdepartementet 3. oktober 2016. Utredningen ble sendt på høring i desember 2016, med tre måneders høringsfrist. Departementet mottok 139 høringsinnspill. Utredningen foreslår åtte løft (tiltakspakker) som skal bidra til å virkeliggjøre grunnleggende rettigheter for mennesker med utviklingshemming. Utvalgets forslag spenner over flere sektorer, som helse, arbeid, utdanning og bolig. Regjeringen legger i hovedsak sektoransvarsprinsippet til grunn for oppfølgingen av forslagene i utredningen. Det vil si at hver statsråd følger opp forslagene innenfor sitt ansvarsområde.
Som koordinerende departement har Barne- og likestillingsdepartementet orientert relevante sektordepartement om utvalgets forslag og innkomne høringsuttalelser.
Jeg er kjent med at flere av de ansvarlige sektordepartementene allerede har igangsatt flere større arbeider som helt eller delvis er en oppfølging av NOU 2016: 17 På lik linje. For eksempel har Kunnskapsdepartementet nedsatt en ekspertgruppe for barn og unge med behov for særskilt tilrettelegging der NOU 2016: 17 nevnes i mandatet. Arbeids- og sosialdepartementet har igangsatt forsøk med å gi kommunen ansvar for å arrangere tilrettelagt arbeid for personer med varig nedsatt arbeidsevne blant annet basert på forslag i NOU 2016: 17.
I tillegg til at forslagene i NOU 2016: 17 følges opp sektorvis har regjeringen igangsatt et arbeid med en sektoroverskridende strategiplan for likestilling av mennesker med nedsatt funksjonsevne. Dette arbeidet er blant annet en oppfølging av forslagene i løft 8 i NOU 2016: 17 "målrettet styring". Tema for strategiplanen er politikken for personer med funksjonsnedsettelser generelt, men politikk og tiltak som ivaretar personer med utviklingshemming vil også tas med i arbeidet.
Strategiplanen skal inneholde en strategidel og en handlingsplandel. Strategidelen skal inneholde en strategi for hvordan staten kan drive en helhetlig og samordnet innsats for likestilling av personer med funksjonsnedsettelser. Handlingsplandelen skal gi en oversikt over pågående statlige tiltak som har som skal bidra til økt likestilling av personer med funksjonsnedsettelser. Denne vil tilsvare Barne- og likestillingsdepartementets publikasjon Deltakelse og mangfold - regjeringens innsats for personer med funksjonsnedsettelser (2014-2017). Handlingsplandelen skal også utforme og beskrive eventuelle nye tiltak for likestilling. Barne- og likestillingsdepartementet koordinerer arbeidet med strategiplanen. Funksjonshemmedes organisasjoner, andre berørte fra sivilt samfunn, arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene, kommunene og relevante fagmiljøer skal involveres på en hensiktsmessig måte i arbeidet med strategiplanen.
Stortinget orienteres dermed om regjeringens oppfølging på ordinær måte gjennom de ulike prosessene og tiltak som er under oppfølging i sektordepartementene.