Skriftlig spørsmål fra Kjersti Toppe (Sp) til helseministeren

Dokument nr. 15:962 (2017-2018)
Innlevert: 15.02.2018
Sendt: 15.02.2018
Besvart: 21.02.2018 av helseminister Bent Høie

Kjersti Toppe (Sp)

Spørsmål

Kjersti Toppe (Sp): Mener statsråden Beslutningsforums avgjørelse om aldersgrense 0- 18 år for tilgang til legemiddelet nusinersen (Spinraza) er riktig praktisering av prioriteringskriteriene bestemt ved behandlingen av prioriteringsmeldingen og vil effekt for voksengruppen noen gang kunne dokumenteres på en slik måte at det regnes som forskningsbasert medisinsk evidens?

Begrunnelse

Nyttekriteriet, ressurskriteriet og alvorlighetskriteriet ble i Prioriteringsmeldingen Meld. St. 34 (2015–2016) nedfelt som de tre hovedkriteriene for prioriteringsbeslutninger i helsetjenesten.

Om alder oppga regjeringen, og Stortinget sluttet seg til, at:

"Verken i beslutningssituasjoner på klinisk nivå eller i beslutningssituasjoner på gruppenivå skal alder, i tråd med dagens praksis i helsetjenesten, være et selvstendig prioriteringskriterium. Alder vil imidlertid indirekte inngå i prioriteringsvurderinger som følge av riktig bruk av de tre hovedkriteriene."

I media (NTB 12.02.18) oppgir leder i Beslutningsforum om aldersgrensen som er satt at det ikke finnes "dokumentert effekt" for voksne. Spørsmålsstilleren mener at det kanskje aldri vil komme forskningsresultater for voksne med muskelsykdommen Spinal Muskelatrofi (SMA) sin effekt av legemiddelet nusinersen (Spinraza)på gruppenivå, som vil regnes som medisinsk evidens etter vanlige kriterier for dette. Dette er en liten gruppe pasienter, hvor gjennomsnittlig levetid er lav for alle typene SMA. Aldersgrensen som er satt er tilfeldig, også dersom man la krav om "dokumentert effekt" til grunn.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Prioriteringsmeldingen slo fast at alder ikke er et selvstendig prioriteringskriterium. Meldingen slo samtidig fast at "Alder kan imidlertid være relevant hvis den har betydning for risikoen ved eller effekten av den medisinske behandlingen. Alder kan også si noe om risikoen for ulike tilstander og om hvor alvorlig en sykdom kan forventes å bli."
Meldingen slo videre fast at det som grunnlag for prioriteringsbeslutninger på gruppenivå skal gjennomføres en metodevurdering i tråd med prinsippene for prioritering. Både metodevurderinger og skjønnsmessige vurderinger, bl.a. av kvaliteten på dokumentasjonen og budsjettkonsekvensene, inngår i totalvurderingen av et tiltak. En slik totalvurdering vil kunne gi opphav til beslutninger om innføring som omfatter deler av en større pasientgruppe, bl.a. basert på vurderinger av dokumentert effekt. Det er de regionale helseforetakene sitt ansvar å fastsette ev. slike vilkår for bruk av et legemiddel.