Skriftlig spørsmål fra Martin Henriksen (A) til justis-, beredskaps- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:978 (2017-2018)
Innlevert: 16.02.2018
Sendt: 16.02.2018
Besvart: 20.02.2018 av justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug

Martin Henriksen (A)

Spørsmål

Martin Henriksen (A): Hvor lang tid mener statsråden det er rimelig at en eldre og syk asylsøker skal måtte vente på svar fra offentlige instanser som UNE, mens livet settes på vent?

Begrunnelse

70 år gamle Almetu Gudissa sitter på mottak i Kvæfjord kommune. Hun har vært asylsøker i Norge siden 2003, og har i løpet måttet flytte rundt på mange ulike mottak på denne tiden. De siste årene har hun fått bo i Harstad og Kvæfjord, der hun har fått et nettverk av støttespillere som kan bistå henne. Kvæfjord mottak er nå vedtatt lagt ned, og Gudissa må flytte. Enda er det uvisst hvor i landet hun blir plassert.
Gudissa sliter med flere helseutfordringer, som leddgikt og revmatisme. Lederen ved Kvæfjord mottak advarer derfor sterkt mot å flytte henne andre steder i landet, der hun vil stå uten nettverk. Hun lever i en usikker situasjon, uten trygghet for bosted i nærmeste fremtid. Det arbeides med å skaffe henne en bopel i Kvæfjord eller nabokommunen Harstad.
Det er ni måneder siden støttegruppa for Gudissa søkte UNE om å få gjenoppta saken. De har purret to ganger på svar, og to ganger bidratt med tilleggsopplysninger etter anmodning fra UNE. I mellomtiden er altså mottaket Gudissa skal bo i vedtatt lagt ned inne kort tid, og hun lever i uvisse om sin situasjon. Denne behandlingen av en eldre kvinne med dårlig helse opprører mange.

Sylvi Listhaug (FrP)

Svar

Sylvi Listhaug: Jeg vil innledningsvis understreke at jeg ikke kjenner den konkrete saken som representanten viser til, og jeg kan ikke kommentere denne. På generelt grunnlag vil jeg imidlertid opplyse at personer som har fått avslag på søknad om asyl både i førsteinstansen Utlendingsdirektoratet (UDI) og i klageinstansen Utlendingsnemnda (UNE), eventuelt har valgt ikke å påklage UDIs vedtak innen klagefristen, har fått et endelig vedtak fra forvaltningen. Et endelig avslagsvedtak innebærer at søkeren plikter å forlate Norge. Vi opplever imidlertid at flere søkere ikke respekterer lovlig fattede vedtak fra norske myndigheter. Mange nekter å samarbeide om retur og fremmer i stedet gjentatte omgjøringsbegjæringer til UNE. UNE prioriterer nye saker, og ikke søknader der det allerede foreligger flere avslag og der sannsynligheten for et annet resultat er liten. Slik jeg ser det, er det i slike saker ofte søkerne selv som velger å sette sitt liv «på vent».