Skriftlig spørsmål fra Petter Eide (SV) til justis-, beredskaps- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:979 (2017-2018)
Innlevert: 16.02.2018
Sendt: 19.02.2018
Besvart: 26.02.2018 av justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug

Petter Eide (SV)

Spørsmål

Petter Eide (SV): Hva vil justisministeren gjøre for sikre at anmeldte seksuallovbrudd mot barn blir etterforsket og ikke liggende hos politiet uforholdsmessig lenge, og vil Statsråden foreslå en økning i politiets budsjetter for å øke kapasiteten til etterforskning av seksuallovbrudd mot barn i revidert nasjonalbudsjett?

Begrunnelse

NRK avdekket 16.2.18 store forsinkelser og brudd på tidsfrister knyttet til avhør av barn knyttet til mulig seksuallovbrudd. NRK har gjennomgått alle statsadvokatenes tilsynsrapporter om hvordan politiet jobber med saker hvor det er gjennomført tilrettelagte avhør. Rapportene viser at kun 52 prosent av førstegangsavhørene er gjennomført innen frist. Etter første tilrettelagte avhøret er tatt, kan mange saker bli liggende i måneder og år. Politiet bruker store ressurser på å få gjennomført tilrettelagt avhør, deretter blir saken liggende uten videre etterforskningskritt. Politiet varsler også selv at ressursmangel er årsaken til nesten sju av ti volds- og overgrepssaker mot barn ble henlagt i 2017.

Sylvi Listhaug (FrP)

Svar

Sylvi Listhaug: Føringene som er gitt gjennom statsbudsjett, tildelingsbrev og Riksadvokatens mål- og prioriteringsskriv er svært klare på at den alvorlige kriminaliteten skal prioriteres, herunder alvorlig integritetskrenkende kriminalitet som vold og overgrep mot barn. Det er viktig at etterforskningen kommer raskt i gang, og at den totale saksbehandlingstiden fra anmeldelse til ferdig etterforsket sak gjøres så kort som overhodet mulig.
Riksadvokaten ga i mål- og prioriteringsskrivet for 2017 føringer om at statsadvokatene ved tilsyn av politidistriktene skulle rette særskilt oppmerksomhet mot tilrettelagte avhør og politiets oppfølging av sakene etter initialfasen.
Jeg er tilfreds med at Riksadvokaten gjennom sin fagledelse har spesielt oppmerksomhet på behandlingen av disse sakene, og jeg forventer at funnene fra disse tilsynene vil gis den nødvendige oppfølging for å sikre prioritering av dette feltet. Dette er et område som jeg vil følge nøye med på fremover.
Politiet og Statens barnehus har blitt tilført betydelige midler til bekjempelse av vold og overgrep mot barn de siste årene. I statsbudsjettet for 2018 ble bevilgningen til Statens barnehus økt med 13 mill. kroner, det ble bevilget 40 mill. kroner til styrking av politiets kapasitet og kompetanse til etterforskning i saker som gjelder vold og overgrep mot barn, det ble satt av 11 mill. kroner til arbeidet mot internettrelaterte overgrep mot barn og 45 mill. kroner til Kripos (til økt satsing i det digitale rom og en styrking av seksjon for seksuallovbrudd).
Ytterligere økning av bevilgningene til dette formålet må behandles i den ordinære budsjettprosessen. Jeg kan derfor ikke gå inn på spørsmålet om fremtidige forslag til bevilgninger nå.