Skriftlig spørsmål fra Solfrid Lerbrekk (SV) til helseministeren

Dokument nr. 15:984 (2017-2018)
Innlevert: 19.02.2018
Sendt: 19.02.2018
Besvart: 26.02.2018 av helseminister Bent Høie

Solfrid Lerbrekk (SV)

Spørsmål

Solfrid Lerbrekk (SV): Alle bør ha tilgang på psykisk helsehjelp om de trenger det, uavhengig av størrelsen på lommeboka. Unge i 20-åra er ofte studenter uten inntekt eller har svært lav inntekt. Dette er kanskje noe av grunnen til at de har fått gratis psykisk helsehjelp som unge til nå.
Nå må unge i Vestfold betale 345 kr for 45 min. Gjelder dette alle unge i Norge, hvorfor ble det endret og har statsråden informert stortinget om endringen?

Begrunnelse

I et innlegg i Dagsavisen beskriver fylkessekretær og leder i Fellesorganisasjonen i Vestfold om den nye bruken av egenandel for unge innen spesialisthelsetjenesten. Vidar Byholt og Lise Holm skriver:

"Forebygging og tidlig hjelp er en grunntanke i norsk rusbehandling. Å innføre egenandel for ungdom er å torpedere denne tankegangen. Egenandel blir et hinder for å oppsøke behandling. Problemene får vokse seg større før den unge får rett hjelp. I verste fall vil vanskene øke og ungdommen trenge døgnbehandling. Egenandelen er en inntekt for sykehusene, som kan komme til å koste dyrt. Høyere terskel inn i behandling gir økte menneskelige plager, med de alvorlige sosiale og samfunnsmessige omkostninger det fører til."

Kilde: https://www.dagsavisen.no/nyemeninger/ingen-penger-ingen-behandling-1.1101363

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Det er i forskrifts form fastsatt flere bestemmelser som gir særskilte pasientgrupper fritak for betaling av egenandel i helsetjenesten. Helt siden 1980-årene har pasienter under 18 år vært fritatt for betaling av egenandel innenfor poliklinisk psykisk helsevern. Dette gjelder for behandling på sykehusenes poliklinikker, hos avtalespesialister innen både psykologi og psykiatri og ved øvrige private aktører som har offentlig avtale. Aldersgrensen for fritak for betaling av egenandel for disse tjenestene har altså ligget fast lenge og er ikke endret fra årsskiftet.
Imidlertid har det vist seg å være en praksis hos flere av helsetjenesteyterne der det ikke kreves egenandel fra pasienter som er eldre enn den fastsatte fritaksgrensen. Dette gjelder så vidt departementet har oversikt over akkurat nå ikke alle helsetjenesteyterne som er nevnt over, men hos flere av poliklinikkene som er organisert som barne- og ungdomspsykiatriske poliklinikker (BUP) og ved såkalte psykiatriske ungdomsteam (PUT).
Jeg vil vurdere den fastsatte aldersgrensen for egenandelsfritak for pasienter ved barne- og ungdomspsykiatriske poliklinikker nærmere. I forbindelse med dette arbeidet vil praksis for egenandelsinnkreving undersøkes. Jeg vil for ordens skyld understreke at de aktuelle egenandelene inngår i grunnlaget for egenandelstak 1, sammen med egenandeler for somatiske helsetjenester herunder konsultasjoner hos fastlegen. Egenandelstaket i 2018 er 2 258 kroner.