Skriftlig spørsmål fra Olaug Vervik Bollestad (KrF) til helseministeren

Dokument nr. 15:992 (2017-2018)
Innlevert: 19.02.2018
Sendt: 19.02.2018
Besvart: 26.02.2018 av helseminister Bent Høie

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Spørsmål

Olaug Vervik Bollestad (KrF): Mener regjeringen det er en styrking av avrusningstilbudet å la psykiatere ta seg av daglig drift og vakttjeneste i stedet for rus- og avhengighetsmedisinere, er det bedre for gravide rusmiddelmisbrukere at en stykker opp tilbudet, og hvorfor skal gravide tas imot på nytt ø-hjelp rustilbud, når det står et kompetansemiljø klart som håndterer dette i dag?

Begrunnelse

Et avrusingstilbud ved Blå Kors Borgestadklinikken er i ferd med å avvikles. Avdelingen har fem spesialister i rus- og avhengighetsmedisin og fire leger i spesialisering. Helseforetakets nye avrusingsavdeling skal overta. Avdelingen har ingen spesialister i rus- og avhengighetsmedisin, ingen leger i spesialisering og er ikke godkjent for slik utdanning.
Vi er mange som frykter at avrusingstilbudet svekkes i prosessen, og at gravide rusmiddelmisbrukere rammes ved at de får et oppstykket tilbud med mindre kompetanse. Det er vanskelig å se at HSØs beslutninger er i tråd med Stortingets vedtak og føringer.
Det ser derimot ut til at Helse Sør-Øst (HSØ) reduserer avrusingskapasiteten. Det er vanskelig å forstå at det er en styrking av avrusningstilbudet å la psykiatere ta seg av daglig drift og vakttjeneste i stedet for rus- og avhengighetsmedisinere, at det er bedre for gravide rusmiddelmisbrukere at en stykker opp tilbudet, at gravide skal tas imot på nytt ø-hjelp rustilbud, når det står et kompetansemiljø klart som håndterer dette i dag. Det er vanskelig å se at det kan være klokt å legge ned et godkjent utdanningstilbud når en er i stort behov av flere spesialister.
et er vanskelig å forstå hvorfor Borgestadklinikken ikke skal drive ø-hjelp rus når de har alle spesialistene, og ideelle i andre helseregioner drifter denne tjenesten på måten pasientene beskriver som den beste løsningen.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Det ligger til de regionale helseforetakene sitt sørge for-ansvar å tilby befolkningen i egen helseregion de spesialisthelsetjenester innbyggerne i helseregionen har behov for – i dette tilfellet helsetjenester innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB). Jeg er orientert av Helse Sør-Øst RHF i sakens anledning.
Som kjent var det Blå Kors Borgestadklinikken selv som i 2016 sa opp sin avtale med Helse Sør-Øst RHF. Oppsigelsestiden i denne avtalen var 2 år. Ettersom Helse Sør-Øst RHF hadde en omfattende avtale med Blå Kors Borgestadklinikken, var det nødvendig for Helse Sør-Øst RHF å foreta en vurdering av det samlede behandlingsbehovet for pasienter med rus-og/eller avhengighetsproblematikk i helseregionen.
Ved anbudsutlysningen ble det i følge Helse Sør-Øst RHF etterspurt følgende 5 delytelser:

1. Døgnbehandlingsplasser for pasienter med samtidig ruslidelse og psykisk lidelse som iht. nasjonal faglig retningslinje skal behandles innenfor TSB
2. Døgnbehandlingsplasser til frivillig innleggelse av gravide pasienter og innleggelse av pasienter med små barn i en familiekontekst
3. Døgnbehandlingsplassser til unge pasienter med behov for utredning, behandling og rehabilitering i et langvarig forløp.
4. Døgnbehandlingsplasser til pasienter med ulik avhengighetsproblematikk som ikke kan nyttegjøre seg polilklinisk behandling.
5. Poliklinisk behandling med særlig tilbud om behandling i et familie- og generasjonsperspektiv.

I hver av delytelsene ble det blant annet lagt til grunn at det skulle være et inkludert tilbud om utredning og tilbud om abstinensbehandling før innleggelse eller ved behov, under oppholdet. For delytelse 5 ble det forutsatt et poliklinisk tilbud om abstinensbehandling.
Helse Sør-Øst RHF opplyser videre at man ved å stille krav som inkluderer tilbud om abstinensbehandling for alle delytelsene, vil oppnå en mer integrert behandling og man får utnyttet den samlede behandlingskapasiteten på en bedre måte.
Som representanten Bollestad skriver, skal Sykehuset Telemark HF i 2018 opprette en egen avrusningsenhet. Helse Sør-Øst RHF opplyser at denne enheten i en oppstartsfase skal ledes av overlege med spesialitet i psykiatri. Helse Sør-Øst RHF viser til at denne psykiateren har lang erfaring fra fagfeltet TSB og at enheten er bemannet med kompetent helse- og sosialfaglig personell. Videre vises det til at Sykehuset Telemark HF planlegger å rekruttere en spesialist i rus- og avhengighetsmedisin. Det understrekes videre at en viktig begrunnelse for å etablere den nye enheten ved Sykehuset Telemark HF er muligheten for et tett og forpliktende samarbeid med psykisk helsevern og somatisk spesialisthelsetjeneste for å sikre et helhetlig og godt avrusningstilbud av god kvalitet.
Helse Sør-Øst RHF viser videre til at flere helseforetak til nå ikke har hatt tilstrekkelig tilgang på leger med spesialitet i rus- og avhengighetsmedisin. Slik Helse Sør-Øst RHF vurderer det, er dette ikke uforsvarlig; også leger med annen spesialitet kan behandle pasienter i en avrusningsfase. Når tilgangen på spesialister øker fremover vil i følge Helse Sør-Øst RHF alle TSB-avdelinger/enheter bemannes med legespesialister i rus- og avhengighetsmedisin.
Når det gjelder tilbud til gravide rusavhengige viser Helse Sør-Øst RHF til at det skal, i henhold til Nasjonal faglig retningslinje for behandling og rehabilitering av rusmiddelproblemer og avhengighet, tas imot som øyeblikkelig hjelp. Alle helseforetak skal ha akuttilbud til ruspasienter. Sykehuset Telemark HF har hatt akuttplasser for ruspasienter i flere år, og disse plassene blir nå sett i sammenheng med avrusningsenheten. Ingen private aktører har akuttplasser eller ansvar for øyeblikkelig hjelp, heller ikke Borgestadklinikken.
Videre viser Helse Sør-Øst RHF til Nasjonal faglig retningslinje der det anbefales at gravide avruses i avrusningssenheter i helseforetak med tilgang på annen spesialisthelsetjeneste (somatikk, gynekologi, psykiatri). Gynekologisk avdeling ved sykehuset i Telemark har lang erfaring med gravide rusavhengige.
I sin begrunnelse for sitt spørsmål omtaler representanten Bollestad også spesialistutdanningen i rus- og avhengighetsmedisin. Helse Sør-Øst RHF viser her til at en slik spesialisering krever tjeneste i ulike avdelinger innenfor tverrfaglig spesialisert rusbehandling og tjeneste i psykiatrisk avdeling. Kun helseforetak kan sikre et komplett utdanningsløp. Private aktører kan få godkjennelse for deler av tjenesten og er et viktig supplement.
Videre viser Helse Sør-Øst RHF til at stadig flere helseforetak søker om og får godkjennelse som utdanningsinstitusjon i rus- og avhengighetsmedisin. I Helse Sør-Øst RHF har tre av helseforetakene fått slik godkjennelse (Sørlandet sykehus HF, Sykehuset i Vestfold HF og Sykehuset Østfold HF), og to (Oslo universitetssykehus HF og Sykehuset Innlandet HF) har søknader under behandling. Videre opplyses det at tre private aktører (A-senteret i Oslo, Trasoppklinikken i Oslo, Borgestadklinikken avdeling Skien) har fått godkjennelse for deler av utdannelsen og tjeneste i poliklinikk som har ansvar for LAR-behandling. Disse kan godkjennes for deler av utdanningsløpet selv om de ikke har egen avrusningsenhet.
Avslutningsvis viser Helse Sør-Øst RHF til at det i dag er ca. 130 godkjente spesialister i rus- og avhengighetsmedisin og at dette er den raskest voksende spesialiteten i Legeforeningen. Det er i tillegg ca. 100 leger i spesialistutdanning, og i løpet av de neste 2-3 år vil de fleste av disse ha oppnådd spesialistgodkjenning.