Else-May Norderhus (A): Kan statsråden redegjøre for status for oppfølging av stortingets vedtak til St.meld.nr 14 (2006-2007) om at utslipp og bruk av miljøgifter kontinuerlig skal reduseres med den hensikt å stanse utslippene innen 2020 og oppfølging av handlingsplan for å stanse utslipp av miljøgifter, som ble lagt fram i 2015?
Begrunnelse
I 2015 ba Stortinget Regjeringen utarbeide en handlingsplan for en giftfri hverdag. Bakgrunnen for vedtaket i stortinget var representantforslag Dokument 8:87 S (2013-2014). I vedtaket fra Stortinget bes regjeringen utarbeide en handlingsplan for en giftfri hverdag. Handlingsplanen må inkludere tiltak mot miljøgifter både nasjonalt og internasjonalt, tiltak for økt tilsyn og kontroll, forbrukerinformasjon og bransjedialog.
Spesielt ble det pekt på behovet for at særlig barn må sikres bedre mot farlige miljøgifter, og samfunnets mål må være at barn ikke utsettes for farlige stoffer.
Regjeringen la i 2015 fram en handlingsplan for å stanse utslipp av miljøgifter som utgjør en alvorlig trussel mot helse og/eller miljø, og at disse kontinuerlig skal reduseres i den hensikt å stanse utslippene innen 2020.
I handlingsplan for en giftfri hverdag viser Regjeringen til at den viktigste prioriteringen i miljøgifts arbeid fram mot 2020 er seks hovedområder:
- økt tilsyn og analyser av forbrukerprodukter
- mer bevisstgjøring av bransjen og forbrukere
- økt kunnskap og forskning
- økt innsats overfor EU for å sikre strengere regelverk
- vurdere hvordan en kan merke klær og leker som inneholder miljøgifter
- bedre tilsyn og kontroll.
De langsiktige politiske målene i Norge samsvarer med generasjonsmålet og er forankret blant annet i St.meld. nr. 14 (2006–2007). Ved behandling av stortingsmeldingen slo Stortingets energi- og miljøkomité fast at kjemikaliepolitikken skal bygge på et føre-var-prinsipp.
Barn og unge er en spesielt sårbar gruppe når det kommer til kjemikalieeksponering, både gjennom klær og leker. Derfor er det behov for at barn sikres bedre mot farlige miljøgifter, og samfunnets mål må være at barn ikke utsettes for farlige stoffer. I en dansk ekspertrapport fra det Danske miljøvernministeriet ble det slått fast allerede i 2009 at den risikotilnærmingen man har til enkelte kjemikalier, tar ingen høyde for blandingsvirkninger av flere kjemikalier sammen.
Allerede i 2000 ble regelverket styrket, ved at virksomheter som bruker produkter med innhold av farlige kjemikalier ble pålagt å vurdere om det finnes alternativer som medfører mindre risiko og at virksomheten i så fall skal velge dette alternativet. Formålet med "substisjonspliketen" er bl.a. å minske bruken av helse- og miljøfarlige stoffer, inklusive miljøgifter. Likevel avdekkes det stadig nye funne av miljøgifter i både barneklær og leker.
I handlingsplanen som ble lagt fram i 2015 skriver Klima og miljødepartementet at de vil styrke arbeidet for å mindre miljøgifter i særlig bransjer og produktgrupper og at det skal legges vekt på å styrke arbeidet for å redusere og stanse miljøgiftinnholdet i ulike produkter. Videre skrives det at det er av særlig betydning å unngå mulige miljøgifter i produkter som brukes av barn og som kan frigi giftstoffer.