Skriftlig spørsmål fra Mathilde Tybring-Gjedde (H) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:1009 (2017-2018)
Innlevert: 21.02.2018
Sendt: 22.02.2018
Besvart: 02.03.2018 av klima- og miljøminister Ola Elvestuen

Mathilde Tybring-Gjedde (H)

Spørsmål

Mathilde Tybring-Gjedde (H): Er klima- og miljøministeren enig i Miljødirektoratets tolkning av forurensningsloven § 26, første ledd, eller er det innenfor lovverket mulig for kommuner å stille krav om tømming av slike anlegg, men slik at boligeiere selv har ansvaret for å organisere tømmingen?

Begrunnelse

Som svar på henvendelse fra Oslo kommune ved Vann- og avløpsetaten har Miljødirektoratet 22. januar i år i en e-post opplyst følgende:

"Kommunen skal i henhold til forureningsloven § 26, første ledd "sørge for tømming av mindre renseinnretninger som slamavskillere og samlekummer for avslamming av sanitært avløpsvann og overvann. Det samme gjelder for oppsamlingstanker for ubehandlet sanitært avløpsvann."

Bestemmelsen er omtalt i ot.prp. nr. 11 (1979-80) s. 131. Der fremgår det at bestemmelsen innebærer at det innføres en plikt for kommunene til å ha tvungen renovasjon når det gjelder anleggene som er omtalt i bestemmelsen. Med tvungen renovasjon menes monopol på tjenesten i den forstand at innbyggerne plikter å delta i kommunens tømmeordning og at kommunen får enerett til å tilby tjenesten."
Dette innebærer i så fall at Oslo kommune i en årrekke har handlet i strid med lovverket når kommunen i stedet har lovpålagt de berørte boligeiere å organisere tømmingen selv. Spørsmålet er om dette er riktig tolkning av bestemmelsen.

Ola Elvestuen (V)

Svar

Ola Elvestuen: Miljødirektoratet har redegjort for forståelsen av forurensningsloven § 26 første ledd i e-post av 22. januar 2018 og i brev av 16. februar 2018 til Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune. Klima- og miljødepartementet slutter seg til Miljødirektoratets vurderinger.
Kommunen plikter å etablere et system for tømming av slamavskillere og eierne av anleggene plikter å betale gebyr for dette. Det er ikke i strid med ordlyden at anleggseier organiserer tømming selv, men det fører ikke til fritak fra gebyrplikten. Firmaer som tømmer slamavskillere må også ha samtykke fra kommunen, jf. forurensningsloven § 26 jf. § 30 tredje ledd andre setning. Kommunen kan slik regulere om den ønsker at private firmaer skal kunne tilby slamtømmetjenester i kommunen. Dette innebærer at dersom kommunen ikke gir samtykke til private tømmefirmaer, så har heller ikke anleggseier mulighet til å organisere tømming selv, fordi ingen utenom kommunen da kan levere tjenesten.
Kommunen kan etter søknad unnta bestemte eiendommer fra den kommunale tømmeordningen, jf. § 26 jf. § 30 annet ledd siste setning.