Tellef Inge Mørland (A): Hvilke tiltak har statsråden tenkt å gjennomføre i sitt arbeid med å få på plass en tøffere turnus i eldreomsorgen, hvilke virkemidler vil regjeringen bruke i det kommende lønnsoppgjøret for å oppnå en slik turnus, og hvorfor er ikke statsråden bekymret for at en tøffere turnus vil bidra til at det for mange innen helse- og omsorgsyrkene kan bli enda vanskeligere å stå i yrket sitt frem til ordinær pensjonsalder?
Begrunnelse
I Fædrelandsvennen onsdag 21.februar varsler eldreministeren at tøffere helgeturnuser for ansatte i eldreomsorgen blir en kampsak for henne. Statsråden uttaler blant annet «Det er merkelig at det går an å tjene mer på en tirsdagskveld i eldreomsorgen i enkelte kommuner, enn på en søndagsvakt. Vi må se på hele systemet.» Statsråden lanserer forslag om å flytte lønnsmidler til helg. «Vi kan ta noe av den generelle potten og øremerke den for helg, slik at helgearbeid lønner seg mer», og sier videre "Hvis sykepleierne sier ja til å jobbe annenhver helg rundt fire ganger i året, i stedet for tredje hver, kan nesten alle stillinger bli fulltidsstillinger."
Når statsråden lanserer tøffere helgeturnuser innen eldreomsorgen, som er et kommunalt ansvar, er det også interessant å få avklart hvilke føringer dette kommer til å gi fra regjeringens side i forbindelse med det kommende lønnsoppgjøret.
Det har vært et bredt politisk ønske om å få flere heltidsstillinger innen helse- og omsorgsyrkene.
Sykefraværet innen helse- og omsorg er imidlertid høyere enn snittet i kommunesektoren, noe også de nyeste fraværstallene på hjemmesiden til KS bekrefter. Det er rimelig å anta at dette skyldes at arbeidsbelastningen allerede oppleves som stor for de som jobber i sektoren. Hvordan eldreministerens ønske om tøffere turnus skal være et positivt bidrag til å gjøre noe med dette, vil det derfor være interessant å få en tilbakemelding på.