Torgeir Knag Fylkesnes (SV): Mener statsråden at dyrevelferden er god nok ved avlusingsmetodene som brukes i dag, og vil statsråden stille nye krav for å sikre dyrevelferden til oppdrettslaksen?
Begrunnelse
Kravet om maksgrense for lakselus har gjort at nye metoder har blitt tatt i bruk for å avluse oppdrettslaks. Det har de siste årene vært en økning i bruken av ikke-medikamentell behandling, derav blant annet termisk avlusing, hvor fisken behandles med varmt vann. Samtidig er mange bekymret over hvilke konsekvenser denne behandlingen har for dyrevelferden. Nyere britisk forsking peker i retning av at vannet oppleves brennende varmt for oppdrettsfisken. Også Veterinærinstituttet peker på at avlusningsmetodene er en årsak til høy dødelighet, i årets fiskehelserapport.
Dødeligheten til oppdrettslaks øker kraftig, mye på grunn av avlusingsmetodene. Nesten hver femte laks dør i dag. Veterinærinstituttet skrev i sin rapport om fiskehelse i fjor følgende: «Spesielt for 2016 har vært en hyppig bruk av mekaniske avlusingsmetoder, uten at man har hatt tilstrekkelig dokumentasjon på tålegrenser for gjentatte behandlinger og restitusjonstid. Resultatet har vært mange tilfeller med mekaniske skader på fisken. I tillegg er det en velferdsutfordring av syk eller påkjent fisk også håndteres i forbindelse med avlusinger, noe som har resultert i økt dødelighet». I Morgenbladet 22. oktober 2017 tok flere forskere ved Veterinærinstituttet også til orde for at man ikke skal bruke termisk avlusing før man har dokumentasjon på hvordan fisken påvirkes av behandlingen.