Skriftlig spørsmål fra Solfrid Lerbrekk (SV) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:1025 (2017-2018)
Innlevert: 23.02.2018
Sendt: 26.02.2018
Besvart: 01.03.2018 av arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie

Solfrid Lerbrekk (SV)

Spørsmål

Solfrid Lerbrekk (SV): Graderte pleiepenger måles opp mot omfanget barnet har av annen type tilsyn. Pleiepenger skal erstatte tapt arbeidsinntekt.
Men om barnets tilsyn er så lite omfattende at det er praktisk umulig for foreldrene å reelt sett være på jobb når barnet passes av andre, bør det ikke da være mulig å utøve skjønn av NAV og eventuelt gi 100 prosent pleiepenger?

Begrunnelse

Endringene i pleiepengeordningen har som kjent, og som tidligere advart mot, ført til at det ikke lenger utøves skjønnsvurderinger. Dette er problematisk i de tilfeller hvor behovet er større enn hva pleiepengene dekker. Vi er blitt gjort oppmerksomme på et konkret tilfelle som jeg gjengir i sin helhet her:
Legen til sønnen vår søkte 100 % pleiepenger for sønnen vår i 2 mnd. Fikk innvilget 47 %. Sønnen vår var i perioden i snitt 4 timer på skolen om dagen. Men når han aldri er frisk nok til å hentes av bussen (spesialtransport) hverken morgen eller ettermiddag, må han leveres og hentes av en av oss. Når man må innom skolen på vei til jobb tar turen til jobb t/r 3 timer. Hvis barnet kun er på skolen i 4 timer betyr det at man maks kan jobbe 1,5 timer om dagen. Hvilken arbeidsgiver vil det og hvilken lønn blir det av noe slik, mon tro? Nav er ærlig på at den nye ordninga har fjerna skjønn. Vi skrev en redegjørelse om alt dette og fikk blank avvisning i retur. Dette er en negativ konsekvens med ny ordning og nesten ikke til å leve med for oss økonomisk.
Mange epilepsianfall og mangel på nattesøvn har heller ingenting å si. Alt er helt ulogisk. Blir nesten helt desperat av å lure på hvordan man skal kjempe mot disse urettferdige og ikke minst ulogiske endringene. Rigide systemer uten skjønn er det siste man trenger.

Anniken Hauglie (H)

Svar

Anniken Hauglie: Pleiepenger i folketrygden skal, dekke tapt arbeidsinntekt ved fravær fra arbeidet fordi foreldre pleier sitt syke barn. For tiden barnet mottar pleie av andre skal det ikke ytes pleiepenger, og pleiepengene skal da graderes eller eventuelt falle bort.
Folketrygdloven § 9-11 sier at dersom barnet er sykt og trenger kontinuerlig tilsyn og pleie, men det er etablert tilsyns- og avlastningsordning deler av dagen eller noen dager i uken, skal pleiepengene graderes. Pleiepengene graderes ned for hver time barnet har tilsyn av andre, målt mot en normalarbeidsuke på 37,5 timer. Pleiepengene kan graderes ned til 20 prosent, dvs. at barnets tilsyn av andre kan komme opp til 80 prosent og foreldrene likevel kan motta pleiepenger tilsvarende 20 prosent. Dette er nytt i den nye pleiepengeordningen. Tidligere kunne pleiepenger bare graderes ned til 50 prosent, slik at hvis barnet hadde tilsyn på mer enn 50 prosent falt pleiepengene helt bort. Det opplevde mange som urimelig. I ny ordning faller pleiepenger helt bort først hvis tilsynet barnet får av andre er på mer enn 80 prosent, dvs. at foreldrenes pleie er mindre enn 20 prosent.
Den tidligere pleiepengeordningen fikk mye kritikk over mange år for å være komplisert og lite forutberegnelig. Reglene var preget av flere vanskelige skjønnskriterier som var vanskelig å forstå for brukerne og svært krevende for Arbeids- og velferdsetaten å saksbehandle. I den nye pleiepengeordningen har det vært en ambisjon å forenkle regelverket for nettopp å gjøre ordningen mer forståelig, mer forutberegnelig og samtidig hindre urimelig forskjellsbehandling i etaten. Jeg mener det ikke er grunn til å gjøre endringer i reglene om gradering av pleiepenger.