Skriftlig spørsmål fra Lene Vågslid (A) til justis-, beredskaps- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:1029 (2017-2018)
Innlevert: 26.02.2018
Sendt: 26.02.2018
Besvart: 07.03.2018 av justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug

Lene Vågslid (A)

Spørsmål

Lene Vågslid (A): Hvordan vurderer statsråden situasjonen i norske fengsel vedrørende isolasjon og bruk av sikkerhetsceller, der innsatte sitter på sikkerhetscelle i opp til 92 timer, og hvordan mener statsråden at anbefalingene fra Sivilombudsmannen skal følges opp?

Begrunnelse

Bruken av sikkerhetsceller er hyppig og langvarig mange steder i norske fengsel. Bergens Tidene skriver i en stor reportasje nylig om innsatte som sitter på en sikkerhetscelle i opp til 92 timer. Enkelte av hendelsene viser seg også å handle om manglende oversikt over hva den innsatte trenger av behandling, hvilke journal innsatte har og hva som kan forsterke eller forverre den psykiske tilstanden til den innsatte.
Den 21. juni 2013 vedtok Stortinget at Norge skulle slutte seg til tilleggsprotokollen til FNs torturkonvensjon (OPCAT). Sivilombudsmannen ble tildelt oppgaven med å utøve mandatet i denne tilleggsprotokollen og i 2014 opprettet Sivilombudsmannen en egen forebyggingsenhet ved sitt kontor. Forebyggingsenheten foretar regelmessige besøk til steder der mennesker er fratatt friheten. Det er for eksempel fengsler, politiarrester, psykisk helseverninstitusjoner og barnevernsinstitusjoner. I etterkant av et besøk utarbeides en rapport som beskriver funn og risikofaktorer avdekket under besøket. Rapporten inneholder Sivilombudsmannens anbefalinger for å minske risikoen for at mennesker som er fratatt friheten skal bli utsatt for tortur og umenneskelig behandling. Anbefalingene gis også i forebyggende øyemed.
Forebyggingsenheten har siden opprettelsen besøkt en rekke fengsler i kriminalomsorgen.
Det er positivt og svært viktig at det rettes fokus mot og føres tilsyn med steder hvor mennesker er fratatt friheten som for eksempel i fengsler. Det oppleves imidlertid som både problematisk, frustrerende og utilfredsstillende at kriminalomsorgen ikke har tilstrekkelig med ressurser til å følge opp flere av anbef1lingene fra sivilombudsmannen på en god I mate.

Sylvi Listhaug (FrP)

Svar

Sylvi Listhaug: Straffegjennomføringsloven åpner for at kriminalomsorgen i visse tilfeller kan beslutte at en innsatt skal utelukkes fra fellesskapet med andre innsatte. Videre kan kriminalomsorgen ta i bruk sikkerhetscelle når særskilte vilkår som loven stiller for dette, er oppfylt. Hverken utestengelse eller bruk av sikkerhetscelle skal opprettholdes lenger en nødvendig, og kriminalomsorgen skal fortløpende vurdere om det fortsatt er grunnlag for tiltaket.
Utelukkelse fra fellesskapet kan være hel eller delvis. Både hel utelukkelse og bruk av sikkerhetscelle ekskluderer fra kontakt med andre innsatte. Varigheten av tiltaket varierer. Sivilombudsmannens forebyggingsenhet har uttrykt bekymring for negative sider ved isolasjon og langtidsutelukkelse av innsatte.
En av utfordringene i kriminalomsorgen er at mange innsatte har sammensatte utfordringer og psykiske lidelser. I noen tilfeller vil det være slike utfordringer som ligger til grunn for bruk av sikkerhetscelle. En rapport fra 2014 (Cramer-rapporten) viser at forekomsten av psykisk lidelse blant domfelte i fengsel i Norge er betydelig høyere enn i normalbefolkningen, og at det ikke er uvanlig å ha flere psykiske lidelser samtidig.
I kjølvannet av Cramer-rapporten har Helsedirektoratet og Kriminalomsorgsdirektoratet i fellesskap avgitt en rapport om oppfølgning av innsatte med psykiske lidelser og/eller rusmiddelproblemer. Rapporten fra de to direktoratene inneholder forslag til en rekke tiltak knyttet til helsetjenesten og kriminalomsorgen. Justis- og beredskapsdepartementet venter en samlet redegjørelse i april 2018 fra Kriminalomsorgsdirektoratet for status for arbeidet med en del av de tiltakene som er foreslått.
Videre nevner jeg at det er gjennomført enkelte tiltak for å styrke tilbudet til innsatte som har særlige behov på grunn av psykiske lidelser. Ved Ila fengsel og forvaringsanstalt er det etablert et ressursteam som arbeider målrettet for å avbryte isolasjon og få domfelte i aktivitet.
Noen av de forholdene som ligger til grunn Sivilombudsmannens bekymring, krever nært samarbeid mellom justissektoren og helsesektoren. Jeg vil følge opp utfordringene i kontakt med Kriminalomsorgsdirektoratet og helseministeren.