Skriftlig spørsmål fra Ruth Grung (A) til fiskeriministeren

Dokument nr. 15:1061 (2017-2018)
Innlevert: 01.03.2018
Sendt: 01.03.2018
Besvart: 07.03.2018 av fiskeriminister Per Sandberg

Ruth Grung (A)

Spørsmål

Ruth Grung (A): Det er ikke krav om konsesjon for å etablere smoltanlegg på land, mens tilsvarende lukkede anlegg i sjø for postsmolt krever konsesjon. Det til tross for at lukkede anlegg i sjø vil gi langt mindre inngrep i strandsonen i form av produksjonsanlegg, gi mer energieffektiv produksjon og øke konkurransekraften.
Hva er den faglige begrunnelsen for en slik forskjellsbehandling, og vil ministeren ta initiativ til likebehandling av postsmoltanlegg på land og lukkede anlegg i sjø uten miljøutslipp?

Per Sandberg (FrP)

Svar

Per Sandberg: Dette er et spørsmål som ble vurdert og drøftet i forbindelse med Meld. St. 16 (2014-2015) om forutsigbar og miljømessig bærekraftig vekst i norsk lakse- og ørretoppdrett.
I forkant av meldingen sendte departementet ut et høringsnotat hvor problemstillingen er drøftet nærmere under kapittel 9.2.2. Her fremkommer det at eventuell åpning for vederlagsfri produksjon av storsmolt i sjø reiser en rekke problemstillinger. Problemstillingene var bl.a. knyttet til hva som skal anses som et "lukket" anlegg, hvor stor risikoen for rømming vil være og gjeldende begrensninger på flytting av fisk - som vil bli aktuelt for flytting av storsmolt i lukket anlegg til videre produksjon i åpen merd. Videre ble det pekt på utfordringer knyttet til hvor stor smolt som eventuelt skulle tillates og utfordringer knyttet opp mot eksisterende regime for antallsbegrensede akvakulturtillatelser i sjø.
Regjeringen vurderte etter dette å ikke tilrå å åpne for vederlagsfri postsmoltproduksjon i sjø. I meldingen til Stortinget skrev derfor regjeringen at:

"Postsmoltproduksjon i sjø skjer imidlertid i allmennhetens areal, og det er da naturlig at myndighetene behandler slik produksjon på lik linje med kommersielle matfisktillatelser – i tråd med begrunnelsen som er gitt for landbasert oppdrett."

Næringskomiteen sluttet seg til regjeringens syn på saken og skrev i sine merknader at: "Komiteen deler regjeringens syn på at postsmoltproduksjon i sjø behandles på lik linje med kommersielle matfisktillatelser.", jf. Innst. 361 S (2014–2015) pkt. 2.15. Stortinget ga sin tilslutning til dette i sin behandling av meldingen.
Utfordringene knyttet til å gi vederlagsfrie tillatelser til postsmoltproduksjon i lukkede anlegg i sjø, som fremkommer i dokumentene som nevnt over, er ikke endret. Jeg har likevel besluttet at det skal foretas en ny vurdering av dette spørsmålet.
For ordens skyld vil jeg gjøre oppmerksom på at det også er krav om akvakulturtillatelse for landbaserte anlegg. Forskjellen er at tillatelser til landbaserte anlegg tildeles løpende og uten vederlag. For kommersielle akvakulturanlegg i sjø er tillatelsene, når det gjelder laks, ørret og regnbueørret, antallsbegrenset og tildeles i tildelingsrunder. Det tas vederlag for slike kommersielle tillatelser i sjø.