Skriftlig spørsmål fra Anette Trettebergstuen (A) til kulturministeren

Dokument nr. 15:1076 (2017-2018)
Innlevert: 02.03.2018
Sendt: 02.03.2018
Besvart: 09.03.2018 av kulturminister Trine Skei Grande

Anette Trettebergstuen (A)

Spørsmål

Anette Trettebergstuen (A): Vil statsråden sørge for at Nobels Fredssenter får oppfylt behovet sitt for mer plass, ved å gi de tilgang til Lokalstasjonen når leieavtalen med Nasjonalmuseet utgår?

Begrunnelse

Nobels Fredssenter har et stort behov for større lokaler grunnet økt aktivitet. Senteret bad i fjor høst KUD om hjelp til å løse spørsmålet om hvem som skal overta Lokalstasjonen- bygget ved siden av senteret på Rådhusplassen- når Nasjonalmuseet overtar sitt nye bygg i 2020, da senteret ser for seg at stasjonen kan løse situasjonen med plassmangel. I ettertid har statsråden avklart at Nasjonalmuseet skal ha nasjonalgalleriet.

Trine Skei Grande (V)

Svar

Trine Skei Grande: Vi er i ferd med å realisere et nasjonalt prestisjeprosjekt på Vestbanen i Oslo. Det største kunstmuseet i Norden skal åpnes for publikum sommeren 2020. Ved plasseringen av nybygget har arkitekten måttet ta hensyn til to fredede bygninger, hvorav den ene disponeres av Nobels Fredssenter. Den andre, som ligger like foran og i stor grad skjuler hovedinngangen til det nye museet, disponeres av Nasjonalmuseet i samarbeid med Statsbygg til å informere publikum om prosjektet og det framtidige innholdet i det ferdige museet.
Nasjonalmuseet legger til grunn at det er helt nødvendig å kunne disponere den fredede stasjonsmesterboligen (også benevnt som lokalstasjonen) på permanent basis. Mest av alt ønsker museet å benytte dette huset til funksjoner som markedsfører og trekker publikums oppmerksomhet mot det bakenforliggende museet.
Det har imidlertid skjedd store endringer i museers sikkerhetsbehov de siste årene. I budsjettsøknaden for 2019 skriver museet at sikkerhetsbildet har "generelt endret seg de siste 5 årene med stadig flere terrorangrep rettet mot kulturinstitusjoner. I tillegg er det i denne perioden et stigende trusselbilde hva angår selve kulturarven, med flere ødeleggelser og tyverier verden over, også i Norge."
Med dette utgangspunktet – og med basis i en sikkerhetsrapport om det nye museet utarbeidet av Forsvarsbygg i 2017 – skriver Nasjonalmuseet i budsjettsøknaden for 2019 at det må ses på nye sikkerhetsløsninger for publikums adkomst og ferdsel i bygget: "Større museer i nær sagt hele verden har de siste årene funnet det nødvendig å innføre strengere sikkerhetstiltak og kontroller før publikum slippes inn i museet. Dette er en utvikling som også Nasjonalmuseet må være forberedt på å møte, og dette vil kunne løses på en god måte i den fredede bygningen foran museet."
Dette kan ikke Kulturdepartementet velge å se bort fra. Vi må derfor legge til rette rammevilkår for best mulig sikkerhet ved det nye Nasjonalmuseet, og museet må få fysisk handlingsrom for å synliggjøre tilkomsten for publikum. Nasjonalmuseet har opsjon på forlengelse av gjeldende leieavtale for stasjonsmesterboligen. Museet vil av disse grunner forlenge avtalen, noe departementet slutter seg til.
Selvsagt vil vi også bestrebe oss på å hjelpe Nobels Fredssenter, men i den foreliggende situasjon er det nok nødvendig å søke andre løsninger enn det alternativet som representanten Trettebergstuen nevner i sitt spørsmål.
Departementet vil ta initiativ til en dialog med Nobels Fredssenter om deres behov for mer plass, og hvilke muligheter som kan finnes for å dekke dette behovet.