Skriftlig spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til helseministeren

Dokument nr. 15:1089 (2017-2018)
Innlevert: 05.03.2018
Sendt: 06.03.2018
Besvart: 12.03.2018 av helseminister Bent Høie

Bjørnar Moxnes (R)

Spørsmål

Bjørnar Moxnes (R): I nasjonal faglig retningslinje for barselomsorgen anbefales det at sykehusoppholdets varighet tilpasses kvinnens og den nyfødtes behov. Vurderingen skal gjøres i samråd med kvinnen, og hjemreise forutsetter et organisert barseltilbud på hjemstedet.
Hvor stor andel av barselkvinnene, og i hvilke kommuner, får tilbud om hjemmebesøk, og hvordan vil helseministeren styrke den kommunale jordmortjenesten slik at barselomsorgen blir trygg og forsvarlig for kvinner som reiser hjem tidlig?

Begrunnelse

På ti år har den gjennomsnittlige liggetida etter fødsel på norske sykehus sunket fra 3,2 døgn i 2007 til 2,7 i 2016, viser tall fra Folkehelseinstituttet. Hvert år føder nesten 60 000 kvinner i Norge. Fagpersoner og barselkvinner er nå sterkt bekymret for barselomsorgen i Norge, etter det ble kjent at planen er at 40 % av fødekvinnene skal sendes hjem 6 til 8 timer etter fødsel når den nye kvinneklinikken på Haukeland sykehus i Bergen står ferdig i 2022.
I nasjonal faglig retningslinje for barselomsorgen anbefales det at sykehusoppholdets varighet tilpasses kvinnens og den nyfødtes behov. Vurderingen skal gjøres i samråd med kvinnen, og hjemreise forutsetter et organisert barseltilbud på hjemstedet og støtte fra kvinnens nettverk/partner. Når kvinnene sendes hjem, er det kommunene som skal ta over ansvaret for barselomsorgen
Det anbefales i de samme retningslinjene at kvinner og nyfødte som har fått den vurdering at det er like trygt med oppfølging i hjemmet/lokalt som i føde-/barselavdeling, får et hjemmebesøk av jordmor innen første-andre døgn etter hjemreisen. For kvinner med gode erfaringer fra tidligere fødsel, amming og barseltid tilbys det et hjemmebesøk av jordmor i løpet av de tre første døgnene etter hjemreisen. For kvinner med vanskelig ammestart, komplisert fødselsforløp, ambulant fødsel/hjemmefødsel eller familier i en risikosituasjon bør det tilbys ytterligere hjemmebesøk i løpet av den første uken etter fødselen.
I dag er det omtrent 380 jordmorårsverk i kommunene. Anslag fra Jordmorforeningen viser at det på landsbasis mangler mellom 600-700 jordmorårsverk, dersom kommunene skal ha en forsvarlig hjemmebasert barselomsorg når mor og barn kommer hjem, i tillegg til å oppfylle retningslinjene for svangerskapsomsorg. Sistnevnte innebærer blant annet at gravide kvinner selv skal kunne velge om de vil gå til jordmor eller lege gjennom svangerskapet.
Politisk leder i den norske jordmorforening, uttalte til Dagsavisen 19.02.2018 at hun frykter at vi kan komme til å se økt spedbarnsdødelighet når sykehusene fortsetter å kutte liggedøgn, samtidig som kommunene mangler beredskap til åta imot og gi forsvarlig oppfølging av mor og barn.
I august i fjor sendte Regional perinatalkomite Helse Sør-Øst, med svangerskaps- og barselomsorg som sitt ansvarsområde, en bekymringsmelding til medisinsk direktør i Helse Sør-Øst på grunn av økt forekomst av «uheldige hendelser» som følge av kortere liggetid; en mor med alvorlige blødninger etter fødsel, høyt blodtrykk med rask sykdomsutvikling, infeksjoner og depresjon, samt et barn som viste dehydrering, vektnedgang, gulsott, infeksjoner og uoppdaget hjertefeil. Legen som leder Regional perinatalkomite HSØ, sier til Dagsavisen at disse hendelsene ville vært unngått hvis vi hadde hatt en organisert jordmortjeneste med hjemmebesøk ved hjemkomst eller senest dagen før.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Jeg er enig med representanten i at en god oppfølging av mor og barn etter fødselen er svært viktig, både psykososialt, medisinsk og ernæringsmessig. For at barnet skal få en best mulig start på livet, er det også viktig å ha fokus på familien som helhet. Ett av innsatsområdene i St. meld. nr. 12 fra 2009 om en sammenhengende svangerskaps-, fødsels- og barselomsorg, er å utvikle en familievennlig barselomsorg.
Blant oppdragene departementet ga Helsedirektoratet etter behandlingen av St. meld. 12, var å utarbeide en nasjonal faglig retningslinje for barselomsorgen og revidere Retningslinjer for svangerskapsomsorgen fra 2005. Retningslinjene skal, sammen med tidligere publiserte Faglige krav til fødselsomsorgen og retningslinje for hjemmefødsel, bidra til å understøtte samarbeid og helhetlige forløp for brukerne innen og på tvers av nivåene i helsetjenesten. Samarbeid mellom fødeinstitusjonene og den kommunale helse- og omsorgstjenesten er viktig for å legge til rette for gode forløp for kvinnen og familien i en sårbar fase av deres liv. Regionale og lokalt tilpassete planer for svangerskaps, fødsels- og barselomsorgen (bl.a. om felles utnyttelse av jordmorsressursene), og samarbeidsavtaler mellom kommuner og helseforetak har også vært sentrale tiltak i oppfølgingen av meldingen.
Det er et mål at mer av oppfølgingen av kvinnen, barnet og familien skal skje lokalt der familien bor. Slike tilbud må utvikles over tid og tilpasses lokale forhold. Allerede da barselretningslinjen ble publisert våren 2014, så vi eksempler på kommuner som hadde startet et arbeid med å utvikle nye arbeidsformer.
Som representanten påpeker, fremgår det av retningslinje for barselomsorgen at tidspunktet for utskrivning fra sykehus etter fødsel skal tilpasses kvinnens og det nyfødte barnets behov, og skal besluttes i samråd med kvinnen. Videre må helseforetakene forsikre seg om at det finnes et organisert barseltilbud i kommunen før mor og barn skrives ut.
Representanten spør om hvor stor andel av barselkvinnene, og i hvilke kommuner, som får tilbud om hjemmebesøk. Jeg antar at representanten med spørsmålet først og fremst er opptatt av hvor mange som får tilbud om tidlig hjemmebesøk, dvs. en-tre dager etter hjemkomst fra fødeinstitusjonen slik det anbefales i barselretningslinjen. Dette har vi per i dag ikke kunnskap om, men om kort tid vil vi få de første nasjonale data om tidlig hjemmebesøk.
I et samarbeid mellom departementet, Helsedirektoratet og SSB er det nylig gjort endringer i registreringsskjemaet i Kostra. Dermed vil vi få data på både andelen hjemmebesøk til nyfødte innen to uker generelt, men også en oversikt både over hjemmebesøk utført av jordmor innen ett-to døgn etter hjemkomst fra føde-/barselavdeling, og over hjemmebesøk utført av helsesøster innen to uker etter hjemkomsten. SSB opplyser at foreløpige tall på dette, fra 2017, for første gang vil bli publisert 15. mars. Endelig publisering med korrigerte tall og med innrapportering fra alle kommunene vil skje i juni. Da vil vi også få tall på antall nye jordmorsårsverk i 2017.
Når det er sagt, vil jeg også minne om at andelen hjemmebesøk til nyfødte innen to uker etter hjemkomst fra fødeinstitusjonen har økt jevnt fra 78 pst. i 2011 til 88 pst. i 2016. Fra 2015-2016 steg det faktiske antallet med 2500 (5,1 pst.).
Kommunene har ansvar for at tjenestene som ytes er forsvarlige. Fra 1. januar 2018 skal alle kommuner, iht. helse- og omsorgstjenesteloven, ha jordmorskompetanse som del av sin kjernekompetanse. Departementet styrker jordmortjenesten og barselomsorgen ved at helsestasjons- og skolehelsetjenesten er betydelig styrket fra 2014-2018. I 2017 ble det bevilget til sammen over 1 mrd. kroner over kommunerammen og øremerkete tilskudd. Midlene er videreført i 2018 med 753,5 mill. kroner over kommunerammen og 287,2 mill. kroner i øremerkete tilskudd, til sammen 1,040 mrd. kroner. I tillegg ble det gjennom budsjettforliket bevilget ytterligere 100 mill. kroner til tjenesten over kommunerammen og 20 mill. kroner i øremerket tilskudd til jordmortjenesten i kommunene.
Fra tidligere å ha stått nærmest stille, har antall jordmorsårsverk i kommunene økt med 74 årsverk fra 2014-2016. Tallene fra SSB, som publiseres i juni, vil forhåpentligvis vise en fortsatt vekst i 2017.

Tilleggssvar 13. mars 2018:

Jeg viser til mitt svar på spørsmål nr. 1089 til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes som ble sendt Stortinget 12. mars.
I svaret opplyste jeg bl.a. om at tall på nye jordmorårsverk for 2017 vil bli publisert i SSBs Kostra-statistikk i juni 2018. SSB publiserer vanligvis årsverkstall for helsestasjons- og skolehelsetjenesten i juni for foregående år, og årsverk i tjenesten for 2017 var derfor forventet i juni.
SSB opplyser imidlertid 12. mars at de vil publisere årsverkstall for helsestasjons- og skolehelsetjenesten for 2017 allerede 15. mars i år. Dette vil være endelige årsverkstall med unntak av tall for lege og fysioterapeut som vil være foreløpige frem til juni. Det samme gjelder de nye tallene som kommer for hjemmebesøk av jordmor og helsesøster som også vil være foreløpige frem til juni.