Skriftlig spørsmål fra Ingvild Kjerkol (A) til helseministeren

Dokument nr. 15:1092 (2017-2018)
Innlevert: 06.03.2018
Sendt: 06.03.2018
Besvart: 16.03.2018 av helseminister Bent Høie

Ingvild Kjerkol (A)

Spørsmål

Ingvild Kjerkol (A): Hvilke vurderinger ligger til grunn for opprettelsen og sammensetningen av en ny arbeidsgruppe som skal utrede videre anbefalingene i rapporten «Rett til rett kjønn - helse til alle kjønn» og hvordan vil statsråden følge opp de anbefalingene som et flertall stod bak i rapporten utover å sette ned et nytt utvalg?

Begrunnelse

Denne uken mottok jeg et brev fra bekymrede foreldre vedrørende oppfølgingen av anbefalingene fra rapporten «Rett til Kjønn- Helse til alle kjønn». Etter det de er kjent med er det nylig opprettet en gruppe som igjen skal vurdere de anbefalingene ekspertgruppen utredet og beskrev grundig i rapporten fra 2015. Foreldrene opplever at brukerperspektivet ikke er godt nok ivaretatt i arbeidsgruppen og at lavterskeltilbud og relevante kunnskapsmiljø også burde vært representert i arbeidsgruppen. Helsestasjon for kjønn og seksualitet som siden 2002 daglig jobbet med å følge opp og hjelpe unge personer med kjønnsdysfori, uttrykker også bekymring for at anbefalingene fra Ekspertgruppen nå ikke vil følges opp.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Det er i dag mange pasienter som står uten et adekvat behandlingstilbud for sine kjønnsidentitetsutfordringer. Dette ble tydelig slått fast i ekspertgruppens rapport, som Kjerkol viser til, og senere bekreftet i den påfølgende høringen av rapporten. Det var bred oppslutning blant høringsinstansene om nødvendigheten av endringer slik at flere kan få hjelp tilpasset sine individuelle behov.
Etter den nevnte høringen ble det igangsatt en todelt oppfølging fra departementets side: Dialog med Helse Sør-Øst om hvordan spesialisthelsetjenesten skulle gå frem med å følge opp ekspertgruppens anbefalinger innenfor rammen av helseforetakenes sørge for-ansvar, og dialog med Helsedirektoratet om hvordan de av anbefalingene som berører deres faglig normerende myndighetsfunksjon skulle svares ut. Resultatet av dette ble at Helse Sør-Øst i 2017 nedsatte en arbeidsgruppe for å utrede og foreslå funksjonsfordeling innenfor spesialisthelsetilbudet. Samme år startet Helsedirektoratet sitt arbeid med nasjonale faglige anbefalinger/faglig normerende produkt for behandling av kjønnsinkongruens og kjønnsdysfori, jf. oppdrag fra departementet i tildelingsbrevet til direktoratet for 2017.
De to løpene er tematisk sammenknyttet og det er samarbeid mellom Helse Sør-Øst og Helsedirektoratet om begge arbeider.
På representanten Kjerkols spørsmål om hvilke vurderinger som ligger til grunn for opprettelsen og sammensetningen av arbeidsgruppen, er det Helse Sør-Øst som står nærmest til å svare på dette. Helse- og omsorgsdepartementet har innhentet informasjon fra Helse Sør-Øst som opplyser at arbeidsgruppen som ble opprettet i fjor ble utvidet med representanter fra brukerorganisasjonene, de øvrige regionale helseforetakene og behandlere utenfor den nasjonale behandlingstjenesten. Det regionale helseforetaket
vurderer at kompetansen og erfaringen i arbeidsgruppen har vært dekkende for å kunne foreslå en funksjonsfordeling mellom den nasjonale behandlingstjenesten og de regionale behandlingstilbudene, samt foreslå regionale utrednings- og oppfølgingsforløp for pasienter som ikke oppfyller kriterier for behandling ved Nasjonal behandlingstjeneste for transseksualisme (NBTS). Videre fremgår det at arbeidsgruppen 6. mars i år avleverte sin rapport til Helse Sør-Øst. Helse Sør-Øst opplyser at rapporten viser at det ikke er enighet på området og vurderer nå videre oppfølging av rapporten. Etter planen vil et notat, basert på rapporten, bli sendt på høring med tentativ frist ultimo mai. Endelig rapport skal etter planen behandles i Helse Sør-Øst i juni og legges frem for interregionalt fagdirektørmøte i august.
Jeg er svært opptatt av fremdriften i utviklingsarbeidet og endringene som må skje i alle deler av helsetjenestene slik at personer med kjønnsidentitetsutfordringer får den hjelpen de har krav på. Jeg forventer at et forbedret tilbud kommer på plass så snart det lar seg gjøre. Videre tar jeg på alvor tilbakemeldingene om ivaretakelse av brukerperspektivet og involvering av brukere og pårørende i dette arbeidet. Departementet vil derfor følge opp begge deler i styringsdialogen med Helse Sør-Øst og de andre regionale helseforetakene.