Skriftlig spørsmål fra Siv Mossleth (Sp) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:1096 (2017-2018)
Innlevert: 06.03.2018
Sendt: 07.03.2018
Besvart: 14.03.2018 av klima- og miljøminister Ola Elvestuen

Siv Mossleth (Sp)

Spørsmål

Siv Mossleth (Sp): De tre besøkssentrene Nordland, Lom og Lierne har sendt inn 36 søknader i 2018 for å finansiere driften som de er dimensjonert for. Sentrene bruker tid på å prosjektfinansiere aktivitet, og miljødirektoratet bruker tid på å behandle søknader. Prosessen er byråkratisk, og besøkssentrene opplever usikkerhet, perioden for gjennomføring blir kort og likviditeten dårlig.
Kan ministeren vurdere å gjeninnføre doble grunntilskudd, eller på annen måte gi en mer forutsigbar økonomisk ramme for disse sentrenes viktige arbeid?

Begrunnelse

Besøkssentrene i Nordland, Lom og Lierne har fått bare ett grunntilskudd, men i tillegg har de via søknadsbaserte midler fått det som har tilsvart dobbelt grunntilskudd, eller mer. Det vil si at disse sentrene fortsatt har aktivitet som forsvarer summen av doble grunntilskudd.
Pr mandag 5. mars har eksempelvis ikke Nordland Nasjonalparksenter mottatt verken grunntilskudd for 2018 (1 mill.) eller midler til Naturveileder (0,8 mill.). Det er svært krevende for likviditeten.
Dagens ordning gir en byråkratisert prosess ved at Miljødirektoratet må behandle 36 søknader i stedet for 3. Ute på sentrene gjelder også et nytt kompetansekrav; å være god å skrive søknader.
Det andre forholdet er at utbetaling av eventuelle tilskudd (utover de 1,8 mill. som Nordland Nasjonalparksenter får, ref. statsbudsjettet) i år vil komme tidligst i april (men likevel med rapportfrist 31.12.2018) Det vil si at senteret har kun ¾ år på å utføre aktiviteten i prosjektene.
Dagens situasjon gir ansatte ved disse besøkssentrene en utmattende stress-situasjon ved starten av året, samt at verdifull arbeidstid brukes på søknadsskriving og søknadsbehandling i stedet for informasjon og verdiskaping i tilknytning til nasjonalparkene.

Ola Elvestuen (V)

Svar

Ola Elvestuen: Som jeg skrev i mitt svar på skriftlig spørsmål nr. 1019 fra samme representant, skal besøkssentre for natur være de fremste kvalitetsformidlerne av kunnskap om nasjonalparker, villrein, våtmark, rovvilt, fugl og villaks. Både til lokalbefolkninga og tilreisende, og spesielt overfor barn og unge. Derfor har vi en tilskuddsordning for å medvirke til drift, utvikling og etablering av besøkssentre. Tilskuddsordningen ligger på statsbudsjettets kap. 1420 post 85. Sentrene er selvstendige enheter. De fleste er stiftelser, men det finnes også andre organisasjonsformer.
Vi har i dag 25 autoriserte besøkssentre: 15 for nasjonalparker, seks for våtmark, tre for rovdyr og ett for villrein. De ulike tilskuddene sentrene får over kap 1420 post 85 utgjør i 2018 til sammen 66,114 millioner kr. Av dette fordeles 25 millioner kr som grunntilskudd, og 24,4 millioner kr. fordeles til autoriserte sentre basert på søknader. De resterende midlene på posten er tilskudd til naturveiledning, kunnskapsformidling om villaks og Runde Miljøsenter (til sammen 16.7 millioner kr)
Gjennom denne fordelingen mellom grunntilskudd og søknadsbaserte prosjekttilskudd oppnås både en forutsigbarhet for sentrene, og det oppnås at man kan sikre ekstra midler til prosjekter som er best kvalifisert iht. kriteriene for tilskuddsordningen. Klima- og miljødepartementet har økt grunntilskuddet nesten hvert år siden 2013, og jeg mener vi nå har en god balanse mellom faste grunntilskudd og prosjekttilskudd. Jeg mener at det ikke er ønskelig at en større andel av midlene på posten fordeles som faste grunntilskudd, fordi tilskudd til prosjekter gir Miljødirektoratet mulighet til å prioritere noen sentre ett år og andre et annet. For sentrene er dette viktig fordi de noen år trenger investeringer i nye utstillinger, mens dette ikke er tilfelle andre år.
Jeg mener det ikke er riktig å gi Nordland, Lom og Lierne en egen ordning ved å gjeninnføre doble grunntilskudd. Ordningen ble tidligere oppfattet som urettferdig av flere som ikke var omfattet av den. Dette var også påpekt i energi- og miljøkomiteens budsjettinnstilling for 2013. Klima- og miljødepartementet har ønsket å standardisere og effektivisere tilskuddsordningen og gjøre den lik for alle besøkssentre. De tre sentrene som tidligere fikk doble grunntilskudd får nå tilskudd etter samme system for tildeling som de andre 22 besøkssentrene, med finansiering gjennom grunntilskudd og ulike prosjekttilskudd. Som jeg skrev i svaret på skriftlig spørsmål nr. 1019 har Miljødirektoratet tildelt de tre sentrene som var berørt av endringen i 2013 prosjektmidler som sammen med grunntilskuddet har tilsvart opprinnelig dobbelt grunntilskudd eller mer. Åtte sentre, deriblant Nordland, får i tillegg øremerket tilskudd til naturveiledning.
Kompetansen sentrene opparbeider seg gjennom utvikling av prosjekter kan også være viktig for utviklingen til sentrene. Denne kompetansen vil også kunne hjelpe besøkssentrene med å finne flere finansieringskilder.
Tidspunktet for utbetaling er styrt av de generelle budsjettprosessene og reglene for tilskudd i staten. Staten opererer med ettårige budsjetter. Miljødirektoratet kan derfor ikke tildele tilskudd før budsjettet er vedtatt og de har mottatt endelig tildelingsbrev i slutten av desember. Søknadsfrist for tilskudd er vanligvis ca. 15. januar. Deretter må Miljødirektoratet ha en kort periode til søknadsbehandling. Et slikt opplegg må organisasjoner som får tilskudd fra staten forholde seg til og tilpasse virksomheten etter. Hvert senter har selvstendig ansvar for å ha tilstrekkelig egenkapital til å drive i månedene der senteret venter på svar på søknader.