Skriftlig spørsmål fra Olaug Vervik Bollestad (KrF) til helseministeren

Dokument nr. 15:1109 (2017-2018)
Innlevert: 08.03.2018
Sendt: 08.03.2018
Besvart: 16.03.2018 av helseminister Bent Høie

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Spørsmål

Olaug Vervik Bollestad (KrF): Barneombudet har nylig lagt fram rapporten «Hadde vi fått hjelp tidligere, hadde alt vært annerledes». Rapporten avdekker store og alvorlige hull i helsetjenestene som skal avdekke vold og overgrep, håndtere avdekking og hjelpe barn etter vold og overgrep.
Hvordan ser helse- og omsorgsministeren på rapportens funn og anbefalinger, og hvilke forbedringstiltak kan igangsettes umiddelbart?

Begrunnelse

Hvert år blir tusenvis av barn i Norge utsatt for vold eller seksuelle overgrep. Men mange av barna mangler både kunnskap om hva som ikke er greit å gjøre mot dem, og voksne de kan si ifra til. Oppfølgingstilbudet har store mangler, og dette gjelder også i stor grad helsetjenestene.
I følge presentasjonen av rapporten virker det å være helt tilfeldig hvem som får hjelpen de trenger, og flere barn forteller at «de trodde det skulle være sånn» og at de opplevde oppfølgingen fra eksempelvis helsesøster som et svik ettersom det ble tatt direkte kontakt med voldsutøveren.
Dette er alvorlige funn, som viser at arbeidet med opptrapping av tilbudet mot vold og overgrep mot barn ikke kan vente.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Pasientens helsetjeneste er en tjeneste som tar utgangspunkt i menneskers behov, enten de er barn eller voksne. Mennesker er ekspertene på egne liv, og menneskene er også eksperter på hva som skal til for å mestre eget liv.
Det viktigste vi som samfunn må forhindre er vold mot barn og for å få til det trenger vi erfaringer fra barna. Dette var bakgrunnen for et av tiltakene i planen "En god barndom varer livet ut", om at barn og unges tilbakemeldinger skal brukes aktivt til å forbedre helsetilbudet til barn som har opplevd vold eller seksuelle overgrep.
Helsedirektoratet ba Barneombudet gjennomføre denne undersøkelsen, slik at den og annen kunnskap kan legges til grunn for å utarbeide konkrete råd til helsepersonell. Jeg er glad for at rapporten nå foreligger, og den vil være viktig i arbeidet mot målet om å sørge for at barn og unges erfaringer og anbefalinger brukes i videre utforming av tjenestetilbudet.
Rapportens funn og anbefalinger bekrefter behovet for mange av de tiltak som allerede er vedtatt og igangsatt. Både de 88 tiltak som regjeringen foreslo i Opptrappingsplanen mot vold og overgrep og de 36 vedtakene Stortinget fattet ved behandling av planen. I tillegg tydeliggjør rapporten behovet for å forbedre innsatsen ytterligere. Erfaringene fra helsetjenestene både i kommuner og i spesialisthelsetjenesten viser at det gjenstår mye arbeid før vi er i mål.
Det langsiktige og grunnleggende arbeidet mot vold og overgrep er nødvendig og vil ta tid. Helsedirektoratet er bedt om å vurdere rapportens funn og anbefalinger, og gjennomgå de pågående tiltak og satsninger i lys av rapporten.
Helsedirektoratet er nå også bedt om å vurdere og gi anbefalinger om hvilke forbedringstiltak som kan igangsettes umiddelbart. Så snart deres anbefalinger foreligger vil jeg vurdere og avklare nye tiltak som kan iverksettes raskt.
Rapporten peker på behovet for samarbeid på tvers av sektorer for å forbedre ivaretagelse av barna. Helse- og omsorgsdepartementet har allerede bedt om møte med de samarbeidende departementer for å vurdere og følge opp rapporten.