Skriftlig spørsmål fra Mona Fagerås (SV) til kunnskaps- og integreringsministeren

Dokument nr. 15:1120 (2017-2018)
Innlevert: 08.03.2018
Sendt: 09.03.2018
Besvart: 19.03.2018 av kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner

Mona Fagerås (SV)

Spørsmål

Mona Fagerås (SV): Har kunnskapsministeren oversikt over kommunenes praksis for oppsigelse av SFO-plass pga. av foreldres betalingsmislighold, samt hvor mange barn som mistet plassen sin av denne grunn i 2016-2017 eller tidligere år?

Begrunnelse

I november 2013 innførte Bergen bystyre en ordning som gjorde at barn kunne miste plassen i SFO hvis kommunen hadde én måneds utestående betaling hos foreldrene. I 2014 rammet dette 153 barn i Bergen. Siden den gang har Bergen kommune endret praksis, men fremdeles er det grunn til å tro at en rekke kommuner og storbyer i Norge praktiserer ordninger som medfører at barn utestenges fra SFO pga. foreldres betalingsmislighold.

Jan Tore Sanner (H)

Svar

Jan Tore Sanner: Kunnskapsdepartementet samler ikke inn informasjon i GSI eller på andre måter om hvor mange barn som blir utestengt fra SFO på grunn av betalingsmislighold, eller om kommunenes praksis på dette området.
Alle kommuner skal ha et tilbud om skolefritidsordning for elever fra 1.–4. årstrinn og for elever med særskilte behov fra 1.–7. årstrinn, jf. opplæringsloven § 13-7. Opplæringsloven gir imidlertid ikke elevene rett til plass i SFO. Skolefritidsordningen skal ha vedtekter om blant annet foreldrebetaling og oppsigelse av plassen, jf. opplæringsloven § 13-7.
Det er kommunen som fastsetter vedtektene for offentlige skolefritidsordninger. For private skolefritidsordninger er det eieren som fastsetter vedtektene. Hvorvidt betalingsmislighold kan føre til oppsigelse av plass i SFO, må reguleres nærmere i vedtektene og i kontrakten som inngås mellom SFO og foreldrene.
Når et barns plass sies opp på grunn av foreldrenes betalingsmislighold, kan det ha flere uheldige konsekvenser. Når barnet mister plassen på SFO, kan det også miste kontakten med kamerater og trygge omgivelser. Manglende deltakelse på SFO kan gjøre det vanskelig for foreldrene å delta i arbeidslivet, og forverre en allerede vanskelig situasjon for familien. Kommunen bør ta et ansvar for å vurdere om det ligger årsaker bak betalingsmisligholdet som kan gi grunnlag for hjelp og støtte fra kommunen. Det kan også benyttes ordinære former for gjeldsinndrivelse i stedet for å si opp plassen dersom foreldrene misligholder betalingen. For øvrig er det viktig at kommunene følger opp denne problematikken med forebyggende tiltak som legger til rette for at familier med lav betalingsevne kan benytte seg av SFO.
Jeg vil i den forbindelse vise til at regjeringen vil innføre ordninger med redusert foreldrebetaling og gratis halvdagsplass i SFO, tilsvarende ordningene i barnehage, for barn av foreldre med lav inntekt. Regjeringen har allerede bidratt til gratis deltidsplass i SFO i de fire kommunene Drammen, Oslo, Stavanger og Trondheim. Mål for prosjektet er bedre deltakelse i SFO for elever med lav sosioøkonomisk status og/eller elever med minoritetsspråklig bakgrunn. Dette tilskuddet vil vare ut skoleåret 2019-2020.