Skriftlig spørsmål fra Tore Hagebakken (A) til helseministeren

Dokument nr. 15:1129 (2017-2018)
Innlevert: 09.03.2018
Sendt: 09.03.2018
Besvart: 19.03.2018 av helseminister Bent Høie

Tore Hagebakken (A)

Spørsmål

Tore Hagebakken (A): Hva vil være kriteriene for når en pasient i pakkeforløp for rusbehandling er ferdigbehandlet og klar for tilbakeføring til kommunen og hvilke ferdigheter som gjør det mulig å klare seg godt utenfor institusjonen skal pasienten ha tilegnet seg?

Begrunnelse

I forslaget til pakkeforløp for rusbehandling (TSB), sies det ikke så mye om hva man som pasient kan forvente av selve behandlingsoppholdet og hva som skal til for å anses som "ferdig" i institusjonsbehandlingen.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Innføring av pakkeforløp er sentralt virkemiddel for å utvikle pasientens helsetjeneste også innenfor psykisk helse og rus, slik det har blitt innenfor kreftområdet. Ikke minst gjennom økt brukermedvirkning, bedre samarbeid og samhandling, og likeverdig behandling,
vil pakkeforløpene legge til rette for gode individuelle behandlingsforløp, gjennom enda bedre samhandling mellom sektorene, klare ansvarsforhold og gode overganger.
Brukermedvirkning er derfor sentralt i pakkeforløpene. Jeg er opptatt av at pasientene tas mest mulig med i utvikling av sine egne tjenester. På den måten tar vi hensyn til pasientens behov, ressurser og hva som er viktig for den enkelte. Skal tjenestene bli bedre, må brukerne involveres og forventninger avklares. Pasienter og pårørende skal være aktivt med og høres.
Som kjent arbeider Helsedirektoratet nå med å ferdigstille de første pakkeforløpene innen psykisk helse og rus. Jeg er derfor orientert av Helsedirektoratet i sakens anledning.
For at pakkeforløpene skal bli så gode som mulig har Helsedirektoratet lagt opp til en omfattende prosess som også inkluderer en grundig høringsprosess og der Helsedirektoratet innarbeider høringssvar og foretar nødvendige presiseringer/justeringer før de første pakkeforløpene implementeres 1. september.
Ikke alle pasienter har de samme behovene for helsehjelp. Pakkeforløpene skal derfor både sikre forutsigbare og koordinerte forløp og samtidig være individuelt tilpasset. Det vil for eksempel være forskjell på hvilke behov og behandlingstilnærming en pasient som skal rett tilbake i jobb trenger, sammenlignet med en pasient som ikke har hatt tilgang på egen bolig, har liten arbeidserfaring og som har stort behov for tjenester i kommunen. Pasientene selv skal være med og definere hva de har behov for og hvilket innhold de ønsker seg i behandlingen. Dette er også en hovedhensikt med pakkeforløpene.
Når det gjelder hvilke kriterier som skal legges til grunn for å defineres som "ferdigbehandlet" i pakkeforløp TSB, så vil det kunne variere ut fra pasientens behov og mål, slik det er redegjort for ovenfor. På samme måte vil det være opp til pasientenes egne mål for behandlingen, hvilke ferdigheter de selv mener de har behov for å tilegne seg i løpet av et behandlingsopphold.
På samme måte som pakkeforløp kreft, vil pakkeforløpene innen rus bygge på nasjonale faglige retningslinjer og veiledere der slike finnes. Hva som skal til for å anses som "ferdig" i institusjonsbehandlingen, vil således bygge på en faglig vurdering på grunnlag av nasjonale faglige anbefalinger. TSB pakkeforløp bygger i følge Helsedirektoratet på konsensus i de arbeidsgrupper som har vært med i arbeidet, samt fire nasjonale faglige retningslinjer og tre veiledere:

•Behandling og rehabilitering av rusmiddelproblemer og avhengighet
•Avrusning fra rusmidler og vanedannende legemidler
•Utredning, behandling og oppfølging av personer med samtidig ruslidelse og psykisk lidelse
•Legemiddelassistert rehabilitering ved opioidavhengighet
•Sammen om mestring
•Veileder om pårørende i helse- og omsorgstjenesten
•Veileder om rehabilitering, habilitering, individuell plan og koordinator

I følge Helsedirektoratet er det lenket til alle disse i pakkeforløpene, slik at både pasient og behandler enkelt skal kunne finne hvilke anbefalinger som gjelder og gjøre gode valg om aktuell behandling. I pakkeforløpet skal pasienten få informasjon og hjelp av helsepersonell til å vurdere de ulike behandlingsalternativene for å kunne ta et valg om egen behandling og/eller oppfølging som er riktig tilpasset den enkelte. Målet er at pasienten skal ha medvirkning i alle avgjørelser om sin behandling og oppfølging.
Pakkeforløpet skal være forutsigbart for pasientene, men det vil altså være individuelt hvilke ferdigheter som skal utvikles og vektlegges. Dette er noe som skal evalueres underveis i pakkeforløpet, gjennom feedback-verktøy. Dette er et system hvor brukeren/pasienten på en systematisk måte kan gi tilbakemelding til behandleren om hvordan han/hun opplever behandlingen.
Avslutningsvis opplyser Helsedirektoratet at selv om pakkeforløpene skal være individuelt tilpasset, inneholder pakkeforløpene også generelle anbefalinger/kriterier for når en pasient er klar for utskrivning og klar for tilbakeføring til kommunen. Eksempelvis legger Helsedirektoratet opp til at avslutning bør skje etter gjensidig avtale mellom pasient, spesialisthelsetjeneste og kommune. Behandler må sikre at det utarbeides en plan for videre tiltak, herunder hvem som har ansvaret for de ulike tiltakene.