Kjersti Toppe (Sp): Hva gjøres for å bedre tilbudet til ME- pasienter, hvilke tiltak er igangsatt og hvilke er planlagt og hvordan vil statsråden sikre helsefaglig oppfølging etter opphold i spesialisthelsetjenesten, samt pårørendes mulighet for å kunne være hjemme med ME-syke barn?
Begrunnelse
6. februar 2017 varslet regjeringen ved statsministeren at tilbudet til ungdom med Kronisk utmattelsessyndrom, ME (myalgisk encefalopati) sykdom skulle bedres. Ifølge statsministeren prioriterer regjeringen tre tiltak: nasjonal og internasjonal forskning, tett samhandling i behandlingsløpet og bedre mulighet for pleie og omsorg gjennom den nye pleiepengeordningen. I august 2017 varslet Helse- og omsorgsministeren og Statsministeren at det ville komme pakkeforløp for ME.
Spørsmålsstilleren har fått tilbakemeldinger om at tilbudet ute hos pasientene ikke oppfattes som endret eller forbedret. Det kan være god oppfølging i spesialisthelsetjenesten, men ikke god oppfølging etter utskriving. Det er for lite overføring av kunnskap mellom spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten og manglende samhandling. Pårørende opplever at de ikke har rettigheter som kan sikre inntekt når de ikke kan jobbe og gi de mulighet til å stille opp for syke barn. Det gjelder for de mange som vil være utenfor pleiepengeordningen. For mange er det et problem å få tilgang på hjelp som pårørende når diagnose ikke er satt eller er uklar.