Skriftlig spørsmål fra Siv Henriette Jacobsen (A) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:1215 (2017-2018)
Innlevert: 21.03.2018
Sendt: 22.03.2018
Besvart: 06.04.2018 av arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie

Siv Henriette Jacobsen (A)

Spørsmål

Siv Henriette Jacobsen (A): Ifølge Arbeidsgiverforeningen for vekstbedriftene og andre er Varig Tilrettelagt Arbeid (VTA) et billigere tilbud for utviklingshemmede enn dagsenter. Vi vet også at arbeid gir en følelse av mestring, egenverd og likeverd.
Hvordan kan regjeringen legge føringer for at arbeid skal være hovedregelen også for denne gruppen?

Begrunnelse

NOU 2016:17 - På lik linje viste gjennomgående at grunnleggende rettigheter til mennesker med utviklingshemming ikke er ivaretatt i Norge. Det er alvorlig, og det er grunn til å spørre om vi ville ha akseptert dette for noen andre grupper i det norske samfunn. Utredningen foreslo åtte løft for å realisere grunnleggende rettigheter for personer med utviklingshemminger. Det er nå et og helvt år siden, men ingenting skjer. Det begynner nå å haste med tiltak og handling på området. En grunnleggende rettighet er at mennesker med funksjonsnedsettelser skal ha rett til arbeid på lik linje med andre. Likevel er bare 25 prosent av utviklingshemmede i yrkesaktiv alder i jobb og utviklingshemmede har i liten grad tilgang på tilrettelagt arbeid. Når vi ser at Varig Tilrettelagt Arbeid (VTA) også er det billigste tilbudet denne gruppen kan motta, bør det satses på å øke andelen utviklingshemmede som er i jobb og det bør settes et måltall for andelen av Utviklingshemmede som skal være i jobb.

Anniken Hauglie (H)

Svar

Anniken Hauglie: Varig tilrettelagt arbeid (VTA) er et godt arbeidsmarkedstiltak som bringer mange uføretrygdede ut av passivitet. For øyeblikket deltar om lag 10 000 personer i dette tiltaket.
Jeg har merket meg signaler om at det er behov for flere plasser i VTA, fra funksjonshemmedes organisasjoner og andre. I statsbudsjettet for 2018 ble VTA styrket med 325 nye plasser. I tillegg har NAV igangsatt forsøk med VTA i kommunal regi, hvor ressursene som er avsatt til forsøket tilsvarer ytterligere 75 nye plasser. Regjeringen har videre signalisert gjennom Jeløy-erklæringen at den ønsker å styrke varig tilrettelagt arbeid i årene framover.
Representanten Jacobsen gir i sin begrunnelse for spørsmålet uttrykk for at hun mener Kaldheim-utvalgets NOU 2016:17 På lik linje ikke blir fulgt opp. Mitt departement følger opp Kaldheim-utvalget når det gjelder arbeid. Kaldheim-utvalget etterlyste en større bredde i arbeidstilbudet til utviklingshemmede samt ønsket om at flere utviklingshemmede må få plass i ordinært arbeidsliv. I tildelingsbrevet for 2018 er Arbeids- og velferdsdirektoratet blitt bedt om å igangsette en kartlegging av VTA i ordinært arbeidsliv. Resultatene av kartleggingen vil blant annet kunne brukes til å vurdere om utviklingshemmede i større grad kan få tilbud om tilrettelagt arbeid i ordinært arbeidsliv.
Kaldheim-utvalget foreslår også at kommunene gis et større ansvar for å tilby tilrettelagt arbeid til utviklingshemmede og andre grupper med nedsatt funksjonsevne. Forsøk med VTA i kommunal regi, som nylig er startet i seks kommuner, vil bidra til å gi svar på om en styrking av det kommunale ansvaret vil gi brukerne et bedre og mer variert tilbud.