Skriftlig spørsmål fra Freddy André Øvstegård (SV) til kulturministeren

Dokument nr. 15:1227 (2017-2018)
Innlevert: 22.03.2018
Sendt: 23.03.2018
Besvart: 09.04.2018 av kulturminister Trine Skei Grande

Freddy André Øvstegård (SV)

Spørsmål

Freddy André Øvstegård (SV): Det er nå bekreftet at hver fjerde medarbeider i Medietilsynet vil bli overtallig. «Noen sitter og gråter på kontoret, andre er forbannet, men de fleste er livredde.», sier en av de ansatte ved tilsynet til Klassekampen.
Mener statsråden det er fornuftig mediepolitikk at Medietilsynet reduseres så drastisk, og støtter statsråden omorganisering utfra et næringspolitisk og distriktspolitisk perspektiv når disse arbeidsplassene i utgangspunktet ble flyttet til Fredrikstad for å sørge for statlige arbeidsplasser utenfor Oslo?

Begrunnelse

Medietilsynet ble opprettet i Fredrikstad i 2006 gjennom å flytte ut statlige arbeidsplasser og samle all virksomheten til Medietilsynet på ett sted. Tilsynet gjør en viktig faglig jobb for hele medie-Norge. Medietilsynet har ansvaret for å forvalte norsk mediepolitikk på vegne av Kulturdepartementet og Stortinget. Det fører blant annet tilsyn med allmennkringkastere som NRK og TV 2, betaler ut pressestøtte til landets aviser og gir råd til Kulturdepartementet i mediesaker, samtidig som de innhenter kunnskap om barn og unges medieforbruk. Alt svært viktige oppgaver i en tid der mediekonsumet bare fortsetter å øke - gjerne på nye flater - og behovet for kunnskap om dette er evig økende.
Medietilsynet ble etablert ved å flytte mange arbeidsplasser fra Oslo til Fredrikstad. Nylig har direktøren ved Medietilsynet varslet en kraftig omorganisering og kutt i stillinger som medarbeiderne denne uka får vite hvilke gjelder. Av de 48 årsverkene er det nå varslet at 12 vil forsvinne, og et nytt organisasjonskart skal legges frem allerede før påske. Ytterligere stillinger er også varslet å forsvinne ettersom nye digitaliseringsprosjekter sluttføres.
De ansatte sier til Klassekampen at en så stor nedbemanning på så kort tid ikke er mulig uten oppsigelser. Samtidig som den varslede nedbemanningen bruker medietilsynet de tre eksterne konsulentselskapene SDG, Deloitte og BackerSkeie for hittil 4,5 millioner kroner for å bistå med omorganiseringen. De ansatte har etterspurt endring i flere år og er interessert i å bidra til en retningsendring. Men de er svært uenige i omfanget av nedbemanningen, valg av prosess, og ikke minst av hastverket i gjennomføringen. Dermed haster det like mye med å få omgjort denne nedbemanningen.

Trine Skei Grande (V)

Svar

Trine Skei Grande: Medietilsynet har en sentral rolle i mediepolitikken. For å fylle denne rollen står tilsynet overfor store omstillingsbehov. I styringsdialogen med Medietilsynet har Kulturdepartementet understreket at Medietilsynet må organiseres og styres i takt med de raske endringene på mediefeltet og nye oppgaver som tilsynet er pålagt.
Departementet understreker i tildelingsbrevet for 2018 at

"For at tilsynet skal være organisert og styrt i takt med de raske endringene på mediefeltet, må tilsynet særlig styrke ledelsesfunksjonene, styrke kompetansen gjennom rekruttering og utvikling av medarbeidere og videreutvikle et godt arbeidsmiljø. Tilsynet må også foreta endringer og justeringer i sin interne organisasjonsstruktur som måtte være nødvendig.
(…)
Regjeringen har fra og med 2015 innført en avbyråkratiserings- og effektiviseringsreform som gjelder alle statlige virksomheter. Reformen skal gi insentiver til mer effektiv statlig drift og skape handlingsrom for prioriteringer i statsbudsjettet. Medietilsynet skal effektivisere administrative funksjoner og tjenester, slik at mest mulig av tilsynets ressurser kan brukes på kjernevirksomheten".

Det er direktøren som har ansvar for at virksomheten har en mest mulig hensiktsmessig organisering og utfører sine oppgaver innenfor de rammene som departementet og Stortinget fastsetter. Direktøren satt i gang en omfattende omstillingsprosess høsten 2017 og hele omstillingen vil være gjennomført september 2019.
I enhver omorganiseringsprosess er det viktig at de ansatte ivaretas på en god måte. Samtidig er det naturlig at ansatte som opplever at det blir varslet endringer og nedbemanning på arbeidsplassen også opplever at slike prosesser skaper utrygghet. Direktøren i Medietilsynet har i orientert om at hun har vært opptatt av bred involvering i prosessen og at regelverk om medbestemmelse og involvering i statlige omstillingsprosesser har vært fulgt.
Kulturdepartementet har vært orientert underveis og har tillit til at tilsynets ledelse fatter de beslutningene som er nødvendig for at virksomheten er riktig organisert og har kompetanse og kapasitet som er nødvendig for å utføre oppgavene innenfor sine rammer.