Skriftlig spørsmål fra Arild Grande (A) til justis-, beredskaps- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:1228 (2017-2018)
Innlevert: 22.03.2018
Sendt: 23.03.2018
Besvart: 09.04.2018 av justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara

Arild Grande (A)

Spørsmål

Arild Grande (A): Hvorfor har regjeringen ikke opprettet «Enheten for strafferettslig inndragning»?

Begrunnelse

I Regjeringens handlingsplan mot økonomisk kriminalitet (2011 til 2014) var et av tiltakene å utrede nye samarbeidsformer mellom politiet og påtalemyndigheten og kontrollmyndighetene med henblikk på inndragning og beslag av utbytte fra økonomisk kriminalitet.
I april 2014 ble det nedsatt en arbeidsgruppe med deltakelse fra Skatteetaten, Toll- og avgiftsdirektoratet, Politietaten, Arbeids- og velferdsetaten, Statens Innkrevingssentral og ØKOKRIM. Mandatet var å følge opp tiltak 11 i handlingsplanen: «Det skal igangsettes et arbeid med å utrede nye samarbeidsformer mellom politiet og påtalemyndigheten og kontrollmyndighetene med henblikk på inndragning og beslag av utbytte fra økonomisk kriminalitet.»
Gruppen fremmet samme år følgende forslag: «Arbeidsgruppen foreslår at det opprettes en riksdekkende enhet som har som overordnet formål å fokusere på inndragning av utbytte som strafferettslig reaksjon. «Enheten for strafferettslig inndragning» legges under ØKOKRIM, og etableres som en egen avdeling innenfor den bestående strukturen i ØKOKRIM.»
Under høring av Ap forslag om opptrappingsplan for akrimsentrene ble enheten etterlyst som mulig viktig tiltak mot arbeidslivskriminalitet og det ble opplyst at regjeringen aldri har etablert denne.

Tor Mikkel Wara (FrP)

Svar

Tor Mikkel Wara: Inndragning av utbytte er en viktig forutsetning for å bekjempe den profittmotiverte kriminaliteten, og det er viktig å slå fast at kriminalitet ikke skal lønne seg.
Forslaget om en enhet for strafferettslig inndragning var Tiltak 11 i Stoltenberg-regjeringens handlingsplan mot Økonomisk kriminalitet (2011-2014). Forslaget må ses i sammenheng med samme handlingsplans Tiltak 7 om utredning av «hvordan administrativ inndragning kan gjøres mest mulig effektivt i praksis». På oppdrag fra Justis- og beredskapsdepartementet leverte professor Jon Petter Rui i august 2015 en betenkning som foreslår en lov om sivilrettslig inndragning. Betenkningen omhandler i forslaget til lovtekst § 5 opprettelse av en enhet for sivilrettslig inndragning (Inndragningsenheten) med nærmere forslag til dimensjonering. Betenkningen har vært på høring og er under oppfølging i departementet.
Det er ikke hensiktsmessig å vurdere opprettelse av en enhet for strafferettslig inndragning løsrevet fra utredningen om sivilrettslig inndragning.
I tillegg vil jeg trekke frem at politiet nå gjennomfører en stor reform. Det er gjort en rekke strukturelle og innholdsmessige endringer for å legge til rette for at politiet på en bedre måte kan bekjempe blant annet profittmotivert kriminalitet. Eventuelle organisatoriske løsninger for inndragning nevnt ovenfor må også sees i sammenheng med dette.