Skriftlig spørsmål fra Anette Trettebergstuen (A) til kulturministeren

Dokument nr. 15:1236 (2017-2018)
Innlevert: 23.03.2018
Sendt: 23.03.2018
Besvart: 09.04.2018 av kulturminister Trine Skei Grande

Anette Trettebergstuen (A)

Spørsmål

Anette Trettebergstuen (A): Hvordan vil statsråden sørge for at tiltak for å bevare og styrke mediemangfoldet snarest iverksettes?

Begrunnelse

Det er over et år siden det regjeringsoppnevnte Mediemangfoldsutvalget leverte sin NOU med forslag til tiltak for å bevare og styrke mediemangfoldet. Arbeiderpartiet oppfordret den gang daværende kulturminister om å iverksette enkelte tiltak straks, og ikke vente med ethvert tiltak til den helhetlige gjennomgangen i form av en melding. Deler av mediebransjen opplever krisetider. Digitaliseringen og bortfall av annonseinntekter legger press på økonomien og journalistikkens kår. Dette svekker demokratiet, og det haster med å få på plass kompenserende tiltak.

Trine Skei Grande (V)

Svar

Trine Skei Grande: Det er ingen tvil om at mediebransjen går gjennom en krevende omstilling. Mediemangfoldsutvalgets rapport konkluderte derfor med at det haster å endre mediepolitikken. Men at noe haster er ikke et argument for forhastede avgjørelser. De avgjørelsene vi tar nå må lykkes, og stå seg over tid. Derfor har vi lagt opp til en grundig og åpen prosess i arbeidet med endringer i det mediepolitiske virkemiddelapparatet. Målet må være å finne fram til løsninger som det er bred enighet om, og som reelt bidrar til å styrke mediemangfoldet. Derfor har jeg invitert partiene til et møte for å drøfte hva som skal være prinsippene for mediepolitikken framover. Så snart som mulig skal regjeringen også legge fram en stortingsmelding som følger opp forslagene fra Mediemangfoldsutvalget, der vi vil vurdere konkrete endringer og tiltak.
Samtidig vil jeg minne om at regjeringen allerede har tatt flere viktige grep på medieområdet, som har modernisert og utviklet de politiske virkemidlene. I år etableres en innovasjonsrettet tilskuddsordning i tråd med forslaget fra Mediemangfoldsutvalget. Det kanskje viktigste enkelttiltaket, som regjeringen gjennomførte i samarbeid med Venstre (før regjeringsutvidelsen) og KrF, er momsfritaket for elektroniske nyhetsmedier. Dette tiltaket trekkes fram som et viktig bidrag til at flere piler i mediebransjen nå peker i riktig retning. Etter 19 år med nedgang har nesten halvparten av avisene vekst i opplag i 2017. Flere medier melder også om økte i opplagsinntekter.
Det betyr ikke at vi skal bruke de positive tallene som en sovepute. Det finnes også grunn til bekymring. Mediemangfoldsutvalget fikk blant annet gjennomført en undersøkelse som viser at et par titalls kommuner har svak journalistisk dekning, og at landets største kommune er en journalistisk blindsone. Det er grunn til å tro at også viktige samfunnsområder underdekkes når økonomien i mediebransjen blir strammere. Å hindre at flere slike medieskygger og blindsoner oppstår vil være høyt prioritert i det videre arbeidet.
Jeg kan forsikre representanten om at det arbeides på spreng for å finne de beste tiltakene for å bevare og styrke mediemangfoldet. Mediepolitikken er avgjørende for ytringsfriheten og for demokratiet vårt. Den er for viktig til å avspores av kjekling og årlige drakamper på Stortinget. Som medieminister er det mitt ansvar at vi finner fram til gode politiske løsninger som står seg over tid. Derfor vil jeg jobbe for et bredt forlik i mediepolitikken som kan sikre forutsigbare, trygge og gode rammer for mediene framover. Det er slik vi kan få solide ordninger som er fleksible for utvikling og endringer – men som også står seg over tid.