Skriftlig spørsmål fra Sigbjørn Gjelsvik (Sp) til finansministeren

Dokument nr. 15:1242 (2017-2018)
Innlevert: 03.04.2018
Sendt: 03.04.2018
Besvart: 10.04.2018 av finansminister Siv Jensen

Sigbjørn Gjelsvik (Sp)

Spørsmål

Sigbjørn Gjelsvik (Sp): I sitt svar på mitt spørsmål nr. 1191 unnlater finansministeren å svare på spørsmålet. Det finner jeg både oppsiktsvekkende og urovekkende. Jeg tillater meg derfor å stille spørsmålet igjen:
Mener finansministeren at hun i dag har tilstrekkelig kontroll på Norges grenser?

Begrunnelse

Det vises til begrunnelse til spørsmål nr. 1191.

(Finansministeren har tidligere slått fast at «regjeringen mener det er avgjørende for samfunnssikkerheten i Norge at Tolletaten har en sterk grensekontroll» (Dokument nr. 15:173 (2016-2017)). Tollernes fagforeninger og andre har i lang tid varslet om at grensekontrollen ikke er tilstrekkelig. Til tross for forsikringer fra regjeringen om at den anser grensekontroll for viktig, synes situasjonen på grensen å bli stadig mer prekær. Man kan bli i stuss om regjeringen har kapitulert på et område den selv beskriver som avgjørende for samfunnssikkerheten.
I NRKs artikkel beskrives det en situasjon der yrkeskriminelle smuglere får passere grensen uhindret selv om Tollvesenet observerer dem fordi det ikke er ressurser til å stoppe smuglerne. Det skildres en virkelighet der Norges største grenseovergang har en bemanning på to-tre personer nattestid og der dette forhold blir utnyttet av organiserte kriminelle.
NTL Tolletaten rykket 23. juni i fjor ut og advarte om at den operative evnen i etaten er svekket. Det tegnes et bilde av en etat som kutter til beinet. Norsk tollerforbund oppgir at ressurssituasjonen aldri har vært mer anstrengt og at det er meget stor frustrasjon blant tjenestefolkene ute i distriktene. Forbundet opplever situasjonen som prekær og verre enn noen gang. Det oppfattes at etaten og turnusen til de ansatte nå styres etter budsjettmessige og ikke faglige vurderinger. Det stilles samtidig spørsmål fra fagpersoner rundt manglende tilstedeværelse og kontroll langs kysten, som utgjør en yttergrense for Schengen-området. Bekymringsmeldingene er alvorlige og omfattende.
Senterpartiet prioriterte i sitt alternative statsbudsjett for 2018 200 mill. kroner til styrket grensekontroll, hvorav 100 mill. kroner til Tolletaten. Vil statsråden følge opp Senterpartiets initiativ og stille til rådighet tilstrekkelige ressurser for å styrke kontrollen ved Norges grenser?)

Siv Jensen (FrP)

Svar

Siv Jensen: Norge har 2 562 kilometer grense mot Sverige, Finland og Russland, 25 000 kilometer kystlinje og om lag 40 millioner reisende inn i Norge årlig. 9,1 millioner personbiler og 1,2 millioner godskjøretøy passerer grensen årlig. I tillegg kommer det 45 millioner postsendinger via Posten Norge og en stor mengde postforsendelser med andre transportører. Det er ikke praktisk mulig å kontrollere samtlige varer som krysser Norges grenser og sikre landet mot all smugling. Dette har Finansdepartementet tidligere utdypet i svar av 13. oktober 2017 på spørsmål 94 fra SPs fraksjon i Finanskomiteen i forbindelse med budsjettet for 2018.
Finansdepartementet har i Prop. 1 S (2017–2018) for Finansdepartementet (s. 73) fastsatt at det er et hovedmål for Tolletaten å beskytte samfunnet mot ulovlig inn- og utførsel av varer. Departementet understreket at det i oppfølgingen av etaten tas hensyn til at målet aldri vil kunne nås fullt ut. Tolletaten må i sin utvelgelse av kontrollobjekter basere seg på etterretning og analyser og risiko- vesentlighetsvurderinger.
Representanten Gjelsvik stiller spørsmålet om finansministeren mener "at hun har tilstrekkelig kontroll på Norges grenser". Når det ikke er mulig å ha kontroll på samtlige varer som krysser grensen, er det vanskelig å vurdere hva som er "tilstrekkelig kontroll". Det er imidlertid mulig å vurdere om kontrollen er bedre nå enn tidligere. Regjeringen har gjennomført den største satsingen på Tolletatens grensekontroll i moderne tid. Satsningen består blant annet av flere tollere og kameraer og skiltgjenkjenningsutstyr på alle landeveis grenseoverganger og ferjeterminaler med utenlandstrafikk innen utgangen av 2020. Tolletaten har aldri før gjort så mange beslag som i 2017. I Tolletatens årsrapport for 2017 uttaler tolldirektøren at regjeringens styrking av grensekontrollen antagelig er en viktig årsak til at Tolletaten aldri før har gjort så mange beslag som i 2017. Dyktige medarbeidere, god etterretning, godt analysearbeid og målrettet tilstedeværelse på grensen bidro til over 37 000 beslag i 2017. Tolletaten har aldri før gjort så mange beslag. Med nesten 600 000 liter beslaglagt øl, 70 000 liter brennevin og 60 000 liter vin er mengden beslaglagt alkohol i 2017 den største Tolletaten har hatt de siste 50 årene. I tillegg har etaten aldri gjort så mange beslag av narkotika, antall våpenbeslag har økt med 60 pst., antall treff ved kontroll av reisende har økt med 5 prosentenheter fra 2016, og til tross for stor økning i flytrafikken er det opprettholdt samme kontrolldekning som tidligere.
Jeg mener vi har bedre kontroll på vareførselen over grensene nå enn tidligere. Resultatene er bedre enn sist Senterpartiet satt i regjering. Jeg er fornøyd med den store satsningen regjeringen har fått gjennomført, men vil fortsette arbeidet for en enda bedre tollkontroll. Vi kan aldri lene oss tilfreds tilbake, fordi smuglerne stadig finne nye metoder. Etatsinterne prioriteringer er etatsleders ansvar. Jeg har full tillit til at tolldirektøren, innenfor de rammer Stortinget til enhver tid tildeler etaten, gjør valg og prioriteringer som i størst mulig grad fører til en god kontroll av vareførselen over Norges grenser.