Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:1244 (2017-2018) Innlevert: 03.04.2018 Sendt: 03.04.2018 Besvart: 09.04.2018 av statsminister Erna Solberg
Per Olaf Lundteigen (Sp): Som ombudsmann for Buskerud er det viktig å ha god kontakt med statlige etater i fylket. Videre er det for meg som Senterpartiets talsperson i arbeids- og sosialsaker viktig å ha tilsvarende god kontakt med statlige etater på landsplan som arbeider med spørsmål tilknyttet arbeidsliv og sosiale ytelser. Jeg opplever nå krav om at folk fra departementet skal være til stede på disse møtene.Er denne nye praksisen resultat av beskjed fra statsministerens kontor til departementer og ytre etater?
Erna Solberg: Denne problemstillingen er omtalt i Statsministerens kontors hefte Om forholdet til Stortinget. Dette heftet er publisert på regjeringen.no (https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/om-forholdet-til-stortinget/id2467322/sec1).Av heftet fremgår det at regjeringsmedlemmene har konstitusjonelt og parlamentarisk ansvar overfor Stortinget, og at regjeringen og departementene er overordnet de underliggende etatene. Som en følge av dette skal underliggende etater i utgangspunktet ikke møte noen av Stortingets organer uten at statsråden er representert og gitt anledning til å være til stede, og henvendelser fra Stortinget til en ytre etat skal normalt skje gjennom departementet.I heftets punkt 10.3 om underliggende etaters kontakt med stortingskomiteene vises det til brev fra Stortingets presidentskap til komiteene der det blant annet legges til grunn at statsrådene/departementene skal varsles og gis adgang til å være til stede ved høringer og andre møter som en stortingskomite har med departementenes underliggende etater.Videre er det lagt til grunn at det samme som er sagt om møter, også bør legges til grunn dersom møtene med underliggende etater finner sted som en del av en komitereise. Også muntlige henvendelser om informasjon fra stortingsrepresentantene til departementene er omtalt i heftets punkt 10.4.Heftet gir uttrykk for en praksis som har vært fulgt i lang tid, også under tidligere regjeringer.Statsministerens kontor har ikke tatt initiativ med sikte på å endre praksis etter regjeringsskiftet i 2013. Heftet har vært tilgjengelig på regjeringen.no i mange år.Jeg kan selv huske at da jeg som stortingsrepresentant hadde møter med for eksempel Forsvarets forskningsinstitutt og NAVs ledelse, mens den rødgrønne regjeringen styrte, var det også representanter fra de respektive departementene til stede.