Skriftlig spørsmål fra Mona Fagerås (SV) til helseministeren

Dokument nr. 15:1245 (2017-2018)
Innlevert: 03.04.2018
Sendt: 03.04.2018
Besvart: 10.04.2018 av helseminister Bent Høie

Mona Fagerås (SV)

Spørsmål

Mona Fagerås (SV): Hva er dagens rettigheter knyttet til fedrenes muligheter til å bli med på fødsel, og hvis dagens regelverk ikke inkluderer far rett til å være med på fødsel og få utgifter til dette dekket, vil helseministeren vurdere å forbedre fedres rettigheter?

Begrunnelse

I et facebook-innlegg 28. mars d.å. skriver lofotværingen Ivan Myklebust et innlegg til helseministeren om opplevelsen Myklebust og hans samboer hadde da de fikk en gutt samme måned.
Fødsel på lokalsykehuset på Gravdal var utelukket pga. manglende barnelege og familien ble dermed sendt til Bodø.
Flybillett for å følge samboeren tur/retur måtte Myklebust betale selv, samme med hotellopphold.
Dette kan bli en økonomisk belastning for en familie i etablererfasen, og kan medføre at mor blir nødt å reise alene for å føde. Forskjellene i Norge øker og vi i SV er bekymret for at dette rammer familier med dårligere råd.
Nedbyggingen av lokalsykehusets mulighet til å ta imot alle fødende har altså medført store økonomiske belastninger for familier i distriktene som må reise for å få et trygt fødetilbud. Innlegget har fått stor oppmerksomhet lokalt i Lofoten, antagelig fordi det er mange som har vært i samme situasjon. Innlegget er per 3. april 2018 delt 443 ganger og er på førstesiden i Lofotposten.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Det er regjeringens mål å opprettholde et desentralisert fødetilbud i Norge, og det er et mål at så mange kvinner som mulig har så kort reisevei som mulig når de skal føde.
Helsedirektoratet har gitt klare retningslinjer for hvilke fødsler som kan foregå ved ulike typer fødeavdelinger og fødestuer. Risikofødsler med fare for komplikasjoner kan ikke være et tilbud ved alle sykehus i Norge. Ved små sykehus er det få slike fødsler, og det er derfor vanskelig å opprettholde et godt nok tilbud med kvalifisert personell. Da må den fødende flyttes til et større sykehus. I slike tilfeller er det også et mål at reiseveien blir så kort som mulig.
Jeg har full forståelse for at fedre ønsker å være tilstede når deres barn blir født. Det er også viktig for den fødende å ha sin partner tilstede.
Etter dagens regelverk har ikke far en selvstendig rett til å være med på fødselen. Men det følger av pasient- og brukerrettighetsloven at dersom en pasient ønsker at andre skal være til stede når helsetjenesten gis, skal dette som hovedregel imøtekommes. Dette vil også gjelde ved fødsel.
Når det gjelder dekning av reise- og oppholdsutgifter er det ikke gitt en generell rett til dekning av reise- og oppholdsutgifter for fedre i forbindelse med fødsel. Dersom den fødende av medisinske årsaker har behov for ledsager på reisen kan ledsagers utgifter dekkes. Det vil være den pasientansvarlige ved fødeavdelingen som gjør den medisinskfaglige vurderingen av om det eventuelt foreligger behov for ledsager på reisen.
I Helsedirektoratets faglige retningslinje for barselomsorgen foreslås det at det legges til rette for opphold i familierom på sykehuset, slik at begge foreldrene kan være til stede så langt det er mulig. I praksis organiserer sykehusene barselomsorgen noe forskjellig. Ved flere sykehus er det etablert familierom hvor far kan overnatte sammen med mor og barn. Det er også muligheter for far å overnatte i pasienthotell der dette finnes. I de aller fleste tilfeller betaler far for overnattingen. Dersom det oppstår komplikasjoner/sykdom hos mor og/eller barn, vil overnatting ofte være kostnadsfri.
Dagens regelverk gir pasienter og nødvendig ledsager rett til reise- og oppholdsutgifter. Det å gi andre, for eksempel fedre i forbindelse med fødsel eller nære pårørende ved alvorlig sykdom, rett til dekning av reise- og oppholdsutgifter vil gi økte utgifter for de regionale helseforetakene på bekostning av behandling av pasienter. Dette reiser et spørsmål om riktig prioritering av de ressursene vi har til rådighet i helsetjenesten. Jeg har per i dag ikke til vurdering å utvide regelverket.