Skriftlig spørsmål fra Olaug Vervik Bollestad (KrF) til helseministeren

Dokument nr. 15:1267 (2017-2018)
Innlevert: 05.04.2018
Sendt: 06.04.2018
Besvart: 18.04.2018 av helseminister Bent Høie

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Spørsmål

Olaug Vervik Bollestad (KrF): Vil statsråden medvirke til at kreftomsorgstilbudet Maggies blir etablert i tråd med de enstemmige budsjettmerknader i Helse og Omsorgskomiteen, og i første omgang i tilknytning til Oslo Universitetssykehus, Radiumhospitalet?

Begrunnelse

Det er politisk enighet om at det er et stort behov for tilrettelagt omsorgstilbud for kreftpasienter og pårørende under hele kreftforløpet både før, under og etter behandlingen. Behovet er stort for kvalifiserte tilbud. Maggies Cancer Care senteret er et velprøvd, bredspektret tilbud som er utviklet av fagmiljøer i Storbritannia gjennom vel 20 år. Tilbudet er gratis og skal etableres i egne spesialbygde hus i nærheten av sykehuset. Barn og voksne, pårørende og pasienter skal her få faglig støtte og hjelp. Hjelp som er lett tilgjengelig og på den enkeltes premisser, for bedre å kunne mestre en vanskelig hverdag.
Tilbudet er bredt og inkluderer samtaler, psykososial støtte, forberedelser til behandling og rådgivning knyttet til økonomi, kosthold, samliv med mer. Personalet består vanligvis av psykologer, sosionomer, kreftsykepleiere og terapeuter. Maggies har nært samarbeid med sykehuset, uten å vær en del av den kliniske behandlingen, noe som gjør at senteret har en rolle som et faglig supplerende pasienttilbud utenfor, men i samarbeid med det offentlige tilbudet.
Maggies Cancer Caring Centres Norge ønsker å opprette et slikt tilbud i Norge. En samlet komite har ønsket tilbudet velkommen, Maggies Norge har arbeidet i flere år med å etablere et senter blant annet innenfor OUS, men lite skjer, selv om budsjettmerknadene er tydelige.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Jeg har merket meg helse- og omsorgskomiteens merknader i forbindelse med statsbudsjettet om Maggies.
Jeg vil også vise til at Regjeringen i Jeløya-plattformen har uttrykt at Regjeringen vil legge til rette for at det kan etableres omsorgssentre for kreftrammede og deres pårørende flere steder i Norge, som for eksempel Maggies-senter.
Helse Sør-Øst RHF opplyser at det har vært flere møter med ledelsen i Maggies Norge angående etablering av et Maggies Cancer Caring Center ved Radiumhospitalet. Sist møte fant sted 16. mars i år mellom ledelse i Helse Sør-Øst RHF og Oslo universitetssykehus HF og representanter for initiativet om et Maggies Cancer Caring Center. Oslo universitetssykehus HF (OUS) melder følgende om status:
«Det har vært jevnlig kontakt med representanter for «Maggies Norge» som ønsker å etablere et Maggies Cancer Caring Center i Norge. Plassering både i Gaustadområdet og ved Radiumhospitalet har vært diskutert med Oslo universitetssykehus (OUS), og representantene har også vært i møte med Plan- og bygningsetaten (PBE) i Oslo kommune flere ganger. PBE har konkludert med at siden OUS planlegger store endringer i bygningsmasse både på Gaustad og Radiumhospitalet, må regulering av begge disse områdene gjennomføres før man kan vurdere om det er mulig å avstå tomt til et Maggies senter. På Radiumhospitalet skal det nå gjennomføres to viktige og store byggeprosjekter som vil kreve riggplass i byggeperioden. I tillegg er tomten relativt kompakt og det er derfor viktig at reguleringsarbeid og byggearbeider er ferdigstilt før man ev. kan starte på bygging av et Maggies senter. Dette er meddelt representanter fra Maggis senter i flere møter, senest 16. mars 2018. Representantene for Maggies har presentert forslag til intensjonsavtaler, men man har så langt ikke inngått dette. Det er nå avtalt videre dialog senere denne våren i etterkant av møte med Kreftforeningen og avklaringer med Oslo Cancer Cluster Innovasjonspark knyttet til deres planlegging av en fjerde lamell på Radiumhospitalet/Montebello.
Ved både OUS Radiumhospitalet og ved OUS Ullevål er det tilbake i tid etablert Vardesentre i samarbeid med Kreftforeningen. I tillegg har vel Vardesentrene delvis fått finansiering over statsbudsjettet. De ansatte i Vardesentrene ved OUS er ansatt i OUS. Dette er viktig ift. personvern, journalføring osv. OUS har i tillegg nylig etablert et relativt stort rehabiliteringssenter for pasienter med kreft på Aker sykehus. Aktiv mot kreft har i tillegg finansiert Pusterom både ved Ullevål og ved Radiumhospitalet.
I tillegg til tomtespørsmålet hvor Maggies ønsker å få stilt en tomt gratis til disposisjon og hvor statsstøtteproblematikk vil kunne komme inn i bildet, er det også andre problemstillinger som må utredes. Dette er spørsmål om ansvar for OUS ved ev. etablering av et slikt frittstående senter på OUS sin eiendom, personvernspørsmål, journalspørsmål, erstatningsansvar ved feilbehandling eller feil råd, medlemskap i NPE osv. som har medført at OUS har valgt å utrede disse forholdene juridisk i en egen rapport. Maggies har fått advokatfirmaet Selmer til å vurdere de juridiske aspektene OUS har pekt på og i all hovedsak sammenfaller Selmers vurdering med OUS sitt syn, dvs. Maggies må ta konsekvensene av innholdet i relevant lovverk og legge opp til en drift som ivaretar pasientene rettssikkerhet osv."
OUS opplyser videre at de ikke er kjent med at det foreløpig er etablert Maggies senter utenfor Storbritannia, men det har vært kontakt med sykehus i Nederland i lengre tid.
Helse Nord RHF og Helse Midt-Norge RHF opplyser at de ikke har hatt noen kontakt med stiftelsen Maggies.
Helse Vest RHF opplyser at Helse Bergen har fått en henvendelse om muligheten for etablering av Maggies på området til Haukeland universitetssjukehus. Denne henvendelsen ble besvart i brev av 13.2.2017, hvor Helse Bergen skriver at de ikke finner det riktig å legge til rette for etablering av ytterligere et tilbud til den samme pasientgruppa som allerede har et tilbud gjennom helseforetaket, kommunene, det oppbygde nettverket og Vardesenteret, og som derfor avslår henvendelse fra Maggies om mulighet for å disponere en av foretakets tomter. Det blir også vist til at Helse Bergen har et svært begrenset tomteareal til disposisjon.
Helse Vest opplyser at Maggiestiftelsen videre har hatt kontakt med Helse Stavanger, hvor de har ønsket å etablere et senter på tomten for det nye sykehusbygget på Ullandhaug i Stavanger. Helse Stavanger har i utgangspunktet ikke ønsket senteret i direkte tilknytning til sykehuset, men er i en situasjon hvor tomtegrunnen rundt nytt sykehus på Ullandhaug i Stavanger eies av Rogaland fylkeskommune og Stavanger kommune, slik at et senter kan bygges om eierne avgir tomt til dette. Helse Stavanger har innhentet informasjon, og deltatt på en tur til Aberdeen, sammen med lokale politikere og flere, for å se på et senter. Det er ikke undertegnet noen avtale om samarbeid. Helse Vest RHF deltok på et møte med Stavanger kommune og Maggiesstiftelsen 22. mars 2017. På møtet deltok det representanter fra Stavanger kommune, Rogaland fylkeskommune, Greater Stavanger og Kreftomsorg Rogaland. Det ble gitt en orientering fra stiftelsen. Kommune og fylkeskommune stilte seg positive til en videre prosess. Helse Vest uttrykte at initiativ med tilbud om støtte til pasienter og pårørende generelt er av det gode og at de, også på generelt grunnlag, var mindre sikre på å legge slike sentre tett opp til sykehusene (gitt bl.a. behov og hensynet til andre tilbud og andre pasientgrupper). Helse Vest henviste til Helse Stavanger for evt. videre samarbeid.
Regjeringen ønsker å legge til rette for at det kan etableres omsorgssentre for kreftrammede og deres pårørende flere steder i Norge, som for eksempel Maggies-senter. Samtidig må slike etableringer tilpasses det øvrige tilbudet og aktiviteten ved sykehusene for øvrig og må vurderes av det enkelte helseforetak. Helse- og omsorgsdepartementet vil følge med på saken videre.