Skriftlig spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:1280 (2017-2018)
Innlevert: 06.04.2018
Sendt: 06.04.2018
Besvart: 13.04.2018 av utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Bjørnar Moxnes (R)

Spørsmål

Bjørnar Moxnes (R): 26. mars utviste Norge en russisk diplomat, på bakgrunn av at britiske myndigheter hevder Russland stod bak giftangrepet mot en russisk dobbeltagent i Salisbury. Nå har den britiske utenriksministeren blitt avslørt for å villede om tekniske bevis i saken. Solberg-regjeringen har ikke redegjort for bevisgrunnlaget.
Har Norges regjering blitt forelagt dokumentasjon som beviser utover enhver rimelig tvil at den russiske regjeringen står bak giftangrepet, og hvilken dokumentasjon er i så fall dette?

Begrunnelse

Den norske regjeringen har gjentatte ganger uttalt at den baserer utvisningen av den russiske diplomaten på den britiske regjeringens vurdering av skyldspørsmålet i giftangrepet i Salisbury, men uten å redegjøre for hvilke beviser den britiske regjeringen måtte ha for at den russiske staten sto bak angrepet. Den britiske regjeringen er imidlertid nylig avslørt for å ha villedet på det groveste om bevismaterialet i saken. 20. mars uttalte utenriksminister Boris Johnson at testresultater fra Storbritannias militære topplaboratorium Defense Science and Technology Laboratory i Porton Down hadde bevist at nervegiften som ble brukt i angrepet kom fra Russland. Tirsdag 3. mars sa imidlertid øverste leder for laboratoriet Gary Aitkenhead, at man ikke hadde noe slikt bevis for at nervegiften kom fra Russland. Britiske regjeringer har villedet om graden av bevis i en rekke andre liknende saker. Det var en britisk regjering som bestilte og presenterte to dokumenter med usanne påstander om Iraks «masseødeleggelsesvåpen» i opptakten til krigen mot Irak i 2003. Nåværende utenriksminister Johnson har også uttalt seg skråsikkert om det syriske Assad-regimets bruk av kjemiske våpen, for eksempel i april 2017. 2. februar i år fastslo imidlertid USAs forsvarsminister at det tvert imot ikke var fremlagt bevis for at Assad-regimet hadde brukt kjemiske våpen i krigen.
Vi registrerer at tidligere våpeninspektør for FN, Jørn Siljeholm, på Dagsnytt 18 4. april 2018 fastslo at det ikke er lagt frem bevis for at Russland sto bak giftangrepet i Salisbury, og at logikken om at «Russland er skyldig inntil det motsatte er bevist, er fryktelig problematisk»
Det er foruroligende om den norske regjeringen går til drastiske skritt som forverrer Norges forhold til vårt naboland Russland, uten tilstrekkelig bevis. Dette er spesielt alvorlig når det nå er klart at Solberg-regjeringen bygger avgjørelsen på vurderingen til en britisk regjering som er avslørt for å villedet om bevis i denne saken. Derfor ber vi om at Solberg-regjeringen redegjør overfor Stortinget og det norske folk om hvorvidt det foreligger beviser for at den russiske staten sto bak giftangrepet i Salisbury, og hvilke beviser dette er.

http://www.dw.com/en/boris-johnson-accused-of-making-misleading-russia-novichok-claim-in-dw-interview/a-43251856
https://tv.nrk.no/serie/dagsnytt-atten-tv
http://www.newsweek.com/now-mattis-admits-there-was-no-evidence-assad-using-poison-gas-his-people-801542

Ine Eriksen Søreide (H)

Svar

Ine Eriksen Søreide: Norge har uttrykt solidaritet med Storbritannia etter det sjokkerende nervegiftangrepet i Salisbury 4. mars. Dette er første gang et kjemisk stridsmiddel er brukt på europeisk jord siden andre verdenskrig. Storbritannia erklærte tidlig at det var stor sannsynlighet for at Russland stod bak angrepet.
Vi har hele veien hatt tett kontakt med britiske myndigheter, samt med allierte og europeiske samarbeidspartnere. Norske myndigheter har fått utfyllende informasjon fra britiske myndigheter. Norge har i likhet med EU, USA og andre land uttrykt full tillit til den britiske etterforskningen. Vi legger den britiske regjeringens vurderinger til grunn.
Det har vært viktig å vise at Norge står sammen med allierte, partnere og naboland i denne saken. Norge har i likhet med EU og USA fordømt angrepet. Vi har oppfordret Russland til å besvare Storbritannias legitime spørsmål i saken, og etterkomme Storbritannias krav om full åpenhet overfor Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) om ethvert relevant våpenprogram. Dessverre har Russland så langt ikke etterkommet anmodningene.
På grunnlag av en bred vurdering besluttet vi mandag 26. mars å anmode en medarbeider ved den russiske ambassaden i Oslo om å forlate landet fordi medarbeideren hadde bedrevet virksomhet som var uforenlig med hans diplomatiske status. Regjeringens beslutning i denne saken var i tråd med andre lands reaksjoner og et klart uttrykk for en felles vestlig solidaritet med Storbritannia. Som forventet, har dessverre en norsk diplomat ved vår ambassade i Moskva blitt utvist og erklært uønsket i Russland. Vi anser denne utvisningen som uberettiget.
Fra norsk side har vi tydelig gitt uttrykk for at enhver bruk av slik nervegift er forbudt under kjemivåpenkonvensjonen og et brudd på folkeretten. Vi har også lagt vekt på å vise alliert solidaritet i en så alvorlig sak. En slik hendelse må få konsekvenser.
Det er avgjørende at vi er prinsippfaste i vårt forsvar av etablerte konvensjoner og normer som forbyr bruken av denne type stridsmidler.
OPCW publiserte 12. april analysen av kjemiske prøver som ble tatt i Salisbury. Resultatene bekrefter at identiteten til det kjemiske stoffet som ble brukt samsvarer med britiske funn. På bakgrunn av dette har Storbritannia har kalt inn til ekstraordinært møte i Eksekutivrådet onsdag 18. april.