Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:1282 (2017-2018) Innlevert: 06.04.2018 Sendt: 06.04.2018 Besvart: 13.04.2018 av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen
Lars Haltbrekken (SV): Ordningen med de amerikanske soldatenes tilstedeværelse på Værnes skulle bli evaluert i 2017.Kan ministeren legge fram evalueringen for Stortinget, hva var konklusjonen og hvordan vil ministeren legge opp til en diskusjon om ordningen i Stortinget?
Frank Bakke-Jensen: Jeg viser til brev fra Stortingets president av 6. april 2018 med spørsmål fra stortingsrepresentant Lars Haltbrekken om evalueringen i 2017 av den amerikanske rotasjonsbaserte øvingen og treningen med Værnes som utgangspunkt. Alliert øving og trening bidrar til kunnskap blant allierte land om å operere under krevende klimatiske og topografiske forhold i Norge. Gjennom den nye langtidsplanen for forsvarssektoren endrer vi innretningen på alliert øving og trening i Norge. Det legges større vekt på at den allierte øvings- og treningsaktiviteten skal foregå integrert med norske styrker, i områder der de norske styrkene holder til. Dette vil gi økt operativt utbytte for begge parter. Stortinget sluttet seg til denne endrede innretningen. Vi har lang og god erfaring med at allierte styrker øver og trener i Norge, særlig britiske, amerikanske, nederlandske, tyske og franske styrker. Alliert samtrening i Norge demonstrerer den gjensidige allianseforpliktelsen i NATO i praksis. Det er del av de lange linjene i norsk forsvars- og sikkerhetspolitikk. Den amerikanske rotasjonsbaserte øvingen og treningen med utgangspunkt i Værnes ble evaluert våren 2017. Allerede i juni samme år ble det, basert på de gode erfaringene, besluttet å videreføre ordningen ut 2018. Evalueringen indikerer at den amerikanske rotasjonsbaserte øvingen og treningen støtter opp under en mer helhetlig innretning av alliert øving og trening i Norge, og bidrar til økt operativ evne hos norske styrker. Videre bidrar ordningen, sammen med annen alliert trening og øving, til utvikling av norsk evne til mottak, understøttelse og integrering av allierte styrker, slik at de raskt og effektivt kan tas imot og eventuelt operere sammen med norske styrker ved en eventuell sikkerhetspolitisk krise i Norge. Samlet styrker dette troverdigheten av alliansegarantien.Evalueringen utgjorde en del av grunnlaget for beslutningen om å videreføre den rotasjonsbaserte ordningen ut 2018, og var følgelig også noe av grunnlaget for konsultasjonene med Stortinget om samme sak sommeren 2017. Status for den rotasjonsbaserte øvingen og treningen, herunder de erfaringer man har gjort seg, vil også bli redegjort for i budsjettproposisjonen for 2019.