Svar
Bent Høie: Vi har et godt fødetilbud, og brukerundersøkelser viser god tilfredshet med fødetilbudet. Kvinner er gjennomgående mer fornøyd med fødsels- og barselomsorgen i 2016 sammenliknet med 2011.
Helse- og omsorgsdepartementet har innhentet informasjon fra helseregionene om bygging av nye føde- og barselavdelinger og liggetid.
Helse Midt-Norge opplyser at det i regional plan for svangerskap, fødsel og barseltid 2016–2020 framgår at vanlig liggetid i fødeinstitusjonene i Helse Midt-Norge er 2-3 dager. En statusgjennomgang gjort i fagledernettverket i regionen i mars 2018 viser at dette stemmer. Hvis noen kvinner ønsker å ligge lengre, får de det, og det er alltid en individuell vurdering, ifølge Helse Midt-Norge.
Helse Midt-Norge opplyser at det er planlagt nytt bygg ved Sykehuset Nordmøre og Romsdal, som er en del av Helse Møre og Romsdal HF. Av innspillet framgår det at Helse Møre og Romsdal har følgende liggetider, og at de ikke planlegger endringer i overskuelig framtid:
- 3 døgn for førstegangsfødende
- 2 døgn for andregangsfødende
- 3 døgn for planlagte keisersnitt
Det framgår av innspillet fra Helse Midt-Norge at Sykehuset Nordmøre og Romsdal er dimensjonert for 900–1000 fødende i tråd med framskrivinger og basert på dagens liggetider. Den gjennomsnittlige liggetiden er 3,4 dager for Helse Møre og Romsdal samlet, og med noe variasjon mellom de enkelte sykehusene i helseforetaket.
Helse Vest opplyser at den nasjonale faglige retningslinjen er førende for planlegging av det framtidige føde- og barseltilbudet i regionen. I Helse Vest er det planlagt nytt barne- og ungdomssykehus i Bergen og nytt sykehus i Stavanger.
Det framgår av innspillet fra Helse Vest at Helse Bergen har lagt følgende liggetid etter fødsel til grunn for dimensjonering av det nye barne- og ungdomssykehuset:
- Kompliserte fødsler/risikofødsler er beregnet å utgjøre om lag 20 pst. Det er lagt til grunn at de fødende i denne gruppen i gjennomsnitt trenger seks døgn på sykehus.
- Om lag 40 pst. av de fødende krever mer oppfølging/intervensjon enn de ukompliserte fødslene. I denne gruppen vil enten mor, barn eller begge trenge moderat medisinsk oppfølging. Det blir lagt til grunn at denne gruppen i gjennomsnitt er fire døgn på sykehus.
- Omlag 40 pst. av de fødende vil være friske kvinner som har gjennomgått et normalt svangerskap, en normal fødsel og har fått et friskt barn til termin.
Beregningen er gjort på bakgrunn av tall som viser at 60 pst. av fødslene per i dag er ukompliserte fødsler med friske barn og mødre, men det er lagt til grunn at ikke alle kan reise hjem tidlig. Helse Bergen understreker i innspillet at alle skal være trygge på at Kvinneklinikken tar vare på barselkvinnene og barnet så lenge de har behov for det.
Helse Bergen opplyser videre at barselkvinner som trenger spesialisthelsetjenester også i tiden etter at de er utskrevet fra sykehuset, får tilbud om oppfølging. Spesialisthelsehjelp skal være lett tilgjengelig for barselkvinner som har behov for dette, uavhengig av tallet på dager som har gått siden fødselen.
Helse Bergen opplyser at et viktig poeng med det nye tilbudet i Barne- og ungdomssykehuset er at kvinnene og familiene deres får bo på enerom, familierom eller multifunksjonsrom. Det vil gi trygghet, nærhet, stabilitet og ro for familien. Situasjonen på Kvinneklinikken ved Haukeland universitetssykehus i dag er at mange kvinner må dele rom etter fødsel. Det er heller ikke alltid plass til far/partner. Syke mødre eller syke barn må flytte, som regel hver for seg, mellom Kvinneklinikken og Barne- og ungdomsklinikken for å få oppfølging og pleie. Helse Bergen påpeker at det ikke er tilfredsstillende, verken fra et faglig ståsted eller et pasientperspektiv.
Når det gjelder nytt sykehus i Stavanger, skal all somatisk døgndrift inn i nytt sykehusbygg på Ullandhaug fra 2023. Helse Vest opplyser at det ikke er tallfestet konkret liggetid etter fødsel, og dermed er det heller ikke definert endringer i sengebehov. Alle døgnplassene i det nye sykehuset blir bygd som enerom med en fleksibilitet som gjør det mulig å endre bruksområdet etter behov innen det enkelte fagområde.
Helse Vest opplyser videre at Helse Stavanger har en prosess i nært samarbeid med kommunene der målet er å etablere en god og trygg barselomsorg i sykehusets opptaksområde. Det skal legges til rette for et tilbud der mor og barn skal ha mulighet for å reise tidligere hjem fra sykehuset dersom de ønsker det, og helsetilstanden tilsier at det er forsvarlig. Jeg viser for øvrig til mitt svar i spørretimen 7. mars om planene for nye Stavanger sykehus og barseltilbudet.
Helse Nord opplyser generelt at det ved bygging av nye føde- og barselavdelinger ikke er beregnet at noen skal reise hjem i løpet av det første døgnet for at kapasiteten skal være tilstrekkelig.
Helse Nord opplyser at det i Finnmarkssykehuset, i forbindelse med bygging av Nye Kirkenes sykehus, ikke er lagt opp til at de fødende skal reise tidligere hjem enn de gjør i dag. Alle som føder har minimum en liggetid på 48 timer, deretter gjøres det en individuell vurdering i samarbeid med den som har født om når de skal reise hjem. De fleste reiser hjem tre dager etter fødsel. Heller ikke for Nye Hammerfest sykehus er det lagt opp til at de fødende skal reise hjem tidligere enn i dag (liggetiden er i snitt er 3,5 døgn).
Helse Nord opplyser videre at det er gjort kapasitetsberegning for ny føde- og barselavdeling i Bodø (Nordlandssykehuset HF), men at det ikke er satt som forutsetning at de fødende skal reise hjem i løpet av første døgn.
Helse Nord opplyser følgende om Nye Narvik sykehus (Universitetssykehuset Nord-Norge HF): Nye Narvik sykehus er ferdig utredet til og med konseptfasen. Sykehuset er planlagt med normalt fremskrivning av fødselstall og generell reduksjon i liggetid på 5 % for alle somatiske senger. Om fødetilbudet står det følgende i hovedfunksjonsprogrammet: Det vil være 2 forløsningsrom i nytt sykehus samt undersøkelsesrom for å drive poliklinikk. I tillegg vil det være 2 plasser for kvinner som har behov for observasjon før eller like etter fødsel. Etter fødsel overflyttes mor og barn til pasienthotell der de kan ha opphold med barnefar eller annet følge. Enkelte barselkvinner vil ha behov for opphold i ordinære sengeområder ved f.eks. komplikasjoner, keisersnitt eller liknende.
Ifølge Helse Nord er det ingen nye føde- eller barselavdelinger under bygging eller planlegging i Helgelandssykehuset HF. Helgelandssykehuset har heller ikke gjort grep for å redusere sengekapasiteten i de eksisterende fødeavdelingene.
Avslutningsvis opplyser Helse Sør-Øst at helseforetakene med føde/barselavdelinger følger anbefalingene i den nasjonale retningslinjen ved hjemreise for kvinner og barn. Tidlig hjemreise (i løpet av 24 timer) skjer etter spesielt ønske og gjelder bare noen få kvinner, dvs. flergangsfødende mødre med tidligere gode ammeerfaringer og god hjelp hjemme. Helse Sør-Øst opplyser at det i nytt sykehus i Drammen (Vestre Viken HF) er beregnet en gjennomsnittlig liggetid på barsel på 3 døgn.