Skriftlig spørsmål fra Lene Vågslid (A) til justis-, beredskaps- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:1311 (2017-2018)
Innlevert: 11.04.2018
Sendt: 11.04.2018
Besvart: 18.04.2018 av justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara

Lene Vågslid (A)

Spørsmål

Lene Vågslid (A): Hvorfor er ikke det fremmet forslag til en plan for ny pass-struktur for Stortinget, og mener statsråden at planene om nedleggelse av passutstedelse ved flere opprettholdte lensmannskontor nå før sommeren er i tråd med Stortingets anmodningsvedtak 519 (2016-2017) av 23. mars 2017?

Begrunnelse

Statsråden har i tidligere svar på spørsmål fra Stortinget om plan for passutstedelse i den nye tjenstestrukturen svart at en sak og plan vil bli forelagt Stortinget i vårsesjonen 2018. For å være sikker på at en sak blir behandlet før sommeren må saker fremmes for Stortinget innen i dag 10.4.2018. Det er ikke fremmet en slik sak for Stortinget.
23.mars 2017 fattet Stortinget følgende anmodningsvedtak nr. 519:
Stortinget ber regjeringen på egnet måte komme tilbake med en plan for utstedelse av våpenkort og pass i den nye tjenestestrukturen, som sikrer en god balanse mellom kvalitet, sikkerhet og brukervennlighet. Bakgrunnen for dette vedtaket var Stortingets behandling av Dok. 8:35 S (2016–2017) Om kvalitet og innhold ved lensmannskontorene etter gjennomføringen av politireformen og Innst. 211 S (2016–2017).
Jeg er kjent med at det nå gis beskjeder til flere kommuner og lensmannskontor som er opprettholdt etter strukturendringene at passutstedelsen vil bli lagt ned. Jeg er videre kjent med at POD har gitt beskjed om at alle opprinnelige forslag til nedleggelse av passutstedelse gjennomføres i henholdt til tidligere plan inntil Stortinget har sagt noe annet.
Så lenge regjeringen ikke har fremmet forslag til en plan for passutstedelsesstruktur for Stortinget, er min bekymring at man her omgår stortingets vilje og vedtak om at endringer i pass-strukturen i den nye tjenestestrukturen skal besluttes av Stortinget. Lensmannskontor som Bamble, Seljord og Kragerø i Telemark har som eksempel fått beskjed om nedleggelse 1.6.2018. Kragerø har fått vite at det blir noe forlenget på grunn av pågang i sommer. Dette betyr at man legger ned passutstedelse ved lensmannskontor før Stortinget har fått en sak og en plan til behandling.

Tor Mikkel Wara (FrP)

Svar

Tor Mikkel Wara: Den 11. april 2018 mottok jeg et tilsvarende skriftlig spørsmål nr. 1303 fra stortingsrepresentant Jenny Klinge med anmodning om å klargjøre når og hvordan Stortingets anmodningsvedtak 519 (2016-2017) vil bli fulgt opp. I det følgende gjengir jeg mitt svar på spørsmålet fra representanten Klinge, og legger til grunn at det også er dekkende for spørsmål nr. 1311 fra representanten Vågslid:

«Innledningsvis vil jeg gjerne få klargjøre at det denne våren pågår prosesser i de 12 politidistriktene for å få på plass endelig organisasjon med nye geografiske enheter innen juni 2018. Som det fremgår av daværende statsråd Listhaugs svar på skriftlig spørsmål nr. 1024 fra Sigbjørn Gjelsvik, innebærer gjennomføringen av politireformen at enkelte lokasjoner som utsteder pass planlegges eller er i ferd med å bli, nedlagt. Disse nedleggelsene har sammensatte årsaker. Dels er de en følge av at enkelte geografiske enheter forsvinner, og dels er de en følge av at ny struktur innebærer nødvendig omplassering av personell og utstyr som får konsekvenser for passtjenesten.
Parallelt er politidistriktene i dialog med Politidirektoratet om hvilke øvrige endringer som anses nødvendige for å lukke kvalitets- og sikkerhetsavvikene som ble påpekt av Riksrevisjonen og forberede produksjonsstarten for nye pass og ID-kort. I Dokument 1 (2015-2016) påpekte Riksrevisjonen vesentlige mangler i prosessen for saksbehandling og utstedelse av pass, herunder at kontrollen av pass-søkernes identitet er for dårlig, og at det er vesentlige mangler ved sikringen av informasjonen i saksbehandlingssystemet og i passregisteret. Det ble også påpekt vesentlige mangler ved den fysiske sikringen ved passkontorene. Politidirektoratet arbeider med å lukke de påpekte avvikene og organisere tjenesten på en slik måte at utstedelsen skjer i overenstemmelse med gjeldende regelverk.
Stortinget ble i brev 24. november 2017 orientert om utfordringene med fremdriften for innføringen av det nye saksbehandlingssystemet for pass og nye nasjonale ID-kort, og om hvilke tiltak som var under iverksettelse for å kvalitetssikre og støtte direktoratets prosjektarbeid. Som følge av den uavklarte situasjonen fikk Politidirektoratet også beskjed om å fortsette det igangsatte arbeidet med å forberede produksjonsstart inntil videre i henhold til politiets egne anbefalinger om organiseringen av passtjenesten i politidistriktene. Det betyr i praksis at forberedelsene i dag konsentreres om passkontorene som under enhver omstendighet vil bli videreført.
Jeg har forståelse for at det stilles spørsmål ved forholdet mellom de pågående prosessene og anmodningsvedtak 519 (2016-2017). Det er derfor viktig for meg å understreke at hensikten med å fortsette forberedelsen av tiltak for å styrke politidistriktenes passtjeneste ikke er å omgå vedtaket, eller foregripe Stortingets behandling av saken, men å sikre at arbeidet med å lukke avvikene som ble påpekt av Riksrevisjonen holder forsvarlig progresjon i påvente av endelige politiske avklaringer. Det er også Politidirektoratet og politidistriktene klar over. Stortinget vil i løpet av vårsesjonen 2018 bli forelagt de føringer regjeringen mener skal legges til grunn for det nødvendige arbeidet med å styrke politidistriktenes passtjeneste og sikre en god avveining mellom kvalitet og sikkerhet på den ene siden, og et godt tjenestetilbud til befolkningen på den andre.»