Skriftlig spørsmål fra Audun Lysbakken (SV) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:1340 (2017-2018)
Innlevert: 13.04.2018
Sendt: 13.04.2018
Besvart: 20.04.2018 av utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Audun Lysbakken (SV)

Spørsmål

Audun Lysbakken (SV): Hvordan engasjerer norske myndigheter seg overfor brasilianske myndigheter for å fremme åpne demokratiske prosesser i landet, og at viktige rettsstatsprinsipper følges?

Begrunnelse

Den politiske situasjonen i Brasil er svært spent etter tidligere president Inacio da Silva, kjent som Lula, fikk en dom på 12 års fengsel da ankesaken hans nådde Høyesterett i Brasil tidligere forrige uke. Rettssaken mot ham, så vel som avsettelsen av den tidligere presidenten Dilma Roussef i fjor, har skapt dyp splid i det brasilianske politiske liv og samfunnet for øvrig.
Brasil er en viktig partner for Norge, som største handelspartner etter EU og USA. Rundt 100 selskaper har investert nesten 140 milliarder kroner, det meste i oljesektoren. Det inkluderer statlige aktører som Statoil og Hydro. I tillegg har Statens Pensjonsfond Utland plassert omtrent 60 milliarder i Brasil.

Ine Eriksen Søreide (H)

Svar

Ine Eriksen Søreide: Brasil er en viktig partner for Norge, både i arbeidet med å bekjempe klimaendringer og gjennom betydelige norske investeringer i bl.a. olje- og gassektoren. Fra norsk side har vi derfor jevnlig kontakt med brasilianske myndigheter i form av besøksutveksling og politiske konsultasjoner. Betydningen av åpenhet, forutsigbarhet og likebehandling fremholdes både når det gjelder norsk bistand og norske investeringer. Rettsstatsprinsipper og demokratiske prosesser er avgjørende, og det er også viktig for å sikre norske investeringer.
Gjennom flere år har Brasil styrket lovgivningen og kanalisert ressurser til kampen mot korrupsjon. Dette har norske myndigheter hilst velkommen. I samarbeid med brasilianske institusjoner og sivile partnere, støtter Norges ambassade i Brasilia organisasjoner som arbeider med å fremme åpenhet og gjennomsiktighet i politiske og økonomiske anliggender. Gjennom støtten til urfolksorganisasjoner fremmer vi urfolks rettigheter og deres politiske deltakelse. Vi registrerer også en positiv brasiliansk holdning til etiske vurderinger foretatt i forbindelse med investeringer fra Statens Pensjonsfond Utland.
Rettsvesenet i Brasil har den senere tiden behandlet en større korrupsjonssak knyttet til oljeselskapet Petrobras, hvor ledende forretningsfolk og politikere fra ulike partier er blitt domfelt. I følge Transparency International utgjør denne saken en milepel i arbeidet med korrupsjonsbekjempelse i Latin-Amerika.