Audun Lysbakken (SV): Sist helg, den 14. april, angrep USA, Storbritannia og Frankrike en rekke mål i Syria knyttet til lagring og utvikling av kjemiske våpen.
Hva er regjeringens vurdering av lovligheten av angrepet etter folkeretten?
Begrunnelse
Rakettangrepet som ble utført av USA, Storbritannia og Frankrike har blitt støttet av en rekke NATO-land, EU, Israel, Japan, Qatar og Saudi-Arabia. Syria, Russland, Kina og Iran har fordømt angrepet. Den norske regjeringen har uttrykt «forståelse» for angrepet. USA, Storbritannia og Frankrike sier angrepet var en reaksjon på den syriske regjeringens bruk av kjemiske våpen, og både USA og Frankrike sier de har bevis for at Assads regime i Syria stod bak det angivelige kjemiske angrepet den 7. april. FNs Generalsekretær advarte i helgen mot en eskalering, og har bedt alle parter om å besinne seg og vise tilbakeholdenhet slik at krigen ikke trappes opp.
USA, Storbritannia og Frankrikes ledere har uttalt at angrepet var nødvendig for å opprettholde forbudet mot kjemiske våpen. Flere folkerettseksperter har imidlertid uttalt at angrepet bryter folkeretten. Jusprofessorene O.A. Hathaway og Jack Goldsmith ved henholdsvis Yale og Harvard har sagt at «Problemet med argumentet er at konvensjonen mot kjemiske våpen, som er det sentrale juridiske instrumentet på dette feltet, fordrer et system for håndhevelse som de tre involverte maktene forbigikk totalt» (sitert i Klassekampen mandag 16. april).