Skriftlig spørsmål fra Audun Lysbakken (SV) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:1363 (2017-2018)
Innlevert: 17.04.2018
Sendt: 17.04.2018
Besvart: 24.04.2018 av utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Audun Lysbakken (SV)

Spørsmål

Audun Lysbakken (SV): Sist helg, den 14. april, angrep USA, Storbritannia og Frankrike en rekke mål i Syria knyttet til lagring og utvikling av kjemiske våpen.
Hva er regjeringens vurdering av lovligheten av angrepet etter folkeretten?

Begrunnelse

Rakettangrepet som ble utført av USA, Storbritannia og Frankrike har blitt støttet av en rekke NATO-land, EU, Israel, Japan, Qatar og Saudi-Arabia. Syria, Russland, Kina og Iran har fordømt angrepet. Den norske regjeringen har uttrykt «forståelse» for angrepet. USA, Storbritannia og Frankrike sier angrepet var en reaksjon på den syriske regjeringens bruk av kjemiske våpen, og både USA og Frankrike sier de har bevis for at Assads regime i Syria stod bak det angivelige kjemiske angrepet den 7. april. FNs Generalsekretær advarte i helgen mot en eskalering, og har bedt alle parter om å besinne seg og vise tilbakeholdenhet slik at krigen ikke trappes opp.
USA, Storbritannia og Frankrikes ledere har uttalt at angrepet var nødvendig for å opprettholde forbudet mot kjemiske våpen. Flere folkerettseksperter har imidlertid uttalt at angrepet bryter folkeretten. Jusprofessorene O.A. Hathaway og Jack Goldsmith ved henholdsvis Yale og Harvard har sagt at «Problemet med argumentet er at konvensjonen mot kjemiske våpen, som er det sentrale juridiske instrumentet på dette feltet, fordrer et system for håndhevelse som de tre involverte maktene forbigikk totalt» (sitert i Klassekampen mandag 16. april).

Ine Eriksen Søreide (H)

Svar

Ine Eriksen Søreide: Bruk av kjemiske våpen i Syria er et alvorlig brudd på folkeretten. FNs sikkerhetsråd har uttalt at bruk av kjemiske våpen utgjør en trussel mot internasjonal fred og sikkerhet. Sikkerhetsrådet har gitt klare pålegg til syriske myndigheter og andre i Syria om at slike våpen ikke skal benyttes, og at alle kjemiske våpen skal destrueres. Frankrike, Storbritannia og USA gjennomførte i forrige uke en begrenset aksjon mot mål i Syria rettet mot det syriske regimets kjemivåpenkapasitet. Aksjonen er et klart signal om at bruken av slike våpen har konsekvenser. Landene har begrunnet aksjonen med det syriske regimets gjentatte bruk av kjemiske stridsmidler mot egen befolkning, senest i Douma 7. april. Sikkerhetsrådet understreket i sikkerhetsrådsresolusjon 2118 (2013) at de kan åpne for bruk av makt dersom Syria bruker kjemiske våpen. Dette budskapet er gjentatt i senere resolusjoner i 2015 (resolusjon 2209 og 2235). I dagens situasjon er Sikkerhetsrådet handlingslammet på grunn av Russlands gjentatte veto. Norge har beklaget dette flere ganger. Senest 10. april stoppet Russland iverksettelsen av en uavhengig granskning som hadde som mål å etterforske hvem som er skyld i bruken av kjemiske stridsmidler. I lys av dette har Regjeringen uttrykt forståelse for at det reageres mot gjentatte brudd på forbudet mot kjemiske våpen og på Sikkerhetsrådets resolusjoner. Enhver bruk av kjemiske stridsmidler er forbudt i henhold til kjemivåpenkonvensjonen og må fordømmes på det sterkeste. De som står bak bruk av slike våpen må holdes ansvarlige. Samtidig har regjeringen støttet anmodningen fra FNs generalsekretær om at alle medlemsstater er tilbakeholdende og avstår fra handlinger som bidrar til eskalering av situasjonen eller forverrer det syriske folkets lidelser. Vi anser videre at det er viktig at Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) sitt ekspertteam får full tilgang til å gjennomføre en uhildet undersøkelse av det som har skjedd i Douma. Etter forespørsel fra FN og OPCW bidro Norge sammen med Danmark i 2014 til å frakte ut og destruere kjemiske stridsmidler fra Syria. Ved norsk deltakelse i militære operasjoner i utlandet har Utenriksdepartementet utredet det folkerettslige grunnlaget i hvert enkelt tilfelle. Siden vi ikke deltok i den aktuelle aksjonen, har vi ikke gjort en tilsvarende utredning i dette tilfellet.