Skriftlig spørsmål fra Marit Knutsdatter Strand (Sp) til justis-, beredskaps- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:1386 (2017-2018)
Innlevert: 19.04.2018
Sendt: 20.04.2018
Besvart: 25.04.2018 av justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara

Marit Knutsdatter Strand (Sp)

Spørsmål

Marit Knutsdatter Strand (Sp): Høyesterett har forkastet statens anke om å få Farida-saken opp i Høyesterett. Det betyr at Lagmannsrettens dom om at vedtaket om å frata oppholdstillatelsen til Farida og moren i Norge var feil, blir stående.
Hvordan vil UNEs saksgang sikre rett behandling og vedtak i saka, og når kan vi forvente oss en endelig avgjørelse i saka?

Begrunnelse

Viser til Dokument nr. 15:663 (2014-2015). Tingretten fastslo i 2015 at UNE hadde gjort saksbehandlingsfeil som kan ha virket bestemmende på det at familien ble sendt ut av landet, og at UNEs vedtak dermed er ugyldige. Statens anke ble avvist av Lagmannsretten i 2017, og av Høyesterett i 2018.

Tor Mikkel Wara (FrP)

Svar

Tor Mikkel Wara: Først vil jeg for ordens skyld presisere at Høyesterett antok den såkalte Farida-saken til behandling, og at lagmannsrettens lovanvendelse ble prøvet. I dommen av 23. mars i år kom Høyesterett til at lagmannsrettens rettsanvendelse var riktig når den la til grunn at det gjelder et krav om at det i perioden må ha skjedd «en vesentlig og stabil endring» i sikkerhetssituasjonen på familiens hjemsted. Dette hadde ikke Utlendingsnemnda (UNE) vurdert. Anken fra UNE ble på denne bakgrunn forkastet. I tillegg vurderte Høyesterett om det gjelder et krav om å vurdere «forholdsmessighet» før tilbakekall av oppholdstillatelse kan skje. Lagmannsretten la dette til grunn, men Høyesterett mente at det ikke kan innfortolkes et slikt krav i den aktuelle bestemmelsen som gir hjemmel for tilbakekall. På dette punkt var lagmannsrettens lovanvendelse uriktig.
Domstolene, herunder Høyesterett, har ikke realitetsbehandlet Farida-saken, men de har kommet til at UNEs vedtak og beslutninger i saken er ugyldige. UNE må derfor behandle saken på nytt under hensyntagen til de premisser som fremkommer av Høyesteretts dom. Den nye saksbehandlingen vil skje i henhold til ordinære saksbehandlingsregler som følger av utlendingsloven og forvaltningsloven.
UNE opplyser at saken er høyt prioritert, men at det er vanskelig å si akkurat når det vil foreligge vedtak i saken.