Skriftlig spørsmål fra Maria Aasen-Svensrud (A) til justis-, beredskaps- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:1391 (2017-2018)
Innlevert: 19.04.2018
Sendt: 20.04.2018
Rette vedkommende: Olje- og energiministeren
Besvart: 26.04.2018 av olje- og energiminister Terje Søviknes

Maria Aasen-Svensrud (A)

Spørsmål

Maria Aasen-Svensrud (A): Kan statsråden fremlegge statistikk eller registrering av denne problemstillingen for landet, og på hvilken måte vil statsråden sørge for at nødvendig vedlikehold av infrastrukturen for strømforsyning er tilstrekkelig og i en slik standard at befolkningen ikke utsettes for utfall av strøm og elektrisitet?

Begrunnelse

Det kommer tilbakemeldinger om stadige utfall av strøm i Vestfold både for privathusholdninger og ved offentlige bygg, det er grunn til å tro at dette også gjelder flere steder i landet. Dette synes å være en problemstilling utover risiko knyttet til vær og ytre påvirkning. Strømutfall kan i verstefall være et avgjørende spørsmål om liv og død. Kommunene sørger i stor grad for nødaggregater, men med en økende hyppighet kan kommunene ikke garantere for nødvendig kompensering for utfall ved kritiske institusjoner som sykehjem og skoler. For privatpersoner og enkelthusholdninger er utfall av elektrisitet kritisk og vi har i løpet av vinteren sett flere alvorlige konsekvenser belyst i media. Det foretas en rekke utbygginger av strømnettet som absolutt er positivt og påkrevd, men spørsmålet reises om nødvendig vedlikehold av infrastrukturen på strømforsyningen kan lide under dårlig vedlikehold. Dette er en situasjon som truer innbyggerens sikkerhet.

Terje Søviknes (FrP)

Svar

Terje Søviknes: Det er nettselskapene som er ansvarlige for drift og vedlikehold av strømnettet, og for håndtering av avbrudd. Energiloven med forskrifter stiller høye krav til beredskap i kraftforsyningen. Dersom strømmen går, er nettselskapene blant annet pålagt å gjenopprette forsyningen uten ugrunnet opphold. Nettselskapene har også plikt til å holde anleggene sine i driftssikker stand og til å gjennomføre systematisk vedlikehold.
Nettselskapene er strengt regulert, og den økonomiske reguleringen er utformet slik at effektiv drift og god leveringssikkerhet lønner seg for selskapene. Avbrudd i strømforsyningen medfører økonomiske konsekvenser for selskapene ved at deres tillatte inntekt reduseres tilsvarende et estimat på samfunnets avbruddskostnader (KILE-ordningen). Regelverket gir på denne måten selskapene insentiver til å unngå avbrudd gjennom godt vedlikehold av anlegg, og til å sørge for rask gjenoppretting dersom det skjer avbrudd.
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har gjennomført nye analyser av estimatene for husholdningenes avbruddskostnader, som viser at dagens satser er for lave. NVE vurderer å sende forslag til økte avbruddsatser for husholdninger på høring. En eventuell økning vil gi enda større insentiver for nettselskapene til å unngå avbrudd, da den økonomiske konsekvensen for dem ved avbrudd vil bli større.
NVE publiserer avbruddsstatistikk årlig, og de nyeste tallene som er tilgjengelige er for 2016. Statistikken viser at leveringspåliteligheten i Norge var på 99,98 prosent i 2016. Statistikken viser også at sluttbrukerne i gjennomsnitt opplevde 1,9 langvarige avbrudd (over 3 minutter). De langvarige avbruddene varte i gjennomsnitt i 2 timer og 9 minutter. Sluttbrukerne opplevde også i gjennomsnitt 1,7 kortvarige avbrudd (under 3 minutter). De kortvarige avbruddene varte i snitt 1 minutt og 12 sekunder. Alle disse tallene inkluderer både varslede avbrudd som følge av for eksempel vedlikehold, samt avbrudd som ikke er varslet, for eksempel på grunn av uvær.
Jeg vurderer at gjennomsnittsverdier på et slikt nivå tilsier en tilfredsstillende situasjon strømforsyningen, og at leveringskvaliteten i Norge er god. Det er likevel variasjoner både innad i selskapene, og mellom ulike fylker. For eksempel opplevde kunder i Vestfold i gjennomsnitt 1,4 langvarige avbrudd i 2016. Kundene i Aust-Agder var de som opplevde flest avbrudd i 2016, i gjennomsnitt 3,9 langvarige avbrudd. Færrest avbrudd var det i Oslo med 0,4.
Det eksisterer ikke en garantert avbruddsfri strømforsyning. Dette innebærer at aktører som er helt avhengig av en uavbrutt forsyning, selv må sørge for egenberedskap for bortfall av strømforsyningen. Dette kan for eksempel være nødstrømsaggregat. NVE er opptatt av å øke bevisstheten om viktigheten av egenberedskap hos kommuner og andre som har ansvar for liv, helse og samfunnsviktige funksjoner.