Skriftlig spørsmål fra Siv Henriette Jacobsen (A) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:1394 (2017-2018)
Innlevert: 19.04.2018
Sendt: 20.04.2018
Besvart: 02.05.2018 av arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie

Siv Henriette Jacobsen (A)

Spørsmål

Siv Henriette Jacobsen (A): Hvilke tiltak har statsråden iverksatt for å følge opp med konkrete effektive tiltak gjennom arbeidstilsyn, skatt og politi for å ta opp kampen mot organiserte asfaltbander i Norge?

Begrunnelse

Et sikkert vårtegn er at kriminelle stein og asfaltbander inntar landet og tilbyr sine tjenester. Etter storoffensiven mot bandene på Østlandet i 2013 hvor det ble en nedgang, synes disse nå å være på full fart tilbake. I følge Dagbladet var det i 2017 innkommet flere titalls meldinger om bandenes aktiviteter i Østfold, Follo og Romerike i tillegg til blant annet Hordaland.
Disse unndrar skatt for flere titalls millioner i sommerhalvåret og har underbetalte arbeidere på slavelignende kontrakter og bedriver omfattende ulovlig sosial dumping på norsk jord.
Videre blir norske kunder lurt til å kjøpe tjenester fra disse og det er bevis på at oljebasert giftig avfall (asfalt mm) blir dumpet i tilfeldige og sårbare vassdrag på østlandsområdet.

Anniken Hauglie (H)

Svar

Anniken Hauglie: Jeg er enig med representanten i at det er viktig at offentlige myndigheter reagerer kraftfullt mot den form for arbeidslivskriminalitet som "stein- og asfaltbander" representerer. Det er også svært viktig at forbrukere er seg bevisst sitt ansvar ved å unngå å kjøpe slike tjenester og varsle myndighetene om en kommer over slike tilbydere.
Arbeidstilsynet opplyser at det så langt i år ikke er kommet inn meldinger til etaten eller til arbeidslivskriminalitetssentrene om kriminalitet knyttet til asfalt- og steinleggere.
Det er politiet og de offentlige kontrolletatene selv som er de rette til å vurdere hvilke tiltak som best stanser denne type ulovlig virksomhet. Det er allerede etablert en egen tverretatlig gruppe på Østlandsområdet som raskt kan følge opp saker på dette området. Etatene arbeider også forebyggende mot slik kriminalitet. Et eksempel på dette er hvordan politiet i Nordland for noen år siden gikk ut til lokale næringsdrivende som selger byggevarer for å advare mot slike asfalt- og steinleggere. Denne type forebyggende arbeid følges blant annet opp av de næringslivskontaktene som nå er etablert i alle politidistrikter. Arbeidstilsynet og politiet legger videre vekt på at etatssamarbeidet i arbeidslivskriminalitetssentrene også bidrar til å øke oppdagelsesrisikoen for denne type kriminalitet. De ulike myndighetene har ved flere anledninger gjennomført felles aksjoner mot kriminelle aktører i denne bransjen. Dette har vært en prioritert oppfølging også fra flere av arbeidslivskriminalitetssentrene, som har lykkes i å sette kriminelle aktører ut av spill. Arbeidstilsynet opplyser at etter en sentral aktør ble dømt i Bergen Tingrett i 2016 har ingen slike aktører hatt aktivitet i Hordaland etter det de kjenner til.
Dette tyder på at regjeringens tiltak mot arbeidslivskriminalitet gir resultater. Etatssamarbeidet bidrar til økt synlighet, økt oppdagelsesrisiko og bedre muligheter til å utnytte de samlede sanksjoner etatene rår over på en effektiv måte.