Skriftlig spørsmål fra Ingvild Kjerkol (A) til helseministeren

Dokument nr. 15:1404 (2017-2018)
Innlevert: 23.04.2018
Sendt: 23.04.2018
Besvart: 04.05.2018 av helseminister Bent Høie

Ingvild Kjerkol (A)

Spørsmål

Ingvild Kjerkol (A): Kan statsråden redegjøre for hvor store ekstrakostnader postomleggingen har ført til for de ulike regionale helseforetakene og helseforetakene, hvordan vil statsråden løse dette og hva mener statsråden ev. at helseforetakene skal nedprioritere for å dekke de økte postutgiftene?

Begrunnelse

Flere helseforetak rapporterer om at kostnadene til post har økt mye etter at Posten avviklet A-post. Helseforetakene bruker post til blant annet sending av pasientprøver. Ved OUS har endringen medført en kostnadsøkning på 200-300 prosent, mens Helse Fonna sier til Dagsavisen at avtalen koster mer enn tidligere, og at dette ikke blir kompensert. I statsbudsjettet for 2018, anslo Helse- og Omsorgsdepartementet at postomleggingen ville gi økte kostnader på om lag 30 mill. kroner, og skrev at det skulle tas innenfor det ordinære budsjettet til de regionale helseforetakene. Årets sykehusbudsjett har lite rom økt pasientbehandling når blant annet ekstra kostnader som følge av befolkningsøkning, en aldrende befolkning, og overføring av flere dyre legemidler til sykehusbudsjettene ble tatt inn. Vi vet at helseforetakene allerede har stramme budsjetter der det prioriteres hardt.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Flere av tjenestene som leveres i sykehusene er avhengig av forutsigbar og rask forsendelse. Biologiske prøver som tas hos fastlege og som må sendes til laboratorier for analyse er et av flere eksempel. Kvaliteten på slike prøver forringes raskt, og en forsinkelse på en dag eller to kan ha konsekvenser for pasientsikkerheten. Da Posten fra 1. januar 2018 slo sammen A-post og B-post til én poststrøm var det viktig å sikre alternative forsendelsesmetoder som kunne benyttes for biologiske prøver og andre tidskritiske forsendelser i helsetjenesten. De regionale helseforetakene ga derfor det felleseide helseforetaket Sykehusinnkjøp HF i oppdrag å anskaffe en nasjonal budtjeneste til dette formålet. Etter en åpen anbudsprosess ble det inngått avtale mellom Sykehusinnkjøp HF og Posten Norge AS om en ny tjeneste "Bedriftspakke ekspress over natten". Helsepersonell kan benytte den nye tjenesten, eller andre ekspresstjenester, i tilfeller hvor de mener at forsendelsen er tidskritisk.
Det er som kjent de regionale helseforetakene som har det helhetlige ansvaret for spesialisthelsetjenestene i sine regioner. Dette innebærer bl.a. å sørge for pasient-sikkerheten og gjøre de nødvendige prioriteringene innenfor de økonomiske rammene Stortinget har stilt til disposisjon for virksomheten. Helse Sør-Øst RHF har informert meg om situasjonen på vegne av de fire regionale helseforetakene. Helse Sør-Øst RHF har innhentet redegjørelser fra Sykehusinnkjøp HF, egne helseforetak og fra helseforetak i de øvrige helseregionene. Kostnadsbildet til brev- og transporttjenester er sammensatt. Noen helseforetak rapporterer om store økninger i kostnader, andre om ubetydelig økning, mens noen også har redusert sine kostnader. Statistikken fra Posten som er innhentet ved hjelp av Sykehusinnkjøp HF, viser at det ikke er registrert kostnadsøkning for de budbiltjenestene Bring har levert lokalt, eller økning i kostnader knyttet til flyfrakt innland. Samtidig har helseforetakene etablert egne avtaler og ulike transportløsninger på foretaksnivå som det tar tid å skaffe oversikt over. De regionale helseforetakene har derfor ikke på nåværende tidspunkt kunnet gi meg et entydig svar på de økonomiske konsekvensene postomleggingen har ført til for de ulike regionale helseforetakene og helseforetakene.
De siste endringene i postomdelingen og den nye tjenesten som er etablert etter avtale mellom helseforetakene og Posten Norge AS trådte i kraft ved sist årsskifte. Det er derfor naturlig at det går noe tid før man ser i hvilket omfang helsepersonell vurderer at det er nødvendig å benytte ekspressforsendelser fremfor ordinær postgang etter nye betingelser. Helse Sør-Øst RHF har informert meg om at de har igangsatt en kartlegging for å ta rede på pasientsikkerhetsaspektet knyttet til postomleggingen og vil følge opp dette.