Skriftlig spørsmål fra Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) til kulturministeren

Dokument nr. 15:1446 (2017-2018)
Innlevert: 26.04.2018
Sendt: 27.04.2018
Besvart: 04.05.2018 av kulturminister Trine Skei Grande

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp)

Spørsmål

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp): Funnet av bevart tredekke fra middelalderens Bispeallmenning under arbeidene med Follobanen reiser viktige spørsmål om hvordan middelalder-Oslo formidles til publikum. NOU 1991:31 konkluderte med at det bør etableres et middelaldermuseum i Gamlebyen – og lokomotivverkstedet i Bispegata 16 ble pekt ut som egnede lokaler.
Vil statsråden bidra til å etablere et middelaldermuseum i Gamlebyen og på den måten styrke formidlingen av Oslos middelalderhistorie?

Trine Skei Grande (V)

Svar

Trine Skei Grande: Representanten viser til NOU 1991:31 Oslo Middelaldermuseum. Det har skjedd mye både i museumssektoren som helhet og i Oslo siden 1991. Kulturhistorisk museum arbeidet over flere år grundig med planer om en ny formidlingsarena i Gamlebyen, men den endelige konklusjonen ble at det skal bygges et nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy, og at øvrig formidling skal være på Tullinløkka. Planene om et eget museum i Gamlebyen ble dermed lagt til side.
Funnmaterialet fra Oslos middelalder forvaltes etter kulturminneloven av Kulturhistorisk museum som er underlagt Universitetet i Oslo. Ansvaret for bevaring og ivaretagelse av de faste kulturminnene tilligger kulturminnemyndighetene ved Riksantikvaren underlagt KLD.