Freddy André Øvstegård (SV): Forsvarsledelsen har bestemt at Forsvarets Musikk skal kuttes med åtte musikerstillinger og fire dirigenter. I Forsvarets Langtidsplan og merknader i inneværende statsbudsjett kommer det frem at et flertall på Stortinget støtter en intensjon om å opprettholde FMUS med antall korps og kunstneriske stillinger.
Mener statsråden at nedskjæringene er i tråd med stortingsflertallets ønske, vil han ta initiativ til å stoppe nedskjæringene, og er det aktuelt å underlegge FMUS direkte under Forsvarsdepartementet?
Begrunnelse
Forsvarets Musikk er en viktig kulturinstitusjon for hele landet. 20 prosent av alle profesjonelle stillinger innen slagverk og blås er i disse korpsene, og korpsene spiller en viktig rolle for lokalt kulturliv og kulturskolen.
En økonomisk gjennomgang utført av Musikernes Fellesorganisasjon viser at Forsvarets Musikk er underfinansiert med 24,5 millioner kroner. Situasjonen for korpsene er uforutsigbar og alvorlig.
Den 24. april ble det bestemt at korpsene skal rammes av nedskjæringer på åtte musikerstillinger og fire dirigenter. Kuttene skal settes i verk allerede 1. august.
Samtidig har et flertall på Stortinget utrykt en intensjon om å opprettholde Forsvarets Musikk med samme struktur, antall korps og kunstneriske stilliinger.
Merknader i årets statsbudsjett:
«Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til at intensjonen i stortingsvedtaket om Forsvarets langtidsplan, jf. Innst. 62 S (2016–2017), der det ble bestemt å videreføre Forsvarets musikkorps (FMUS) i uendret form, men å se på organiseringen av administrative ressurser, står fast. Det var 180 årsverk i FMUS da langtidsplanen ble vedtatt, i tillegg ble fem administrative stillinger finansiert utenfor årsverksrammen.»
og:
«Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti legger til grunn at Forsvarets musikk blir opprettholdt på samme nivå som i dag, både i struktur og antall årsverk når det gjelder musikere og kunstneriske ledere.»
Det politiske ansvaret for FMUS er i dag utydelig ettersom at det er Forsvarsledelsen som tar beslutningene, derfor har flere involverte aktører tatt til orde for tydeligere politisk ansvar gjennom å legge korpsene direkte under Forsvarsdepartementet.