Karin Andersen (SV): UNE har besluttet at ei jente på 12 år ikke får opphold i Norge fra Afghanistan, selv om hun har fått medhold i alle rettsinstanser om at vedtaket var ugyldig. Vedtaket har en ny begrunnelse: Afghanistan er blitt tryggere på tross av at fagrapporter sier det motsatte.
Kan statstråden dokumentere at Afghanistan er tryggere, og er det i tråd med god sedvane at myndighetene ikke retter seg etter domstolenes avgjørelser?
Begrunnelse
UNE kom i dag med sin avgjørelse i Farida-saken. Her kommer det fram at Farida og familien ikke får komme tilbake til Norge. Utlendingsnemnda (UNE) begrunner avgjørelsen som følger: «Det sto ingenting i dommen fra Høyesterett om at familien nå skulle få komme til Norge. Høyesterett kom til at UNE-vedtaket hadde noen mangler, men det gikk på metoden, ikke på resultatet. Nå har vi behandlet saken på nytt og rettet opp disse manglene,» sier nemndleder Johan Berg i UNE til Dagbladet 4. mai 2018.
Praksisen til UNE gjør at det ikke vil være noen vits for en person å ta en sak til retten, fordi uavhengig om du får medhold vil myndighetene finnen en annen begrunnelse for vedtaket. Det vil derfor ikke være mulig for en som ikke har penger å utfordre myndighetenes tolkning siden risikoen for flere prosesser uavhengig av resultat vil være så høy. Domstolene ikke har mulighet til å ta stilling til mer enn det konkrete vedtaket, og det vil derfor være nødvendig med uavhengige rettsprosesser.