Skriftlig spørsmål fra Sigbjørn Gjelsvik (Sp) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:1513 (2017-2018)
Innlevert: 04.05.2018
Sendt: 07.05.2018
Besvart: 15.05.2018 av kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland

Sigbjørn Gjelsvik (Sp)

Spørsmål

Sigbjørn Gjelsvik (Sp): Deler av boligfeltet på Holt-Vestvollen i Skedsmo er bygd over det nedlagte Brånåsen søppeldeponi. Det er konstatert lekkasjer av gass fra deponiet i boliger på feltet.
Hvordan regulerer lovverket ansvar ved regulering av boligfelt på områder som kan utgjøre helsefare for de som bor der, hvordan reguleres gjennom lov eller forskrift eventuelle erstatninger for de som er berørt, og mener statsråden det er behov for endring i lov eller forskrift for å tydeliggjøre ansvarsforholdet i slike saker?

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Det er kommunen som vedtar kommunale planer og behandler byggesaker etter plan- og bygningsloven. Det er derfor kommunen som har ansvar for å påse at områder som legges ut til boliger, er egnet til formålet og ikke utsatt for helsefarlig forurensning. Fylkesmannen skal medvirke i planarbeidet, og kan om nødvendig fremme innsigelse blant annet ut fra hensynet til forurensning og helse. Der det er innsigelse og det ikke blir enighet, må planen behandles av Kommunal- og moderniseringsdepartementet.
Kommunen skal også ta hensyn til sikkerhet og miljømessige ulemper ved behandlingen av byggesaker. Kommunen kan om nødvendig nedlegge forbud eller stille særlige krav til byggingen.
Kommunen har dermed ansvaret for at planer og byggesaker behandles på en forsvarlig måte. Dersom kommunen har handlet uaktsomt ved sin saksbehandling, kan det føre til at det oppstår spørsmål om erstatning. Et eventuelt erstatningsansvar for kommunen reguleres av skadeserstatningsloven. Spørsmålet om erstatning hører under domstolene, og rettspraksis viser at det er avhengig av de konkrete forholdene i saken om det foreligger et ansvarsgrunnlag. Utgangspunktet etter plan- og bygningsloven er at det er utbyggeren som har hovedansvaret for utbyggingen, og det må foreligge en uaktsom handling fra kommunens side for at den skal bli erstatningsansvarlig. Domstolene har ved vurderingen av ansvar lagt stor vekt på hvilken kunnskap kommunen har hatt ved behandlingen av saken, herunder om de har mottatt konkrete opplysninger om potensielle farer.
Gjeldende regler på dette området er etter min oppfatning tilfredsstillende. Jeg kan ikke se at det er behov for å endre reglene om ansvar og erstatningsgrunnlag for behandling av saker etter plan- og bygningsloven.