Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:1523 (2017-2018) Innlevert: 07.05.2018 Sendt: 08.05.2018 Besvart: 16.05.2018 av fiskeriminister Per Sandberg
Ruth Grung (A): Det er en gledelig å registrere den store interessen i næringen for å søke om utviklingskonsesjoner, men mange aktører reagerer på den lange saksbehandlingstiden.På hvilken måte har ministeren sørget for at det er tilstrekkelig med ressurser og kapasitet til å håndtere den store søknadsmengden, og når forventer man at alle søknadene er behandlet?
Per Sandberg: Også jeg er glad for interessen for utviklingstillatelsene, og det blir meget spennende å følge med på prosjektene videre.En eventuell tildeling av utviklingstillatelser vil ha stor verdi for søker i og med at de gir en betydelig risikoavlastning i prosjektet, ved at utviklingstillatelsene (under gitte forutsetninger) kan konverteres til kommersielle tillatelser når utviklingsperioden er over. I tillegg har de fleste som har søkt om utviklingstillatelser brukt mye ressurser på å utarbeide søknadene. Søknadene må derfor sikres en grundig og god saksbehandling.Ved søknadsfristens utløp 17.11.2017 hadde Fiskeridirektoratet mottatt 104 søknader om utviklingstillatelser. Den omsøkte biomassen tilsvarer 85 % av eksisterende biomasse for alminnelige matfisktillatelser for laks, ørret og regnbueørret ved årsskiftet 2017/2018. Per 9. mai 2018 (uke 19) hadde direktoratet behandlet 47 søknader og det gjenstår 57 søknader til behandling. Av disse er 6 allerede påbegynt. Søknadene er gjennomgående omfangsrike og inneholder mye teknisk dokumentasjon. Av de 47 søknadene som er behandlet, har 34 fått avslag, 7 har mottatt ferdige tilsagn om tillatelser med dialogfastsatte målkriterier, og ytterligere 6 har fått tilbakemelding om at de er å anse som innenfor ordningen, men hvor det fortsatt pågår avklaringer med hensyn til antall tillatelser og målkriterier for prosjektene. Så langt har nærmere 90 % av vedtakene, uavhengig om de er positive og negative, blitt påklaget.For å håndtere den store saksmengden har Fiskeridirektoratet styrket bemanningen ved Kyst- og havbruksavdelingen betydelig. Avdelingen har de to siste årene fått tilført fire nye juriststillinger og er i disse dager i sluttfasen med ansettelse av ytterligere en ny jurist øremerket saksbehandlingen av utviklingssaker. Videre er det i samme periode blitt ansatt seks sivilingeniører med marinteknologisk bakgrunn, og i disse dager ansettes ytterligere en ingeniør.Fiskeridirektoratet har hver uke de siste 22 arbeidsuker publisert avklaringer eller oversendt klageinnstillinger til departementet. Ambisjonen er å få behandlet gjenværende søknader de har til behandling i 2018.Departementet på sin side prioriterer disse sakene høyt og vil følge opp de saker som påklages, og på samme måte som direktoratet gi disse en grundig og god behandling.