Skriftlig spørsmål fra Ole André Myhrvold (Sp) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:1528 (2017-2018)
Innlevert: 08.05.2018
Sendt: 08.05.2018
Besvart: 16.05.2018 av klima- og miljøminister Ola Elvestuen

Ole André Myhrvold (Sp)

Spørsmål

Ole André Myhrvold (Sp): Har statsråden, som lovet i valgkampen, bedt statsminister Erna Solberg finne fram søknaden fra Norske Skog Sagbruks i Halden for å vurdere avslaget fabrikken fikk om CO2-kompensasjon på nytt, eventuelt vil statsråden ta et initiativ slik at Norske Skog Saugbrugs får slik kompensasjon?

Begrunnelse

Norsk kraftkrevende industri har siden 2012 fått CO2-kompensasjon. Norske Skog Saugbrugs i Halden får ikke slik kompensasjon og taper årlig 40 millioner kroner på dette.
Saugbrugs fikk avslag fra Miljødirektoratet på sin søknad om CO2-kompensasjon i desember 2013. Begrunnelsen var at direktoratet ikke mente de hadde god nok dokumentasjon på at gamle kraftavtaler var vedtatt erstattet innen tidsfristen.
Vedtaket ble klaget inn for Klima- og miljødepartementet, men ble statsfestet i oktober 2014. Dermed kan Saugbrugs, i henhold til forskriftene, heller ikke søke om CO2-kompensasjon på nytt.
I valgkampen uttalte Venstres stortingskandidat i Østfold til Halden Arbeiderblad 24. august at: "Ola Elvestuen på vegne av Venstre ville be statsministeren vurdere søknaden på nytt." og videre "Vi mener det må være mulig å vurdere den gamle søknaden på nytt, og det vil vi nå be statsministeren om."

Ola Elvestuen (V)

Svar

Ola Elvestuen: Regjeringen vil bidra til å motvirke fare for karbonlekkasje, bl.a. gjennom CO2-kompensasjonsordningen for kraftkrevende industri. Jeg mener at det fortsatt skal være en CO2-kompensasjonsordning etter 2020 og jeg vil arbeide for dette. Jeg mener samtidig det er viktig å arbeide for et effektivt kvotesystem og omstilling til lavutslippssamfunnet.
Norske Skog Saugbrugs får i dag CO2-kompensasjon, men kompensasjonen avkortes på grunnlag av langsiktige kraftkontrakter inngått før 2005, og utgjør i perioden 2013-2020 ca. 1 mill. kr årlig.
CO2-kompensasjonsordningen er regulert i forskrift om CO2-kompensasjon for industrien. Forskriften lister opp hvilke bransjer som er omfattet av ordningen. Norske Skog Saugbrugs produksjon er innenfor en bransje som er omfattet av kompensasjonsordningen. Langsiktige kraftkontrakter inngått før 2005 er likevel ikke omfattet av ordningen. For slike kraftkontrakter skal det derfor gjøres en avkortning i kompensasjonen. Ved vurderingen av om virksomhetens kraftforbruk er dekket av en slik ordning, er det etter forskriften situasjonen pr 14. mai 2012 som er avgjørende. Ettersom Saugbrugs kraftforbruk pr 14. mai 2012 var dekket av en langsiktig kraftkontrakt inngått før 2005, ble virksomhetens kompensasjon avkortet. Miljødirektoratets vedtak ble påklaget, og det ble fra bedriften anført at den før 14. mai 2012 inngikk avtale om ny kraftkontrakt. Klima- og miljødepartementet opprettholdt
Miljødirektoratets vedtak i avgjørelse 10. april 2015.
Det vil bli utarbeidet et nytt regelverk for CO2-kompensasjonsordningen for perioden etter 2020. I den forbindelse vil jeg gjennomgå den norske forskriften, og situasjonen til Saugbrugs er noe jeg vil ta med meg inn i denne vurderingen.