Skriftlig spørsmål fra Sigbjørn Gjelsvik (Sp) til finansministeren

Dokument nr. 15:1534 (2017-2018)
Innlevert: 09.05.2018
Sendt: 09.05.2018
Besvart: 16.05.2018 av finansminister Siv Jensen

Sigbjørn Gjelsvik (Sp)

Spørsmål

Sigbjørn Gjelsvik (Sp): Tollforskriften ble i fjor endret slik at man nå kan bli tatt med større mengder smuglergods enn tidligere uten å risikere å bli politianmeldt. Endringen ser ut til å ha ansporet en ny smuglertrend der smuglere spekulerer i å ha med seg en mindre mengde smuglergods enn den nye grensen.
Vil statsråden reversere endringen i tollforskriften for å motvirke den nye trenden?

Begrunnelse

NRK melder i dag 8. mai om det som omtales som «en ny trend» der smuglere kommer flere i én bil og med færre varer enn tidligere over tollstasjonen på Svinesund. Bakgrunnen for trenden synes å være et ønske om å unngå politianmeldelse dersom man blir stoppet. Politianmeldelse kan innebære utvisning og andre straffereaksjoner. Dersom man blir tatt med mindre mengder risikerer man derimot kun et forenklet forelegg. Etter at tollforskriften § 16-9-2 ble endret 8. februar i fjor slik at man kan bli tatt med større mengder smuglervarer enn tidligere uten å risikere politianmeldelse synes det å ha blitt lukrativt å spekulere i å holde seg under grensen for politianmeldelse. Praksisen synes å ha blitt svært utbredt, og de som benytter den synes å være velorganiserte. Tollvesenet rapporterer om at de i helgen stanset tre biler med kort tids mellomrom med til sammen ti passasjerer. For 14 dager siden stanset tollerne seks biler med til sammen 18 polakker. De kom på omtrent samme tid og hadde med seg til sammen 1200 liter alkohol. Det stilles spørsmål ved om statsråden vil ta grep for å motvirke den nye smuglertrenden.

Siv Jensen (FrP)

Svar

Siv Jensen: Ved beslag av mindre mengder alkoholholdige drikkevarer, tobakksvarer, kjøttvarer og andre varer som ikke er restriksjonsbelagte har Tolletaten to alternative reaksjonsmuligheter; enten å utstede et forenklet forelegg eller å anmelde til politiet. I mai 2016 ble det sendt på høring et forslag om å doble mengde- og verdigrensene for forenklet forelegg i tollforskriften, og i tråd med forslaget ble tollforskriften endret med virkning fra 1. januar 2017.
Begrunnelsen for endringen er at det totalt sett er mindre ressurskrevende, både for politiet og Tolletaten, at mindre alvorlige overtredelser sanksjoneres og avsluttes på stedet ved ileggelse av forenklet forelegg enn at Tolletaten utferdiger kontrollrapporter og anmeldelse med tilhørende oppfølging av politiet.
Jeg kan bekrefte at Tolletaten i deler av landet har sett at enkelte grupper heller innfører alkohol og tobakk i mindre menger enn større kvanta. Det er ikke uvanlig at de som driver organisert og planlagt ulovlig innførsel endrer eller varierer måten den ulovlige vareførselen gjennomføres på. Tollmyndighetene oppgave er å tilpasse sine kontroller og oppfølging til slike endringer.
Tollmyndigheten må i hvert enkelt tilfelle vurdere om de skal benytte adgangen til å ilegge forenklet forelegg eller om saken skal anmeldes til politiet. Ordningen med bruk av forenklet forelegg er ment å gjelde normaltilfeller og ikke for saker hvor det foreligger skjerpende omstendigheter. Saker hvor det foreligger skjerpende omstendigheter skal, også om det gjelder saker innenfor mengde- og verdigrensene for forenklet forelegg, anmeldes til politiet for strafferettslig oppfølging. Dette kan for eksempel gjelde saker hvor den ulovlige innførselen er begått av flere i felleskap eller er ledd i en planlagt eller organisert virksomhet. Av nyhetssaken som det vises til i spørsmålet fremkommer det at enkelte av sakene, fordi det ble antatt å foreligge skjerpende omstendigheter, ble anmeldt til politiet selv om sakene isolert sett ligger innenfor grensene for forenklet forelegg.
Jeg legger til grunn at Tolletaten i tråd med gjeldende retningslinjer anmelder saker som fremstår som organisert ulovlig vareførsel selv om omfanget er så lite at det faller innenfor mengde- og beløpsgrensene for forenklet forelegg. Endringene i mengde og beløpsgrensene er altså ikke til hinder for å anmelde slike saker. Jeg mener derfor at endringen fra 1. januar 2018 var riktig for å bidra til at politiet og Tolletaten får benytte sine ressurser på en best mulig måte for å bekjempe alvorlig, organisert kriminalitet.