Skriftlig spørsmål fra Per Espen Stoknes (MDG) til kulturministeren

Dokument nr. 15:1556 (2017-2018)
Innlevert: 09.05.2018
Sendt: 11.05.2018
Rette vedkommende: Olje- og energiministeren
Besvart: 22.05.2018 av olje- og energiminister Terje Søviknes

Per Espen Stoknes (MDG)

Spørsmål

Per Espen Stoknes (MDG): EU-forslaget "Ecodesign Working Plan 2016-2019" vil kunne få store konsekvenser for norsk arrangementsindustri.
Hvordan følger kulturministeren opp dette i Norge for å forhindre at vi slukker lysene for norsk live-underholdning?

Begrunnelse

Det nye forslaget fra EU «Ecodesign Working Plan 2016–2019», som omhandler å redusere strømforbruk på blant annet lamper, vil føre til at kulturarrangører, eventbransjen, underholdningsbransjen, store tv-showproduksjoner mm må oppgradere og/eller bytte ut store deler av sitt lysutstyr for å imøtekomme de nye kravene. I verste fall blir norske og europeiske arrangører og scener nødt til å velge mellom å spille i mørket eller i flat kontorbelysning.
Dette vil potensielt være katastrofalt økonomisk for de enkelte arrangørene/aktørene. Levende og dynamisk lysproduksjon som komplementerer musikk/teater/dans osv. er en sentral, og stadig viktigere del av den totale arrangementsopplevelsen, og for enkelte kulturuttrykk vil publikumstilbudet framstå som bortimot meningsløst uten dagens visuelle muligheter. Trenden i arrangementsbransjen har i mange år gått fra passiv opplevelse av kultur på scenen, til forventninger om totalopplevelser som stimulerer alle sanser, og konsekvensene av dette forslaget vil medføre et totalt brudd på dette og en reise mange år tilbake i tid.
Enten må norske aktører bruke store summer i investeringer for å oppfylle kravene som EU setter, eller så ser man mot et enormt inntektstap siden produktet ikke lenger vil være like interessant for publikum. Det vil innebære en økonomisk belastning som mange i bransjen ikke vil kunne håndtere.
Dette vil kunne medføre store tap av arbeidsplasser i en bransje som allerede har for få jobber, samt et enormt kvalitativt tap i norsk kulturliv.
I tillegg vil tiltaket virke imot sin hensikt fra et miljømessig perspektiv med tanke på at det nå vil måtte produseres enorme mengder nytt lysutstyr, kontra at utstyret som fungerer i dag brukes videre og oppgraderes etter behov.
Det finnes mange andre områder arrangementenes miljøavtrykk kan forbedres på, for eksempel reduksjon av plastartikler, fjerning av forurensende aggregater og redusert Co2-utslipp gjennom å gjøre cateringtilbudene grønnere.

Terje Søviknes (FrP)

Svar

Terje Søviknes: EUs økodesigndirektiv er et virkemiddel for å redusere miljøbelastning fra energirelaterte produkter. Det blir blant annet satt minimumskrav til energieffektivitet for produkter som skal selges på EUs marked. Minimumskravene vedtas i forordninger for de enkelte produktgruppene.
Økodesigndirektivet er tatt inn i EØS-avtalen. På oppdrag fra Olje- og energidepartementet følger Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) EUs forberedelser av nye produktreguleringer og gjennomfører forordninger under Økodesigndirektivet.
I november 2016 la Europakommisjonen fram Ecodesign Working Plan III (2016-2019). Planen angir hvilke nye produkter EU vil vurdere å regulere, hvordan pågående prosesser skal videreføres og hvilke gjeldende økodesignforordninger som skal revideres. Belysningsprodukter er en av produktgruppene som revideres nå. Arbeidsplanen er tilgjengelig på NVEs nettsider.
NVE informerer om økodesignprosessen knyttet til ulike produktgrupper på sine nettsider. NVE ber rutinemessig om innspill fra interessegrupper og opplyser om de har sett særnorske problemstillinger knyttet til produktene. NVE opplyser om at interessenter kan bruke bransjekanaler inn mot samrådsforum i EU (Consultation Forum) for å fremme sitt syn, og spille inn synspunkter til NVE. I tilfellet med revidering av forordning om belysning har NVE opplyst at de ikke har sett særnorske utfordringer. NVE har heller ikke fått innspill om at det er tungtveiende hensyn knyttet til reguleringene av belysning. I tilfeller der det er tungtveiende hensyn følger NVE opp med henvendelse til Kommisjonen.
Europakommisjonen har gjennomført en egen høring i forbindelse med revideringen av økodesignkrav for belysning. Den ble avsluttet 7. mai 2018. Kommisjonen legger opp til å bruke innspillene fra høringen i evaluering og konsekvensutredning.
NVE antar at det vil komme et endelig forslag til forordning om økodesignkrav til belysning i løpet av sommeren/høsten. Forslaget skal da til avstemming i Forskriftskomiteen (Regulatory Committee) før endelig vedtak i EU. Norge kan delta som observatør i Forskriftskomiteen, men har ikke stemmerett. Interessenter som har innspill til arbeidet kan ta kontakt med relevante bransjeforeninger, Kommisjonen eller NVE.